Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - deskita

Страници: [1] 2
1
България / Садовски крепости
« -: Март 09, 2015, 12:53:11 »
   Трудно е да споменем някое селище или местност в Плевенския край без да се натъкнем на връзка с Русия и Руско–турската освободителна война.
   Както и в предишните си впечатления за Плевен, ще подчертая, че всичко тук е пропито с благодарността и признателността на поколения българи.
   Село Садовец, което е с изключително богата история, също не прави изключение. Решихме да го посетим след като един познат, с роднини в селото, ни разказа историята на името му. Според легенда руски генерал от Руско- Турската война се възхитил  от природата му и го нарекъл „градина“ на руски „сад“. Оттам и Садовец. Известният пътешественик Феликс Каниц също споменава селото с настоящото му име.
   Бяхме упътени как да стигнем до живописната местност „Студенец“. Вървяхме пеша по черен път около 4-5 км. В местността има останки от старобългарска крепост, манастир, кула. Според запознати тук се намират общо 4 крепости и един вал. Три от крепостите са били охранителни, а в едната е имало и жилища. Намиращият се римски път е вероятно част от Марцианопол- Никополис ад Иструм.
   Освен исторически забележителна, местността е и със забележителна природа- карстовият пролом на р.Вит.
Ако имате свободен ден и хубаво време не се двоумете за посоката, с. Садовец няма да ви разочарова.

2
България / Крушуна
« -: Февруари 19, 2015, 11:57:22 »
Когато дойде пролет и природата започне да се готви за нов живот, хората усилено търсят красиви места, където да се заредят с енергия, загубена през дългите зимни месеци. Едно от любимите места на българите от северната част на страната е местността Крушуна.
   Уникална със своята своята природа, местността се посещава от стотици природолюбители. Обособената еко пътека ще ви даде невероятни гледки и изживявания покрай красивите водопади. Скалите в района са варовикови. Точно варовикът е причина водата да изглежда неземно синя.
   Пътеката е лесно преодолима и затова е предпочитана от семейства с деца. Няма начин да не затаите дъх при вида на „Синия вир“, „Пръскалото“, „Малка Маара“. До пещерите можете да си направите и пикник.
   Хубаво е да отделите поне 2 дена на Крушуна. Освен красивата природа, тук можете да се насладите и на традиционния бит в къщите за гости. Известен е минералният лечебен басейн. Според лелгендите някъде в местността се намира гробът на цар Иван Асен II.
   Не пропускайте възможността да се разтоварите от ежедневния стрес и напрежение, отдавайки се на красотата и непреходността на природата в местността Крушуна.

3
България / Девня- "Вълшебният извор"
« -: Февруари 09, 2015, 14:52:42 »
       Съчетахме екскурзията си до местността „Побити камъни“ с посещението на Девненските карстови извори. Не са а изускане! Тези извори се считат за най- големите по рода си в България. Табелите ни насочиха към „Вълшебният извор“. По асфалтирана пътека достигнахме до красива воденица. Точно до воденицата са намира и въпросният извор. Ограден е и спокойно можете да съзерцавате спокойните му води. Слънчевата светлина се пречупва по странен начин и камъните и водораслите по дъното са с различни вълшебни цветове. Според легендата този извор е бил любимото място на сетрата на император Траян- Марцияна. Температурата на водата целогодишно варира между 17 и 20 градуса.
   След като се насладите на тази природна красота, можете да се разходите в двора на воденицата. Там е обособена една своеобразна зоологическа градина. В нея можете да видите традиционните за един селски двор животни, да ги нахраните.
   Воденицата в действителност  е заведение, което предлага традиционна българска кухня. В двора са разположени много дървени маси и пейки, а в сградата освен места за сядане, има и страхотна скара на дървени въглища, където се приготвят месата и пърленките.
   Около воденицата има направени канали, по които тече вода от извора. В тази непрекъснато течаща вода стопаните отглеждат екзотични японски шарани. Рибите са в тази вода целогодишно.
   По същото време, когато седнахме да хапнем от вкусните ястия, заведението посрещна и гостите на традиционна българска сватба. Събитието беше невероятно забавно и любопитно. Така съвсем от „извора“ децата ни видяха една истинска българска традиция.

4
Градски туризъм / Re: ХОТЕЛИ В ПЛЕВЕН
« -: Февруари 07, 2015, 17:39:42 »
        Както вече разбрахте, разходката ви до гр. Плевен и забележителностите ще ви отнеме повече от 2 дена. Затова е добре предварително да си резервирате място в хотел. В града има много възможности за отсядане. Местните хотели предлагат отлични условия, достъпни цени и професионално обслужване.
        Ако желаете да сте в центъра на града и близо до повечето исторически и архитектурни забележителности можете да се възползвате от обслужването на хотел Ростов, хотел Сити и хотел Балкан.
        Хотел Плевен се намира съвсем близо до централния площад на града, където е разположен Мавзолея. На еднакво разстояние са разположени и два от моловете на града- Сентрал Мол Плевен и Макси Център. Сградата на хотела е доста висока и предлага панорамна гледка от прозорците на стаите. Хотелът разполага с безплатен безжичен интернет. Стаите са оборудвани с телевизор с кабелна телевизия и климатик. На разположение на гостите са 3 ресторанта, които предлагат чудесна кухня. Освен това хотелът разполага с лятна градина, нощен клуб, лоби бар и казино.
Хотел Балкан е малко по- отдалечен от пешеходната зона на града, но разстоянието не е на повече от 5-7 минути пеша. Сградата на хотела е модерна. Стаите  разполагат с телефон, радио, телевизор с кабелна телевизия, безплатен безжичен интернет, климатик и вана. В хотела можете да разчитате и на румсървиз, химическо чистене, фризьорски салон и конферентна зала. Хотелът разполага с 2 ресторанта- панорамен и основен, кафе сладкарница, нощен и лоби бар.
        Хотел Сити Плевен е разположен близо до Историческия Музей на града и Художествена галерия „Илия Бешков“. Той е един от по- новите хотели в града и има модерна визия. Тук също можете да разчитате на климатик в стаята, безплатен интернет достъп и телевизор с кабелна телевизия. В хотела можете да се насладите на произведения на изкуството на български художници. Хотелът разполага с добър ресторант, лоби бар и кафене.
        По– отдалечени от центъра на града са Арт Хотел Галерия, хотел Орбита Палaс и Парк- хотел Кайлъка.
На път към парк „Кайлъка“, в пределите на един от жилищните комплекси на града се намира Арт Хотел Галерия. В целия хотел има разположени произведения на изкуството на български творци. Стаите разполагат с климатик, телевизор с кабелна телевизия и хладилник. Безжичен интернет достъп има в общите части на хотела. Хотелът разполага с ресторант, закрит басейн и сауна.
Парк- хотел Кайлъка е в пределите на парк Кайлъка. Невероятната природа, чист въздух и тишина, които предлага парка са предпочитани от много гости на града. Луксозната обстановка, която предлага хотела, също играе важна роля. Стаите в хотела са с климатик, LCD телевизор със сателитна телевизия, сейф, сауна и старинни мебели. Хотелът разполага с винарска изба, спа център с открит и закрит басейн, нощен клуб.
        Хотел Орбита Палас също се намира на територията на парк Кайлъка, в зоната над язовирите Тотлебенов вал. Панорамната гледка, която се разкрива е изключително красива и успокояваща. Хотелът предлага стаи с климатик, хладилник, телевизор със сателитна телевизия и безжичен интернет. Хотелът има собствен ресторант и лоби бар.
        Това са една част от възможностите за нощувка в града. Има още много хотели, къщи за гости и вили, в които можете да отседнете, но ви запознах с най- предпочитаните. 

5
България / Карлуково
« -: Януари 29, 2015, 15:23:23 »
   Името на село Карлуково винаги се свързва в мислите ми с намиращото се там психиатрично заведение. Не бях предполагала, че околностите му са богати на исторически и природни забележителности. Бероятно това щеше да е впечатлението ми и до днес, ако не бяхме потеглили с приятели един летен ден да разгледаме нещо ново и инетресно.
   По пътя един от групата ни разказа откъде произлиза името на селото. Предполага се, че то се свързва с наличието на много орли по скалите на района. Тъй като на турски орел е „карлю“, вероятно затова и името е Карлуково.
Основната ни цел бе пещера „Проходна“ или феномена Очите на Господ, но като пристигнахме се оказа, че това далеч не е единствената забележителност в района. Тук са проучени над 200 пещери като най- известни са „Задъненка“, „Контрабаса“ и „Проходна“. 
   Нямах търпение да видя Божиите очи. Бях слушала много за тях. Предупредиха ни, че пещерата има 2 входа, откъдето идва и името й. Лесно достъпна е, но да внимаваме да не я подминем.
Влязохме в пещерата от малкия вход. Интересното беше, че колкото и навътре да влизахме, светлината не се променяше. След още няколко крачки разбрахме каква е причината. От тавана се процеждаха 2 огромни светлинни лъча- гледаха ни Очите на Господ.
   Всички бяхме приковани на местата си от величествената гледка. Влажната вътрешна повърхност на пещерата и огромните Очи, пропускащи светлина действаха като магия. Сякаш не бяхме на земята. Никой не проронваше и дума. Чувствахме се толкова малки пред лицето на природата.
   Същото чувство ни споходи и пред феномена „Струпанец“. Това е старо срутище- отвесна скала, в подножието на която се намират огромни скални блокове, откъснати от ръба й и намиращи се в безпорядък.
Видяхме и т.н. „Провъртеник“- поредният скален феномен в района. Приличаше на скална кула с голяма дупка на върха. Според преданията тази кула е използвана в древността като своеобразна обсерватория, защото по време на слънцестоенето- лятно и зимно- слънчетите лъчи минават през дупката.
   Не пропускайте да си набележите Карлуково като следваща дестинация. Още повече, че там има удобни места за отсядане- хижа „Провуртеник“ и Националния Пещерен дом предоставят чудесни условия за това.

6
    След приятната почивка, която сте направили в спокойния, пълен с история парк на къщата музей „Александър II“, можете да посетите друга историческа забележителност. Църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ се намира непосредствено срещу изхода на къщата музей. 
    Това е най-старата запазена църква в града- от 1834г. Първото нещо, което привлича вниманието ни, е факта, че сградата е вкопана в земята. Такива са били разпоредбите на турските управници.
    От историята става ясно, че още в 13 век на това място е имало параклис, който е бил многократно плячкосван и опожаряван. Гражданите на Плевен успяват да измолят султански ферман през 1699г, според който получили правото да построят наново храма. Сегашната църква е осветена през октомври 1834г.
    Тук през 1869г. Левски основава първия революционен комитет. В храма на 11 декември 1877г. е отслужен и тържествен молебен за освобождението на Плевен с почетен гост руският император.
    Освен, че сградата е вкопана в земята, впечатление прави и камбанарията, която е отделно от църквата. Построена е през 1883г. Иконите в църквата, 68 на брой, са дело на Димитър Зограф. За по- добра акустика в храма са вградени 462 глинени гърнета. Разположени са по стените, арките и сводовете на църквата и са дарение от плевенски грънчар.
    Не забравяйте като влезете да разгледате църквата, да запалите свещичка в чест на хилядите знайни и незнайни герои, загинали в името на нацията и родината.

7
В самия център на Плевен, непосредствено до драматичния театър „Иван Радоев“, се намира друг музей, свързан с историята на града. Къщата музей  „Цар Освободител Александър II“ се намира в сърцето на красив парк. Алеите на парка са изцяло покрити с калдъръм, характерна настилка за възрожденските улици. Тук изобилства зеленината. На няколко места в парка са разположени оръдия, използвани в сраженията за освобождението на Плевен. Оградата също е изключително оригинална. За изработката й са използвани трофейни оръдия, цеви на пушки, щикове, саби. Това място е предпочитано за отдих на много жители на града, защото е тихо, прохладно и безопасно място за игри на малчуганите.
В тази къща на 11 декември 1877г. се е състояла историческата среща на руския император с пленения Осман Паша. В нея през декември 1877 живее ген. Скобелев. Тя представлява типичен пример за възрожденска къща. Открита е като музей през 1907г. и оттогава е един от най- често посещаваните исторически обекти в града, наред с Панорамата и Мавзолея в града.
В къщата се влиза срещу символична такса. Почивни дни са събота и неделя.
След къщата музей можете да посетите намиращите се наблизо магазини, църкви, кафенета, заведения за бързо хранене.   

8
   Мавзолеят „Св.Георги Победоносец“ в центъра на гр.Плевен е един от паметниците в станата, които заслужават нашето внимание и преклонение. Това е съчетание на мавзолей с храм-паметник, построен в чест на всички загинали руски и румънски воини в ожесточените сражения за освобождението на града. Това е и своеобразна емблема на Плевен. Разположен е на централния площад на града и няма начин да бъде пропуснат от посетителите на града. За плевенчани това е светиня, както Мъртвата долина и Панорамата, както и останалите стотици паметници, издигнати на територията на цялата област в чест на хилядите погубени животи на воини от няколко братски армии.   
   Сградата на мавзолея е като кръстокуполна църква. Изграден е от бял дялан камък и гранит. Пред него гори вечен огън. Пред черните гранитни плочи, изписани с имената на загиналите винаги има свежи цветя.
   В самия храм цари тишина, въпреки многобройните посетители. Вътре могат да се видят икони, изработени от известни художници- Иван Мърквичка, Антон Митов.
   Автор на иконостаса е Иван Травницки, а пода е изработен от италианеца Пампури.Костницата се намира под нивото на Мавзолея. В три мраморни саркофага са събрани кости на загинали воини.
   След като посетите емблематичния паметник и се преклоните пред подвига на героите, донесли свободата ни, можете да отдъхнете в Градската градина на Плевен. Тя се намира непосредствено до Мавзолея. В нея е пълно с цветни алеи, зеленина, поддъжани пейки, детски люлки и пързалки, много майки с детски колички и щастливи мачугани, отдадени на своите важни занимания- игрите.
   Това е любимо място за отдих на всички- близо до цивилизацията и същевременно толкова отдалечено от нея.
   Отново в неосредствена близост до Мавзолея е и забележителната Водна каскада на Плевен. Това уникално водно съоръжение е пуснато в експолатация през 1982г. Оттогава насам това е най- предпочитаното място за прохладна почивка на плевенчани през лятото. Това е един воден рай. Има множество водопади, фонтани, потоци. Особено красиво е вечер, когато са пуснати всички светлини.

9
Градски туризъм / Re: Плевен, парк "Кайлъка"
« -: Декември 29, 2014, 00:44:41 »
     Всеки път, когато се спомене името на гр. Плевен, логично в съзнанието ни изниква спомена за парк „Кайлъка“. Ако искате за няколко часа да се измъкнете от шума и забързаното ежедневие, да се заредите с нови сили и да се насладите на тишината и красотата на природата, то незабавно потегляйте в посока парк Кайлъка в гр. Плевен. Това е райско кътче, което събира в себе си минало и настояще, природа и техника. 
    Паркът е създаден през 1946г по инициатива на ген. Иван Винаров. До парка можете да стигнете с тролей или автомобил. Пред входа на парка има голям паркинг, който позволява да оставите автомобила си и да продължите пеша. Има и обособена велоалея. Пешеходните алеи са асфалтирани, оборудвани с много пейки.
    В началото на парка има и асфалтиран път, по който можете да достигнете с личния си автомобил до старата крепост „Сторгозия“. До нея може да се достигне и пеша по скоро изградено каменно стълбище. Стълбището се намира близо до района на зоологическата градина.
    На много места в парка са обособени зони за отдих- пейки, съоръжения за детски игри, кафенета и заведения за хранене. Изключително атрактивно е езерото с лодките. Там можете да наемете лодка или водно колело и да се разходите със семейството или любимия човек. Интерес представлява и кулата с часовника, разположена непосредствено до езерото.
    След езерото се прехвърляме в зоологическата градина, където ни предстои среща с мечки, маймуни, лъвове и други екзотични животни. Зоопаркът наскоро беше обновен. В непосредствена близост до него са тенис- кортовете, които се използват от професионалисти и любители на спорта.   Тук има и две чудесни битови заведения, в които можете да се насладите на традиционната българска кухня сред чудесната природа. Цените са изключително достъпни.
    Продължавайки напред, ще достигнете до кулата за парашутни скокове, която днес вече не се използва. Близо до нея виждаме и парк- хотел „Кайлъка“- съвременен луксозен комплекс, в който отсядат туристи, почиващи и хора, пребиваващи по някакъв празничен повод. Ресторанта на хотела е предпочитан от младоженци, желаещи да споделят голямото събитие в живота си със своите приятели и роднини.
    След хотела има множество вили, детски градини, пешеходни алеи, места, пригодени за барбекю. Наблизо са и язовирите „Тотлебенов вал“. Край малкият язовир можете да отдъхнете и отново да похапнете. Гледката е чудна. Спокойните води  ви приканват да се отдадете на заслужен отдих.
    В парка няма да скучаете нито за миг. Има забавления и за децата, и за възрастните. Не пропускайте, ако ви се удаде възможност да посетите уникалния парк „Кайлъка“.

10
България / Парк и дворец "Врана"
« -: Декември 24, 2014, 10:00:59 »
Ако искате да се отърсите от стреса и забързаното ежедневие, наслаждавайки се на величествената природа, отделете време за посещението на парка и двореца „Врана“ в околностите на София.
   В топъл и слънчев есенен ден и ние решихме да се насладим на красотата на парка. Намира се на 11 км. от столицата. Входът се заплаща. Таксата е символична на фона на гледката, която те обгръща. Хубавото е, че е предвиден и семеен билет, който доста облекчава таксата при по- големи семейства.
   Включихме се в една от безплатните обиколки в парка. Интересно беше да научим нещо повече за този парк. Оказа се, че той включва повече от 800 вида дървета, 100 вида храсти и стотици растителни рода. Изграждането на парка е започнало през 1900г, а през 1906 се изгражда и царския дворец- двуетажна вила, предназначена за лятна резиденция на царското семейство.
   Основните обекти, на които беше акцентирано, бяха езерото на лилиите, бунгалото на Георги Димитров, паметната плоча, където е бил погребан цар Борис III. През 1993г. наблизо е била открита и стъкленицата със сърцето на царя.
   Още от далечна древност районът е представлявал интерес за богатите люде. Тук са открити римски вили. Болярите през Средновековието са предпочитали да строят летните си къщи тук. През турското робство софийският паша имал чифлик там. През 1879г. го купува хаджи Боне Петров, а след него имота става владение на княз Фердинанд.
   Прекарахме чудесен ден сред красива природа и история. Мястото си заслужава и е хубаво да отделите от времето си, за да видите и да покажете на децата си красотите на родината.

11
Градски туризъм / Re: Велико Търново
« -: Декември 17, 2014, 23:56:43 »
        Не знам дали има човек, който не е посетил магнетичния Търнов град или Велико Търново. Това е място, което по неповторим начин съчетава историята и съвремието. Трудно ми е да опиша чувството, което изпитвам, когато се разхождам по неговите улици. Обзема ме невероятно спокойствие и равновесие на духа. Сякаш след много години съм се прибрала у дома.
   Не можех да не споделя чувствата си с моето семейство. Решихме да отделим един уикенд за старата столица. Направихме точен план на времето с което разполагаме и забележителностите, които ще посетим и потеглихме.
   Първата ни цел беше историческият хълм Царевец. Паркирахме в подножието му. На касата си купихме билети и минахме през   главният вход на крепостта. Обясниха ни, че има още два входа- единият за връзка с Асеновата махала, а другият – охраняван от бойна кула, в която е бил затворен плененият латински император Балдуин.
   Разходихме се по улиците на старата столица. Влязохме в кулата, в която според легендата император Балдуин е прекарал една година от живота си след пленяването му при Одрин. Посетихме Патриаршията, минахме покрай Лобната скала. От тази скала са били хвърляни предателите на родината.
   Следващите ни обекти бяха музеят „Учредително събрание“ и Археологическия музей.
   Изключително впечатление предизвика паметникът на Асеневци. Това е огромно съоръжение, посветено на великите български владетели- братята Асен и Петър- създатели и първи владетели на Втората българска държава, Калоян- третият брат, който бил голям държавник, дипломат и воин и Иван Асен II- син на Асен, който разширява територията на държавата, граничеща на три морета. Изобразени са 4 конници, всеки от тях с различен жест и осанка. В средата между конниците е поставен огромен меч, с острието нагоре, символизиращ силата на българската нация. Емоцията беше голяма и силно заразна.
   Не пропуснахме разходката по Самоводската чаршия, където имаше няколко автентични работилници- тъкачница, резбарска, за кадаиф, грънчарска и др. Там се намира къщата на Емилиян Станев.
   Къщата с маймунката също беше посетена. Това е един от символите на града. Построена е от Колю Фичето и носи името си от маймунката, която е над входната страна.
   Велико Търново е град, в който историческите ценности и съвременни забележителности са неизброими и времето за този ден се изчерпа невероятно бързо. Прибрахме се в хотела, в който бяхме отседнали и се насадихме на вкусните ястия, приготвени в ресторанта.

12
Градски туризъм / Re: Русе
« -: Декември 15, 2014, 23:53:03 »
          Визитата ни в Русе беше много кратка. Бяхме се запътили към езерото Сребърна и Силистра. Навлизайки в пределите на община Русе, решихме, че ще е престъпление на минем транзит през „Малката Виена“ и да не се насладим на многобройните забележителности на града. Разбира се, не разполагахме с толкова време за всички интересни обекти, но поне за част от тях щяхме да успеем.
     Паркирахме в уличка близо до централната пешеходна зона на града. Учтиви граждани ни упътиха към първата ни цел- Паметника на Свободата. Този паметник е символ на града. Често съм го виждала в илюстрации и имах впечатлението, че е обикновен паметник.
          В действителност композицията е грандиозна. На върха е разположена статуя на жена с меч в едната ръка и сочеща в посоката, от която са дошли освободителите. В основата на паметника са разположени два лъва- също толкова огромни и величествени. Единият разкъсва оковите на робството, а другият пази меча и щита на Свободата. Чувствах се като миниатюрна буболечка в подножието на този грандиозен паметник. Сега разбрах защо всички пристъпват към него с огромна почит и смирение. Дори и аз, която не съм от Русе, се почувствах горда, че съм се докоснала до него.
          Наблизо се намира Историческия музей, пред който имаше красив фонтан. Около него тичаха дечица, майките ги наблюдаваха зорко от пейките, разположени около него.
Разходихме се по главната улица „Александровска“. Тя е известна с архитектурата си- съчетание на различни стилове и епохи, свидетелстващи за апогея на града.
          Посетихме и Пантеонът на възрожденците. Това е костница, в която са погребани 39 велики българи- Любен Каравелов, Захари Стоянов, баба Тонка, Панайот Хитов, Панайот Волов и др. Няма да скрия, че за мен това беше много емоционален момент. Панайот Волов е изключително уважаван от мен български революционер. Беше чест да се поклоня пред тленните му останки.
Последният обект, за който си бяхме оставили време, беше новооткритият Еко музей. Беше изключително интересно. Аквариумът разполага с голямо разнообразие от видове речни риби. Имаше изложени много вкаменелости, „истински“ вълнест мамут. За втори път този ден се почувствах като Малечка Палечка. Животното е огромно. Много любопитни са и диорамите, където се наблюдават птиците в естествената има среда.
         Времето течеше неусетно и вече трябваше да тръгваме. Потеглихме, преразказвайки и споделяйки натрупаните впечатления. Обещахме си скоро отново да посетим града, за да разгледаме и останалите забележителности.

13
Възрожденски / Re: Габрово
« -: Декември 14, 2014, 11:39:12 »
               Визитата ни в гр. Габрово беше по един много мил и красив повод. Дъщеря ми завършваше началното си образование. За да остане този миг незабравим за нейния випуск, класната ръководителка беше решила да раздаде дипломите на децата в Музея на образованието.
               Това е единственият подобен музей в страната. Намира се в сградата на Априловската гимназия.  Музеят съхранява много експонати, свидетелстващи за неспирната жажда на българите  за знания и наука. Едната от залите представлява възстановена класна стая на взаимното училище. Точно там предстоеше да се случи вълнуващото събитие за децата.
              Посрещна ни уредничка от музея, въведе децата в класната стая. Разказа им за начина на обучение във взаимното училище. Позволи им да пипнат всички, странни неща, които виждаха, особено от мястото за наказани ученици- малка стаичка под мястото на учителя.  След това децата бяха настанени на дългите училищни скамейки. Раздадоха им дипломите, на всяко дете закачиха похвална табелка. Такива табелки е имало и за добрите, и за лошите ученици. Всичко беше много интересно и вълнуващо за тях.
            След емоционалния ритуал цялото семейство потеглихме към останалите забележителности на града.   Посетихме музея на хумора и сатирата, който допринесе още много за доброто ни настроение. Карнавалните маски ни впечатлиха много.
            В отлично настроение се качихме в колата и отпътувахме към етнографския музей „Етъра“. Комплекса разполага с удобен паркинг. Има такса за вход, която никак не висока. Минавайки през входа, ние се потопихме в един напълно различен и пъстър свят. Посрещна ни огромна зелена поляна с дървени люлки. Много деца се забавляваха на тази поляна. Видяхме тепавица, воденица, точило, ковачница. Детето беше много впечатлено. Трудно можеше да осъзнае как и защо хората са използвали тепавицата. Хубавото тук е, че това не са само музейни експоната. Всичко, което е на територията на музея се използва в момента. Всички работилници и дюкяни са действащи. Всичко може да се види в действие, да се пипне и да си купи човек ръчно изработен продукт.
            Много беше трудно в малката сладкарничка. Асортимента й беше огромен – красиви захарни изделия- разноцветни петлета, мечета, сладки, бонбони, боза. Взехме си от всичко по малко. Детето цъфтеше от щастие и емоция. Седнахме в кафенето, където ни сервираха кафе, приготвено на пясък и бяло сладко. А в механата хапнахме вкусни български гозби, насладихме се на учтивото и професионално  обслужване.
           В края на деня всички преливахме от впечатления и емоции. Преживяното беше уникално. Откъснахме се от сивото ежедневие и се заредихме с огромна доза добро настроение. 

14
На планина / Re: Троян
« -: Декември 12, 2014, 21:15:57 »
Имам чудесни впечатления от посещението си в с. Орешак и Троянския манастир. Пътувахме до там  около Гергьовден. Пътят до там не е много добре поддържан, но пък времето беше слънчево и топло.
В центъра на селото има голям паркинг, непосредствено до Комплекса със сгради на Националното изложение на художествените занаяти и изкуства.  Купихме си билетчета и влязохме. Заедно с билетите, служителката ни даде и брошура, указваща в каква последователност трябва да се разглеждат отделните зали. Експозициите бяха подредени тематично- оръжия, дърворезба, тъкани, керамика и т.н. Имаше забележителни експонати. Последната зала беше базар, където всеки можеше да си купи ръчно изработен експонат, домашна сливова ракия, мурсалски чай или розово масло. Сякаш бяхме попаднали в дюкян от 18 век. Радвахме се като малки деца на красиви каренца и носии, на малки канички и шарени гювечета, на меки китеници и шарени черги.
Разходката в Изложението ни отне два часа. Изморихме се и огладняхме. Намерихме малко заведение за бързо хранене, от което се носеше съблазнителен аромат на прясна скара. Поръчахме си и супа, и скара. За наше голямо учудване поръчката беше изпълнена много бързо. Всичко беше много вкусно и в голямо количество. Обслужването беше отлично. Най-голямата ни изненада беше накрая, когато дойде сметката. Цялата сума беше токова, колкото би платил един човек в заведение за бързо хранене от големите вериги.
След чудесния обяд, отпочинали и заредени с нови сили, се отправихме към Троянския манастир. Точно до манастира има голям паркинг. Оставихме колата и минахме през входната врата.  Посрещна ни прекрасна градина с цветя и малки дървета. През голяма дървена порта влязохме в манастира. В дясно от нас се намираше сградата, в която се помещават килиите на монасите и килията-музей на Васил Левски.   
До вратата на църквата продаваха различни икони и свещи. Взехме за нас и за близките ни семейства и влязохме в църквата, да я разгледаме и да осветим купените икони. Попът веднага се зае с ритуалите по освещаването на иконите. Изрече молитва, поръси иконите със светена вода, описвайки кръст.
Изненада ни наличието на много хора в църквата. Смирено чакаха на опашка. Разбрахме, че всички чакат ред, за да се помолят пред светата икона „Пресветая Богородица  Троеручица“. Тя е пренесена от Атонските манастири. Тук е от основаването на манастира. Помолихме се и ние- за здраве и щастие на всички близки.
Удовлетворени и уморени се качихме в колата и потеглихме към дома.

15
Възрожденски / Re: Ловеч
« -: Декември 11, 2014, 17:27:26 »
        Посетихме Ловеч през май. Времето беше чудесно. Първата ни цел беше Покритият мост, който първоначално е проектиран и построен от Колю Фичето, но след опожаряването му, е изграден отново от железобетон от арх. Олеков. Мостът свързва новия Ловеч с възрожденската част- кв.“Вароша“. Много трудно успяхме да си намерим място за паркиране. Пообиколихме доста. Намерихме паркинг във възрожденската част. Преди входа на моста откъм кв.“Вароша“   има павиран площад. Изцяло е обграден от приятни заведения за бързо хранене и кафенета, предлагащи разнообразен асортимент от аламинути, десерти и кафе.
   Минахме орез портала на моста и ни лъхна аромата на старо дърво. От двете ни страни бяха разположени кокетни магазинчета, наречени дюкяни. Повечето предлагаха сувенири. Има бижутерски дюкян, в който се предлагат много красиви сребърни бижута със скъпоценни и полускъпоценни камъни. Голям интерес представлява малката сладкарничка, в която сервират прочутото бяло сладко, уникална баклава и захарни фигурки. Предполага се досещате, че основните посетители бяха децата. В края на моста, преди да навлезем в съвременната част на града, има дюкян, който предоставя велосипеди под наем. Разходката ни продъжи по централния площад.
   Още по- инетересни бяха следващите забележителности, които посетихме. Във възрожденския квартал е разположен паметника на Васил Левски. Фигурата е огормна. Има монтирани пейки край паметника и спокойно можете да поседнете и да го разгледате, както и да се полюбувате на Ловеч отвисоко.
   Непосредствено до паметника е Ловешката средновековна крепост. Има символична такса за вход. Историческите документи свидетелстват, че тук през 1187г. е подписан мирниат договор между Византия и България. Така се признава Втората българска държава. Крепостната стена е доста висока. Разбира се, реставрирана е. Минахме през голяма порта. От кулите се разкрива невероятна панорамна гледка към града. На мястото, където е била църквата в крепостта има огромен кръст.
   След крепостта посетихме зоологическата градина. Намира се в парка „Стратеш“. До него се стига с кола. Беше много забавно. Отново платихме входна такса, но не е по- висока от таксите на останалите зоокътове в страната. В замяна, обаче видяхме голямо разнообразие от животински видове- камили, лами, различни видове маймуни, леопард, лъв, мечки, щрауси, бизони, азиатски кон. Заредихме се с огромна доза добро настроение и потеглихме обратно към дома. 

Страници: [1] 2

Untitled Document