Автор Тема: Етъра  (Прочетена 1417 пъти)

Неактивен wego.bg

  • Новобранец в пътешествията
  • *
  • Публикации: 1
  • Положителен рейтинг: 1
    • Профил
    • wego.bg - грабни си спомен!
    • Ел. поща
Етъра
« -: Януари 27, 2014, 15:53:16 »
В началото на месец септември 1964 година е открит първият по рода си в България архитектурно-етнографски комплекс Етъра. Той се намира на по-малко от 10 км южно от Габрово, а целта на комплекса е да разкрие и покаже на гостите и посетителите си бита и архитектурата на Габрово и региона през Възраждането, когато изделията от 26 занаята намират пазар във Виена, Анадола, Букурещ и Марсилия.

В архитектурно-етнографски комплекс Етър се намират 50 обекта, сред които такива с обществено значение, къщи със занаятчийски работилници и различни технически съоръжения на вода. Тук е открито и първото светско новобългарско училище през далечната 1835 година.

Идеята за създаването на Етъра е на Лазар Донков. Той иска посетителите на комплекса да могат да се докоснат до действителността на миналото, което до създаването на Етъра не е било възможно в никой друг музей. Тук може да се запознаете със занаяти като хлопкарство, грънчарство, бакърджийство, фурнаджийство, иконопис, дърворезбарство, сарачество, ножарство, коларо-железарство, шекерджийство, тъкачество, мутафчийство, кожухарство, куюмджийство, музикални инструменти и други. На живо и съвсем реално може да видите как се създават различни изделия във всеки един от занаятите.

Освен магията на занаятите, в Етъра може да видите и съоръжения, задвижвани с вода. Тук има точило, две воденици („Караджейка” и „Долапкиня”), валявици, стругове, гайтанджийска одая, тепавица и бичкиджийница.

В Етъра може не само да гледате, но и да изучавате някои от габровските занаяти. Провеждат се хоби-курсове, в които ако желаете да се включите, трябва предварително да заявите участието си. Тук може да научите как се плете с царевична шума, да се обучавате в сарашка, дърворезбарска и ножарска работилница, да научите тънкостите на домашното тъкачество или кожухарството, предлага се обучение в зографско ателие, багрене с растителни багрила, както и да се научите как се създават народни музикални инструменти. Всеки един от предлаганите хоби-курсове е с продължителност от 3 до 10 дни, максимум по 4 часа дневно.

Колкото и да пиша за Етъра, едва ли ще успея да посоча всичките му предимства. Архитектурно-етнографският комплекс е нещо, което трябва да се види. За някои Етъра е атракция, а за други – истинска приказка.


 


Untitled Document