ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Западна Европа => Холандия => Темата е започната от: Обиколи Света в Юли 05, 2010, 22:44:36

Титла: Айндховен
Публикувано от: Обиколи Света в Юли 05, 2010, 22:44:36
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Netherlands/Eindhoven/Eindhoven_map.png)

     Айндховен (218,6 хил. ж., 2012 г.) е петият по население град в Холандия и един от главните центрове на провинция Северен Брабант в южната част на страната. Първоначално той възниква на мястото, където се сливат потоците Домел и Гендър, но през 50-те години Гендър е ограничен с дига и понастоящем само Домел преминава през целия град. Айндховен е основна туристическа дестинация в страната, което се дължи както на бурното му икономическо развитие, така и на удобното му географско положение, подкрепено от добре развити шосейни, железопътни и въздушни връзки. Съвременната история на Айндховен неминуемо е свързана с развитието на гиганта в електронната промишленост - Филипс, и в по-малка степен с производителя на камиони - ДАФ Тръкс. Въпреки че през последните години влиянието на тези две основни индустрии отслабва, Айндховен остава водещ технологичен и развоен център в Европа, благодарение на техническия си университет и множеството опериращи тук технологични компании. През последното десетилетие градът се прочува и като столица на дизайна в Холандия.
     Айндховен е един от най-старите градове в Холандия. Неговата писмена история датира от 1232 г., когато дюкът на Брабант - Хендрик I, провъзгласява за град малкото тогава селище, като част от процеса на екстензивно градско планиране. Постепенно Айндховен се утвърждава като център на търговия, намиращ се на пътя от Холандия към Лиеж. Икономическите дейности първоначално са концентрирани върху производството на тютюн и текстил. По време на своята история градът е многократно разрушаван и възстановяван. Въпреки подобренията към системата от укрепления в края на XIV в. и построяването на замък зад градските стени през XV в., Айндховен е плячкосан и опожарен от Херцогството Гелдерн през 1486 г. Оцеляват не повече от 6 къщи. Възстановяването отнема повече от 20 години и оставя града в бедност и мизерия, като укрепленията са изоставени. Това довежда до ново плячкосване през 1543 г. През същата година пожар разрушава по-голямата част от града. По време на холандското въстание Айндховен неколкократно попада ту в ръцете на холандците, ту в тези на испанците - опожаряван отново и обсаждан в продължение на три месеца, той накрая е завладян от испанците през 1583 г. Когато френските войски превземат вече отслабения град няколко години по-късно, големи части от него отново са разрушени. През 1629 г. Айндховен най-накрая става част от Холандия, но поради своята бурна история остава полуразрушен и незабележим град. Всичко това се променя с началото на Индустриалната революция. Благодарение на присъствието на Филипс, ДАФ тръкс и някои други основни индустрии, градът се превръща в основен световен играч при технологиите и индустриалния дизайн.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/8569127.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/8569127)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/36329448.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/36329448) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/8917794.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/8917794)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/23230690.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/23230690) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/8568020.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/8568020) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Търговският площад в Айндховен;
снимка 2: Центърът на града с Лихтторен (отдясно), Вите Даме (отляво) и Де Адмирант (в средата на заден план);
снимка 3: Речен канал в Айндховен през нощта;
снимка 4: Галерия "Хювел";
снимка 5: Домелпарк;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)