Автор Тема: България с най-ниските хотелски цени в Европа за 2013 г.  (Прочетена 1552 пъти)

Неактивен trivago

  • Пътешественик-изследовател
  • ***
  • Публикации: 34
  • Положителен рейтинг: 0
    • Профил
    • Ел. поща
С настъпването на месец декември и края на годината търсачката за хотели trivago.bg изследва как са се развили средните хотелски цени в популярни европейски и български дестинации спрямо миналата година. Основната тенденция в Европа се характеризира с отрицателен знак, достигайки до -14% спад na хотелските цени в Полша и Русия. Нито една от изследваните 25 европейски държави не отчита увеличения в средната цена за нощувка през 2013 г., като единствено средната хотелска цена в Ирландия (101 евро) остава без промяна спрямо предходната година.

България, с 60 евро средна цена за нощувка през 2013 г., оглавява класацията с най-достъпното настаняване за втора поредна година. Годишният спад в цените от 9% също представлява една от най-осезаемите годишни разлики след Русия (-14%), Полша (-14%) и Румъния (-10%).


* Средната цена се отнася за нощувка в стандартна двойна стая и обхваща периода януари - декември 2012 г. и 2013 г.

Въпреки спада от 8% в средната цена за година, Швейцария е на първо място с най-скъпото настаняване и през 2013 г. Норвегия (162 евро), Швеция (150 евро), Франция (141 евро) и Дания (138 евро) също попадат в топ пет.Сред изследваните български дестинации Златни пясъци се нарежда на първо място с най-скъпото настаняване тази година и измества миналогодишните фаворити – София и Боровец. Единствените български дестинации, които отчитат увеличение в цените спрямо предходната година са черноморските ни курорти Златни пясъци и Слънчев бряг. От друга страна, в Созопол, Банско и Боровец откриваме най-осезаемите ценови спадове.


* Средната цена се отнася за нощувка в стандартна двойна стая и обхваща периода януари - декември 2012 г. и 2013 г.

* За хотелския ценови индекс на trivago:
Хотелският ценови индекс на trivago.bg (tHPI - trivago Hotel Price Index) показва средната цена за нощувка в стандартна двойна стая в най-търсените европейски дестинации. За изготвянето на тази статистика се използват над 2 милиона ценови заявки дневно, генерирани от всичките 40 международни платформи включени към глобалната търсачка на trivago. Заявките за търсене на хотелско настаняване в период от един месец напред се съхраняват и така предлагат преглед към развитието на цените през бъдещия месец. Ценовите оферти, върху които се базира статистиката, са получени от стотиците онлайн туристически агенции и хотелски портала за резервации свързани към глобалната търсачка на trivago.

Ценовият индекс на trivago включва само най-търсените български дестинации с налични хотели във всички международни платформи за конкретния времеви период на изследването. Това ограничение се налага, тъй като събраните заявки за търсене и налични хотелски оферти трябва да предоставят достатъчно голяма база данни за правилното изготвяне на статистиката.
« Последна редакция: Март 09, 2014, 22:10:08 от trivago »


 


Untitled Document