ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Западна Европа => Холандия => Темата е започната от: Обиколи Света в Юли 05, 2010, 22:44:58

Титла: Маастрихт
Публикувано от: Обиколи Света в Юли 05, 2010, 22:44:58
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Netherlands/Maastricht/Maastricht_map.png)

     Маастрихт (121 хил. ж., 2011 г.) е най-южно разположеният град в Холандия, столица на провинция Лимбург. Намиращ се само на пеш разстояние от Белгия и на велосипедно разстояние от Германия, той е смятан и за най-стария град в Холандия (поделя си тази чест заедно с Ниймеген). В географско отношение Маастрихт е разделен на две половини от р. Маас - неговата търговска дейност е концентрирана на западния бряг на реката, а жп гарата и музей Бонефантен се намират на източния бряг. Градът е популярна туристическа дестинация в Холандия, най-вече благодарение на историческия си център с калдъръмени улички и многобройните възможности за пазаруване в новопостроените търговски центрове. Маастрихт е чудесно място за разходка и поради прекрасните сгради под формата на старинни къщи и симпатични катедрали. Градът е известен още и със своята кухня и интернационална атмосфера, създавана от многобройните чуждестранни студенти в Маастрихтския университет.
     Маастрихт е основан от римляните на място, където р. Маас е плитка и лесна за пресичане. Те построяват мост, около който се развива малко селище. В ранното Средновековие Маастрихт заедно с Аахен са част от империята на Каролингите. През XII в. градът преживява културен подем. През 1204 г. Маастрихт е провъзгласен за град, като скоро след това са издигнати първите крепостни стени. През Средновековието градът има важна търговска и индустриална роля (вълна, кожа), която е особено видна през XV в. През XVI и XVII в., в резултат на религиозните войни, икономиката му пострадва и се възстановява едва с началото на индустриалната революция през XIX в. Важното стратегическо значение на Маастрихт се дължи на впечатляващата мрежа от укрепления, построени около града. По време на Белгийската революция (1830 г.) южните провинции на новосформираното кралство Нидерландия се отделят в нова държава - Белгия, но Маастрихт решава да остане верен на холандския крал и не последва примера на своите съседи. Географската и културна близост на провинция Лимбург с Белгия затрудняват интеграцията на града с  другите холандски територии. През по-голяма част от XIX в. Маастрихт запазва своя не-холандски облик, което се променя едва след Първата световна война.  

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/1351980.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/1351980)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/7400150.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/7400150) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/34652128.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/34652128)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/4910133.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/4910133) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/11406451.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/11406451) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Пазарният площад;
снимка 2: Площад "Фрийтхоф";
снимка 3: Базиликата "Синт-Серваас" и църквата "Синт Янскерк";
снимка 4: Градският парк ("Стадспарк");
снимка 5: ул. Гроте Щаат;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)