Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Петър

Страници: [1] 2
1
САЩ / Re: Ню Йорк
« -: Май 11, 2018, 15:45:25 »
В този блог може да прочетете синтезирано описание с практически съвети на 100 забележителности, които се препоръчва да посетите в Ню Йорк: https://www.your-rv-lifestyle.com/best-things-to-do-in-new-york.html

2
Австрия / Re: Виена
« -: Април 24, 2017, 15:34:37 »
Много добра възможност за разглеждане на Виена предлагат двуетажните автобуси с надпис Vienna Sightseeing, които обикалят по няколко основни линии в и извън града. Туристите могат да слизат свободно и да се качват от всички спирки по маршрута. В автобусите се предоставят слушалки и може да се слуша екскурзоводско описание на забележителностите на няколко езици. Препоръчвам да се купи карта за поне 2 дни, тъй като за 1 ден е крайно недостатъчно, а цената е близка до тази за два дни. С доплащане от 10 евро може да се закупи и билет за разходка с корабче по река Дунав, което представя града от една по-различна и много красива страна – откъм реката. Извън Виена автобусите обикалят до няколко много красиви замъци и манастири - началната им спирка е до градския парк Stadtpark. Линк: https://www.viennasightseeing.at/en/hop-on-hop-off/
Много ме впечатлиха сградите на съвременния австрийски архитект Хундертвасер, които наподобяват тези на Гауди в Барселона. Посетете неговия музей и къща. Срещу Hundertwasserhaus между другото има цял базар за австрийски сувенири на много прилични цени, така че ако мислите да купувате по-добре отидете там, тъй като цените в центъра са почти наполовина по-високи.
Публичният транспорт във Виена е много добре уреден, цената на единично билетче е 2.20 евро. Ако обичате да карате велосипед, то със сигурност ще харесате Виена – системата от публични велосипеди е много добре развита и на много места има стоянки. За да ги ползвате е необходимо да се регистрирате с кредитна карта (може предварително по интернет или на място на автомат) – първият един час е безплатен, а след това се начислява само по 1 евро на час. Ако след първия час обаче върнеш колелото и изчакаш 50 мин. (например се разходиш) броячът за следващото колело отново започва от нула и имаш на разположение още един безплатен час.
Посещаването на представление на Виенската опера е истинско приятно изживяване. Билетите обаче е препоръчително да се резервират по интернет поне месец по-рано, защото непосредствено преди представленията цените за известните опери и балети започват от 120 евро нагоре. С предварителна или групова резервация цените могат да се намалят наполовина. Хубаво е да се спазва официалния дрескод.

3
Тунис / Re: Ла Гулет
« -: Февруари 08, 2013, 00:52:38 »
Ла Гулет е пристанището на гр. Тунис - столицата на държавата Тунис. Тук акостират големите круизни кораби. От пристанището до центъра на града може да се стигне с градската железница. Едно от най-посещаваните места в Тунис е Медината (старият град) - за повече информация вижте моя коментар в статията за Тунис.

Картаген е съвсем близко, задължително го посетете, както и великолепния парк до него, където са били римските бани. Една от най-големите забележителности на Тунис е и националният музей Бардо, който съдържа ценни колекции от римски мозайки и други интересни антични предмети от Древна Гърция, Тунис и ислямския свят.

4
Турция / Re:Ефес
« -: Септември 13, 2012, 11:06:23 »
Ако сте на почивка в района на Кушадасъ, то посещението на Ефес си е направо задължително. Този впечатляващ археологически обект е нещото, което остави у мен най-трайни спомени от посещението ми в Турция. Всекидневно тук автобуси изсипват тълпи от туристи, които образуват истинско стълпотворение по античните улици на комплекса. Навсякъде могат да се чуят екскурзоводи, обясняващи на различни езици историята на древния град.

Уникалното в Ефес е мащабът на руините – огромни по размер и много добре запазени. В миналото градът е бил процъфтяващо пристанище, но постепенно то се затлачва и Ефес започва да губи своя блясък. В днешно време морето е толкова далеч оттук, че въобще не се вижда. На мен две забележителности ми направиха особено силно впечатление – Библиотеката на Целс (реставратори са възстановили голяма част от нея) и античния амфитеатър, който прилича на този в Пловдив.

В Ефес има и други древни руини, които будят любопитство  сред туристите – едни от тях са обществените тоалетни, които освен за облекчаване са служили и за обсъждане на важни дела и ежедневни клюки. Отводнителната система тук показва голямата изобретателност на древните ефесци. Не по-малко любопитство за туристите буди и първата известна реклама на публичен дом в историята – тук отпечатък от ходило на мраморната настилка подтиква преминаващите да се насочат към бордея, а изобразените женска глава и туптящо сърце подсказват, че вътре чакат горящи от любов жени :)

След като завършите обиколката си на Ефес, можете да поетите къщата, за която се смята, че в нея е живяла Св. Богородица. Тя се намира на близко разстояние с автомобил над Ефес, сред приказно красиви градини. Тук също идват много туристи. Един от ритуалите, който се прави, е да си намислите желание, да го напишете на листче и да го закачите на една външната стена – тази стена е покрита с толкова много листчета, че е необходимо новите да бъдат закачвани върху старите.

5
Турция / Re:Кушадасъ
« -: Юни 20, 2012, 11:33:50 »
Посетихме Кушадасъ в средата на април, като случихме на отлично време. Егейското крайбрежие на Турция ни предложи красива природа, тучна зелена растителност и прекрасни тюркоазени заливчета. За мое учудване крайбрежието тук е рядко населено и човек може да стане свидетел на идеалистични пасторални пейзажи. Пясъчните плажове обаче са рядкост. Живописно е и влизането в самия курорт Кушадасъ – пътят лъкатуши измежду извивките на хълм, в подножието на който се разстила целия град, разположен стъпаловидно над залива. Панорамната гледка си заслужава.

Първото ми впечатление от Кушадасъ е че прилича повече на град – по това време на годината туристите са все още малко, а по улиците може да се наблюдава обичайната забързаност на делничния ден – усилен трафик от коли (само да отбележа, че турците нямат навика да правят път на пешеходци), хора, търговци, продавачи, както и шумотевицата на някой от временните улични пазари. Пред нашия хотел в центъра на града за един ден изникна пазар (в петък), по протежение на целия булевард, който огласяше околните улици със своята шумна глъч. За хотела трябва да спомена, че не беше на особено добро ниво, според мене най-добрите хотели в Кушадасъ са извън града – на крайбрежието и близо до плажовете. Те са нещо като затворени комплекси, някои от тях с аквапаркове.

Центърът на курорта е симпатичен , приятен за разходка – има многобройни магазинчета с всякаква стока и сергии за сувенири. Някои от търговците са по-нахални и директно от улицата примамват хората в техните магазини. Бъдете готови да се пазарите за цената! Тук търговците се пазарят повече, отколкото в големите градове като Измир например. Хълмът, на който е разположен Кушадасъ, прилича малко като тепетата на Пловдив, разликата обаче е морският бряг. По натовареността си с тълпи от хора и многобройни заведения бих оприличил турския курорт на Слънчев бряг, въпреки че по отношение на плажната си ивица е далеч назад от българския си аналог. По крайбрежната алея има много рибни ресторантчета. Трябва обаче да имате предвид, че алкохолът по заведенията никак не е евтин, особено виното – една бутилка може да струва ок. 40 лв., бирата мисля че беше ок. 5 лв.

Два дена са повече от достатъчни за разглеждането на Кушадасъ – най-интересна е централната му част, която е и най-старата. В близост до брега е разположен малък остров, който е свързан със сушата чрез провлак. На него има останки от византийски замък.

Около Кушадасъ има много интересни места, които могат да се посетят, в самия град дори има разлепени реклами на туристически агенции, които предлагат подобни турове. Естествено най-популярната от тези забележителности е античният град Ефес, който впечатлява туристите със запазените в отлично състояние мраморни постройки (колоните на библиотеката на Целс са едни от най-впечатляващите). Друга забележителност, която исках да посетя, но не остана време е природният феномен Памуккале – все пак туристите трябва да имат предвид, че екскурзията дотам от Кушадасъ отнема цял ден.

6
Турция / Re:Айвалък
« -: Май 11, 2012, 12:00:42 »
Айвалък е най-близкият до границата с България морски курорт в Турция. Разположен е на брега на Егейско море, което обхваща цялото западно крайбрежие на Турция. Другият известен курорт на Егейския бряг е Кушадасъ, но той е доста по на юг.

Като цяло Айвалък не впечатлява с нищо особено – той е едно средно по големина градче, което обаче има една от най-хубавите плажни ивици в тази част на Турция. В това отношение българските черноморски курорти могат повече да впечатлят туристите. Другото интересно в Айвалък са пристанището (предполагам, че то предлага възможности за туристическа обиколка с яхта на крайбрежието) и рибните ресторантчета и кафенета по кейовете.

За мене основното, с което привлича туристите това градче са хотелите – но тук трябва да имате едно наум, тъй като голяма част от хотелите с по-малко от  4* са под всякаква критика, заради лошата хигиена. Иначе хубавите и класни хотели впечатляват с качество на достъпна цена и най-вече с обилните „шведски маси“, отрупани с всякакви вкусотии, на които турците са майстори.

Ние отседнахме в хотел “Buyuk Berk”, който се намира в курорта Сарамсаклъ, на 7 км от центъра на Айвалък. Хотелът е четири-звезден, много добре поддържан, чист, с вкусна храна и най-вече: разположен на първа линия на морето. Препоръчвам го, ако търсите място за отсядане в района.

Повечето туристи, които посещават Айвалък, отиват да видят скалите „Дяволската маса“ (Шейтан Софрасъ), които се намират съвсем наблизо. Оттук гледката към залива е просто неописуема: комбинация от сините води на морето, извивките на залива и зелените хълмове. На скалата има отпечатък от крак, за който се казва, че е оставен от дявола – ограден е с решетка и на нея се връзват листчета с желания. Иначе двете скали като ги погледнеш, сякаш имат рога – и може би оттам тази асоциация.

Снимки от Айвалък и от скалата "Шейтан Софрасъ"
Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.

7
Турция / Re:Измир
« -: Май 04, 2012, 00:26:39 »
Първото ми впечатления от Измир е, че е огромен град - мегаполис, в който жилищата са построени много близко едно до друго и зелените площи са кът. Тъй като Измир се простира по дължината на голям залив в Егейско море, разстоянието от единия до другия му край по панорамния път край брега е над 60 км.

Всички туристически обиколки на Измир започват от неговата стара част - квартал Конак. Тук се намира забележителната часовникова кула, издигаща се насред огромен площад. Това е мястото, от което започват тесните улички, изпълнени с безброй сергии - оживен пазар, нещо като умален модел на Капалъ чарши в Истанбул.

Това, което ми направи впечатление тук е, че търговците са по-малко склонни да се пазарят за цената, за разлика от Кушадасъ, където всички цени бяха изкуствено надути и търговците без притеснение правеха отстъпки. Навсякъде в Турция забелязах, че тоалетната струва 1 лира, а дюнерите (някои от тях се правят в питки за хамбургери) струват между 3 и 4 лири.

Като цяло Измир има много удобно местоположение и оттук егейските забележителности на Турция - (Ефес, Пергамон, Троя, курортът Кушадасъ) са на една ръка разстояние.

Снимки от Измир
Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.

8
Белгия / Re:Брюж
« -: Април 17, 2012, 12:26:08 »
Брюж е един от най-красивите и интересни от туристическа гледна точка градове не само в Белгия, но и в цяла Европа. Не случайно наричат Брюж "Северната Венеция", доколкото каналите са неизменна част от неговия исторически център. Постоянно се организират разходки с лодка, на които екскурзоводи разказват на няколко езика за архитектурата и историята на различните сгради и мостове, покрай които преминават лодките.

Центърът на Брюж е много компактен - тук на малка площ могат да се разгледат всички забележителности на града. Внимание заслужават и многобройните работилници за производство на шоколад - друго от нещата, с които е известен Брюж. Шоколадът се прави ръчно от майстори-сладкари, които го отливат в изящни форми. Продават се също така шоколад на блокчета, бонбони и др. вкусотии.

Много приятно се изненадах, че докато разхождайки се по тесните улички на градчето и преминавайки покрай скъпи бутици забелязах магазинче за парфюми на една от известните български фирми :)

9
Няколко снимки от Амстердам. На първите три е сниман Музейният площад, където се намират четири известни музея: Рийксмузеум (Националният музей), Стеделийк Музеум, Музеят на Ван Гог и Музеят на диамантите. Другите четири снимки са от впечатляващите канали на града.

10
Чудесен фоторазказ се получи, благодаря! Подобно описание на снимките ще ми е интересно и за другите градове, ако е възможно, разбира се :)

11
Здравейте, много красиви места сте посетили! С интерес разгледах снимките на градовете. Ако е възможно, бихте ли описали кои са сниманите забележителности на някои от снимките.

12
Турция / Re:Истанбул
« -: Май 26, 2011, 10:18:54 »
     Определено турците (и по точно търговците) са много приветливи и учтиви, но и много обичат да се пазарят. В Турция не е срамно да кажеш, че си българин (за разлика от някои други страни), дори напротив - хората се радват, че си "комшу" и ти правят още по-големи отстъпки. Със сигурност обаче трябва много да се пазариш, особено на Капалъ Чарши - ако не обичате да правите пазарлък, то трябва да влизате в магазините с фиксирани цени (такива също има много, тук цените са крайни).
     Екскурзоводните програми обикновено ти запълват цялото време през деня, тъй като в този метрополис има много забележителности за разглеждане. Добре че повечето от тях са концентрирани на едно място, а именно в Залива на Златния рог (Света София, Синята Джамия, българската църква Св. Стефан - единствената желязна църква в света! и мн. др.).
     Обикновено на туристите им остава свободно време през вечерта - тогава препоръчвам посещение на съвременната част на Истанбул, която започва от площад Таксим. Тук все едно сте попаднали на друго място (все едно в европейски град) - жените са облечени модерно, булевардите са пълни с хора, има заведения и много магазенчета за сувенири и лакомства. Най-известните рибни ресторанти в Истанбул се намират под моста Галата (дотам може да стигнете пеша от площад Таксим). Предлагат се средиземноморски риби, цените са като в България, само алкохолът е значително по-скъп. Но дори и да не опитате риба ще останате възхитени от вкусната храна и лакомства - определено това е една от причините да искам пак да отида до Истанбул  ::)

13
Тунис / Re:гр. Тунис
« -: Май 17, 2011, 11:12:23 »
    За съжаление малко неща са се запазили от древния Картаген – единствено руини на крепостни стени и колони. Определено обаче си заслужава да се посети мястото, където той се е издигал – на една канара, обградена от скали, което му е осигурявало естествена защита. А и най-важното - уникална гледка към целия район на крайбрежието (мога да го сравня с погледа от връх Шипка към Шипченския проход 8)). Сред руините на Картаген има издигнат и музей, където са изложени макети на древния град и различни намерени тук предмети.

     До Картаген обаче се намира едно от най-красивите места в цял Тунис – руините на най-големите римски бани извън Рим. Те са намират в нещо като морска градина с най-различни вечнозелени средиземноморски дървета и храсти. Оттук се открива и великолепна гледка към лазурните води на Средиземно море. От всички снимки, които направих в Тунис, оттук бяха едни от най-красивите.  ;)

14
Тунис / Re:гр. Тунис
« -: Май 16, 2011, 15:12:11 »
     Едноименната столица на Тунис е един много интересен град с две лица - сблъсък между съвременното и традициите, между европейската и арабската култура. Като цяло столицата Тунис ми направи впечатление на един отворен към Запада град (тук не е странно да видиш магазин за дрехи от веригата Zara), има много училища и университети, а жените имат повече привилегии, отколкото в останалите арабски страни. Впечатленията ми са от 2010 г., преди да станат размириците в страната. :'(

     Вървейки по главния булевард "Бургиба" ще достигнете до портата Баб ел Бар - оттук започва арабската част на града, където съвсем спокойно може да се изгубите в тълпата от минувачи и търговци. Уличките са тесни и извити, а по тях има огромно количество сувенири, занаятчийски изделия и др. неща, предназначени за туристите (направо ще ви се завърти главата). Търговците са меко казано нахални, като ще се опитат да ви вкарат в дюкянчетата си, за да преговарят с вас за цената. Моето впечатление е, че цените могат да се свалят не два или три пъти, а цели седем пъти (представете си за каква надценка става дума!) :o.

     Иначе на мене ми беше забавно да се разхождам по уличките на старата медина в Тунис, дори и да участвам в самото правене на пазарлък с търговците. Аз лично не съжалявам за моята екскурзия до столицата, но определено препоръчвам посещението на Картаген (той вече е станал предградие на столицата) - там се намират най-хубавите пейзажи от целия район наоколо. :D

15
Франция / Re:Париж
« -: Април 21, 2011, 09:55:12 »
     Париж е невероятен град - има си своя харизма, която те тласка да се завръщаш в него отново и отново. :o Останах силно впечатлен от центъра на града, изпълнен с прекрасни и отлично поддържани паркове, алеи, многобройни мостове, впечатляващи сгради. Река Сена, по която постоянно се движат туристически фериботи, пресича центъра на града, опасана от двете си страни от алеи за разходка и каране на колело.
     В Париж се намира и Лувърът, който си заслужава да бъде посетен, не само защото тук се намира Джокондата на Леонардо да Винчи. А булевард Шанз-Елизе е изключително магнетично място. Най-силно впечатление обаче ми направи естествено Айфеловата кула, която задължително трябва да се види веднъж през деня и веднъж нощем, когато всички нейни светлини са запалени. Кулминацията за мен обаче беше, когато бяха запалени допълнителните бляскащи светлини (на определен интервал от време се пускат) - гледката беше поразителна за всички туристи. Има специална площадка, от която се разкрива иделана гледка към атракцията. Напълно препоръчвам изкачване до последния етаж на Айфеловата кула с асансьора, тъй като оттам се разкрива уникална гледка над Париж в четирите посоки.

Страници: [1] 2

Untitled Document