ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Южна Европа => Италия => Темата е започната от: Обиколи Света в Юли 21, 2010, 23:31:49

Титла: Рим
Публикувано от: Обиколи Света в Юли 21, 2010, 23:31:49
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Italy/Rome/Rome_map.png)

     Рим (2.761 млн. ж., 2010 г.) е столица и най-голям град в Италия, разположен на р. Тибър, в централната част на страната. Рим носи прозвището "Вечният град" и "Градът на Седемте хълма". Той е хилядолетен център на власт, култура и религия, и е бил столица на една от най-великите цивилизация в човешката история - римляните. През 2007 г. градът се нарежда на 11-то място по посещаемост в света и на трето място по посещаемост в Европейския съюз, същевременно той е най-популярната туристическа дестинация в Италия. Историческият център на града е включен в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно наследство. Тук е разположен един от най-известните туристически обекти в света - Колизеумът, който привлича ежегодно над 4 млн. туристи.
     Историята на града обхваща над 2500 години, през които той играе ролята на могъщ политически и икономически център. Той е бил столица на Римската империя, която е основната доминираща сила в Западна Европа и Средиземноморието в продължение на над 700 години (I в.пр.Хр - VII в.сл.Хр.). От I в.сл.Хр. Рим става седалище на папите. След Средните векове градът се управлява от папи като Александър VI и Лео X, които го трансформират в един от основните центрове на италианския Ренесанс, наред с Флоренция. Тогава е построена грандиозната базилика Св. Петър, а Сикстинската капела е изографисана от Микеланджело. През 1871 г. Рим става столица на Кралство Италия, а през 1946 г. на Република Италия.

Забележителности:

Още забележителности: (натисни, за да разгърнеш)

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/115828.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/115828)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/60833930.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/60833930) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/113577.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/113577)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/373204.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/373204) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/81603672.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/81603672) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Площад "Пиаца ди Спаня";
снимка 2: Колизеумът;
снимка 3: Фонтан ди Треви;
снимка 4: Изглед към Форума;
снимка 5: Националният паметник на Виктор Емануил II;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)
Титла: Re: Рим
Публикувано от: Kemileva в Юни 24, 2015, 08:41:10
Въпреки че бях в Рим преди около 3 години, все още не мога да забравя магията на този град. И ако не сте го посетили и вие, не се колебайте да го направите - Рим е история, красота и незабравимо изживяване.
Престоят ми в италианския град беше кратък - за ден и половина успях да обиколя римските улици, но доста неща не видях. Затова съм се зарекла живот и здраве пак да отида.
Иначе Колизеумът ми беше една от първите спирки - за него просто думите са излишни. История има всяко камъче отвън и отвътре. Да, имаше опашка туристи отпред, но чакането си заслужаваше. След това трябваше да хапна нещо, избрах едно малко ресторантче в уличките до Колизеума и имах щастието да ям най-вкусните спагети болонезе през живота си. Признавам ги италианците - майстори във всичко.
Като ме попитат- била си в Рим, видя ли папата, отговарям не. Наистина стоях и го чаках, но така и не го зърнах  :o . Влязох в базиликата свети Петър и останах там с часове. Изкачих се най-отгоре и бях очарована от гледката. Рим е невероятно красив, истински, исторически.
Фонтанът дьо Треви също беше едно сбъднато желание. Тълпите туристи не ми попречиха да му се нарадвам от близо.
Ако сте решили да посетите италианската столица, направете го пролетта или края на лятото, есента. Аз бях в края на април и времето беше чудесно.
Този град ме грабна и наистина искам да го видя отново  ;)