ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Централна и Източна Европа => Унгария => Темата е започната от: Обиколи Света в Юли 04, 2010, 17:30:26

Титла: Будапеща
Публикувано от: Обиколи Света в Юли 04, 2010, 17:30:26
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Hungary/Budapest/Budapest_map.png)

     Будапеща (1,737 млн. ж., 2011 г.) е столицата на Унгария и един от най-красивите градове в Европа. Разположен е в централната част на страната, като през него в посока север-юг преминава река Дунав, която го разделя на две части. Той е най-големият град в Централна и Източна Европа по население и площ (525 кв. км), както и седмият по големина в Европейския съюз. Будапеща e образувана от три отделни града: Обуда, Буда и Пеща. Първите два са средновековни исторически селища, намиращи се на хълмистия западен бряг на р. Дунав, а Пеща е по-ново селище, административен и търговски център, разположено на равнинния източен бряг на реката. Обширни зони с архитектурни, археологически и културни забележителности в унгарската столица са включени в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно наследство. Благодарение на тях, градът е наричан още "Париж на Изтока" и „Перлата на Дунава”. Будапеща е също така популярна сцена за класическа музика, както и дом на втората по големина синагога и третата по големина парламентарна сграда в света. Градът е богат и на геотермални извори (ок. 80), а под него е открито най-голямото подземно термално езеро на земята. Будапеща привлича ежегодно над 2,3 млн. туристи.
     Будапеща е изградена върху останките на древно келтско селище, датиращо отпреди 1 в.сл.Хр. Когато римляните го завладяват, те построяват на негово място селището Аквинкум, което става столица на тяхната провинция Долна Панония. Римляните построяват пътища, амфитеатри, бани и къщи с подово отопление в укрепения военен лагер. Мирният договор от 829 г. води до включването на Панония в територията на Българската държава, благодарение на победата на българския хан Омуртаг над императора на Свещената римска империя - Лудвиг Благочестиви. Будапеща всъщност се развива впоследствие от двете български погранични военни крепости Буда и Пеща, намиращи се от двете страни на р. Дунав. През IX в. в региона се заселват маджарите, водени от своя предводител Арпад. Век по-късно те основават кралство Унгария. Първото им селище е разграбено от монголските орди през XIII в., което показва, че е трудно да се защитава селище сред равнината. Поради тази причина крал Бела IV заповядва построяването на подсилени каменни стени около градовете. Той издига своята резиденция на върха на предлагащите защита хълмове на Буда. През 1361 г. Буда става столица на Унгария и впоследствие се превръща в център на ренесансовия хуманизъм. Културата получава голям тласък на развитие при управлението на Матяш Хуняди, чиято библиотека имала най-голямата колекция през XV в. от исторически текстове, философски и научни творби, като по големина отстъпвала единствено на Ватиканската библиотека. Италианският Ренесанс оказва огромно влияние върху града. През 1500 г. в Буда живеят ок. 5000 души. Османските турци плячкосват града през 1526 г., обсаждат го през 1529 г. и накрая го окупират през 1541 г. Османската окупация продължава повече от 140 години. По това време се построяват множество чудесни бани. Неокупираната западна част на страната става част от Хабсбургската империя като Кралство Унгария. През 1686 г. голяма на брой християнска армия освобождава Буда, като през следващите години са отвоювани от османците и останалите унгарски територии, с изключение на района около Тимишоара. През 1718 г. цялото Кралство Унгария е освободено от османско управление, но впоследствие попада в територията на Хабсбургската империя. Борбата за независимост на унгарците води до Спогодбата от 1867 г., която създава дуалистичната монархия Австро-Унгария. Така Будапеща и Виена се превръщат в едновременни столици на една държава. Това отключва втория емблематичен етап от развитието на града, който продължава чак до Първата световна война. През 1873 г. Буда, Пеща и Обуда са официално слети, с което се образува новата метрополия Будапеща.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/39213101.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/39213101)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/38341881.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/38341881) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/381365.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/381365)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/36663.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/36663) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/36907366.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/36907366) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към Будапеща;
снимка 2: Сградата на Парламента;
снимка 3: Дворецът "Грешам";
снимка 4: Сградата на операта;
снимка 5: Рибарският бастион;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)
Титла: Re:Будапеща
Публикувано от: Dilqna в Септември 11, 2011, 21:26:31
Имах  удоволствието да посетя Будапеща преди около една година. Това място ми остави уникални спомени, които освен на снимки,  са запечатани и в моето съзнание.
Отседнахме в приятно и уютно хотелче, почти в централната част на унгарската столица. Резервирахме го чрез booking.com, а домакините ни настаниха в огромен двустаен апартамент, с кухня и тераса (за 20 евро на човек на вечер). Тъй като колата беше пълна с багаж, платихме още по 10 евро на вечер на хотела за подземен паркинг.
През първия ден от  обиколката на града не ползвахме колата, нито пък градски транспорт. Едно от основните предимства на Будапеща е, че почти всичките й основни забележителности,  се намират в близост една до друга.
 Градът е типичен старинен европейски град – чист и подреден, с красиви площади и луксозни магазини, с внушителна архитектура, пищни здания и уникални примери на строителната мисъл. Градът е разделен на два исторически центъра – Буда  и Пеща, които през 1873 година се обединяват официално.
Особено приятна се оказа разходката ни до Парламента (посещението на Парламента е безплатно, но затова пък трябва да си вземете билет за посещение) и  по десния бряг на река Дунав.Седнахме да се полюбуваме на гледката към Буда, която беше прекрасна и вълнуваща. Преходът до Рибарския бастион и църквата Свети Матияш, който неизбежно преминава по прословутия мост над Дунав,  със огромните статуи на лъвове, беше малко изморителен, но пък усилията определено си заслужаваха. Когато пристигнахме там, където е най-високата точка в унгарската столица, вече се стъмваше. Тогава видях Пеща в една друга същност – прелестна и ослепителна, окъпана  в милиони светлини и кипяща от живот.
На следващия ден успяхме да разгледаме и Площада на героите, музеят на приложните изкуства и унгарският национален музей.
За съжаление не успяхме да опитаме  от нощния живот на Будапеща, но затова пък останахме очаровани от унгарските торти и пасти и местни специалитети.
Титла: Re:Будапеща
Публикувано от: Ивайло Цанков в Януари 12, 2012, 14:58:34
Будапеща ми се налага често често да я посещавам :) Бил съм минимум няколко десетки пъти и този град от година на година става все по красив.Все повече сгради се реставрират и една разходка по Бул. Андраши е прекрасно изживяване.
Титла: Re:Будапеща
Публикувано от: Antonia в Януари 13, 2012, 13:04:21
Смятам да посетя Будапеща и искам да знам, кои сезон от годината е най-подходящ.
Титла: Re:Будапеща
Публикувано от: Ивайло Цанков в Януари 19, 2012, 14:39:43
Температурите са като в България, цените също не са много различни.Само форинтите са малко проблем от сто и пет ходения още са ми мътни.Хубави и тънки хотели има доста - Хотел Зугло 3+1 звезда намира се съвсем близо до площада на геройте е 45 евро за двойна стая.Хотел Ориенталик 3 звезди близо до парламента цена за двойна стая 35 евро.Много хубави кафенета и ресторанти има по Бул. Андраши, накрая на булеварда почти до площада на геройте се намира и Българското посолство.Единствено не е много хубаво да се ходи в рамките 18 - 22 август, защото мисля че на 21ви август им е националния празник и затварят един от мостовете и разходките с корабче е доста по кратка а на площада на геройте дават дипломи на курсанти и има речи пред катедралата а на следващия ден шсичко е затворено.
Титла: Re: Будапеща
Публикувано от: nerea в Ноември 28, 2012, 16:37:53
Ако сте на посещение в Будапеща, няма как да не посетите уникалната по своята архитектура сграда на парламента. Тя е символ на Унгария и предпочитана от туристите забележителност. Строежът й започва през 1885 г. и завършва през 1904 г.   Внушителната постройка, която е и най-голямата в цяла Унгария, е впечатляваща по мащаб и размери както отвън, така и отвътре. Има 691 стаи, 27 порти, 29 стълбища и 13 асансьора.
Архитектурата е в неоготически стил и поради това в някои отношение наподобява на тази на Уестминстърския дворец в Лондон. В сградата на парламента има и множество скулптури (наброяват 242), както и фрески по таваните. На фасадата могат да бъдат видени статуи на унгарски владетели и известни военни, а в преддверието - бюстът на създателя на зданието – Имре Щайндл. Впечатляваща и най-внушителна е шестнайсетъгълната зала. В парламента се съхраняват още и унгарските кралски бижута.