ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Южна Европа => Ватикан => Темата е започната от: Обиколи Света в Юли 21, 2010, 22:46:30

Титла: Ватикан
Публикувано от: Обиколи Света в Юли 21, 2010, 22:46:30
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Vatican_City/Vatican_City/Vatican_City_map.png)

     Ватиканът (832 ж., 2011 г.) е суверенен град-държава, намиращ се в сърцето на италианската столица Рим. Той е седалище на папата - главата на Римокатолическата църква. С площ от едва 44 хектара (0.44 кв. км), Ватиканът е най-малката държава в света. Той е абсолютна теократична монархия, в която папата е и държавен глава. В неговите ръце е съсредоточена законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Папата се избира от кардиналски конклав и изпълнява функциите на държавен глава пожизнено. Територията на Ватикана включва базиликата "Св. Петър", Апостолическия дворец, Сикстинската капела, музеи, няколко други сгради и градини. Градът е разположен от западната страна на р. Тибър, която в миналото го е разделяла от Рим. С течение на времето около него са изградени защитни крепостни стени, които днес го обособяват от останалата част на разрасналата се италианска столица.
     Територията на днешен Ватикан заема тази страна на р. Тибър, която в миналото е била ненаселена. През I в.сл.Хр. земята около Ватиканския хълм е пресушена и са създадени градини. На това място император Калигула започва строежа на кръгъл площад "сирко" (лат. circus), който е завършен от император Нерон. След Големия пожар в Рим от 64 г., много християни са докарани тук и измъчвани. Според стари сказания именно тук свети Петър е бил разпънат на кръст с главата надолу. Срещу площада имало гробище с погребални паметници и мавзолеи, както и олтари на езически богове. Те просъществували до първата половина на IV в., когато била построена базиликата на свети Петър по заповед на император Константин. Постепенно районът наоколо ставал все по-населен. През V в. бил построен и дворец. Началото на Папската държава е положено през 756 г. от франкския крал Пипин III, който подарява на папа Стефан III територията на бившия Равенски екзархат. Папите обаче реално управлявали много по-голяма територия, включително Рим и съседните провинции след разпадането на Римската империя и оттеглянето на Византийската власт от Италия. В тяхната светска роля те контролирали части от Апенинския полуостров в продължение на повече от 1000 години до средата на XIX в., когато голяма част от папските държави са придобити от новосъздаденото обединено Кралство Италия. През 1870 г. притежанията на папата са допълнително стеснени, когато самият Рим е анексиран. Това става причина папата да откаже да признае новото кралство. Споровете между двете страни са изгладени едва през 1929 г., когато са подписани трите Латерански договора. С тях се слага началото на суверенния град-държава Ватикан, а така също се дава и специален статут на Римокатолическата църква в Италия.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/2949939.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/2949939)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/52816206.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/52816206) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/65124177.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/65124177)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/23914314.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/23914314) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/521788.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/521788) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към Ватикана;
снимка 2: Базилика "Св. Петър";
снимка 3: Площад "Св. Петър" с неговия обелиск;
снимка 4: Дворецът на губернаторите във Ватиканските градини;
снимка 5: Прочутата статуя "Пиета" на Микеланджело, намираща се в базиликата;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)