Автор Тема: Най-добрите и изгодни дестинации за 2014 г.  (Прочетена 1518 пъти)

Неактивен trivago

  • Пътешественик-изследовател
  • ***
  • Публикации: 34
  • Положителен рейтинг: 0
    • Профил
    • Ел. поща

Търсачката за хотели trivago.bg проучи къде са най-добрите и изгодни дестинации, които непременно си струва да видите през 2014 г. От сгушени в пустинята марокански градчета до южноамерикански високопланински кътчета и древни будистки столици, в класацията са представени дестинации за всеки туристически вкус. Класирани на базата на средната годишна цена на стандартна двойна стая в комбинация с общата оценка на хотелите от над 82 млн. потребителски отзиви, тези дестинации са световно най-добрите по съотношение цена-качество.


Крепостният град Аит Бенхаду в Мароко оглавява класацията на топ 100 на най-добрите дестинации по съотношение цена-качество за 2014 г. Нощувка в стандартна двойна стая в екзотичния пустинен град, където са заснети известни кинопродукции като „Гладиатор“, „Небесно царство“ и „Игра на тронове“ струва средно 42 евро. Въпреки малката си площ, градчето е впечатляваща дестинация с историческо значение (вж. бел. 1), която си струва да бъде посетена.

На второ място откриваме живописния град Мостар в Босна и Херцеговина. Средната цена на нощувка в града известен с приказния „Стари Мост“ над река Неретва е 50 евро. Същата цена ще заплатите за престой в средиземноморското селце Хора на гръцкия остров Иос или в берберското селище Мерзуга, сгушено в безкрайните дюни на Сахара.

Античният град Бхактапур в Непал заема пето място в класацията. Срещу 42 евро на вечер можете да отседнете в някогашната столица на средновековното кралство Мала и да се насладите на известната извара от града, чийто специфичен вкус не може да бъде намерен никъде другаде в страната. Мегало Папинго в Гърция, разположен близо до най-дълбокия каньон в света – Викос, е най-скъпата дестинация в топ десет на класацията с 58 евро за нощувка.

На седмо място в класацията откриваме една от най-високо разположените столици в света - Сукре в Боливия. Средната цена за нощувка в планинската столица намираща се на 2700 метра надморска височина е 52 евро. В топ десет се нареждат също така древният град Пинг Яо в Китай (44 евро), живописният португалски национален парк Пенеда-Жереш (хотели в близост за 49 евро средна цена) и популярната китайска дестинация за почивка – Янгшуо (43 евро).

България също попада в топ 100 на най-добрите и изгодни дестинации със София на 46-то място и 63 евро средна цена за нощувка. В топ 100 на най-добрите дестинации по съотношение цена-качество откриваме единствено пет столици, като София се класира след Сараево (27-мо място, 66 евро) и се нарежда преди Ханой (50-то място, 50 евро), Манагуа (62-ро място, 82 евро) и Белград (84-то място, 71 евро).

Други интересни дестинации от класацията са Нашик (21-во място, 67 евро), който е гласуван за най-дружелюбния град за туризъм в Индия за 2013 г. (вж. бел. 2) и Меделин (51-во място, 81 евро) в Колумбия – най-иновативният град в света (вж. бел. 3). Градовете-домакини на Летните олимпийски игри за юноши през 2014 г. (Нандзин, Китай, 67 евро) и на Световните игри през 2017 г. (Вроцлав, Полша, 59 евро) се класират съответно на 70-то и 78-мо място.

Китай има най-силно присъствие в класацията на trivago, като китайските дестинации заемат цели осем места. Тайланд, Гърция и Испания са представени от по седем градове-фаворити всеки, последвани от Португалия с шест национални дестинации.

Бележки:
1) Дестинациите от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО са отбелязани с (*).
2) Според ABP News Best City Awards Survey (март 2013 г.).
3) Според организацията с нестопанска цел Urban Land Institute (февруари 2013 г.).Пълен списък от 100 дестинации:
*Дестинациите от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО са отбелязани с (*)

За класацията:
Класацията на най-добрите дестинации по съотношение цена-качество е изготвена на базата на алгоритъм, който включва ценовия индекс на trivago (tHPI) и рейтинга на хотелите и представя резултати по процентова скала от 0 до 100. Включени са само дестинации с минимум 10 хотела и 150 потребителски мнения средно. Цените са изчислени на базата на изчерпателен ценови индекс с международен обхват, който показва средната годишна цена за нощувка в стандартна двойна стая за всички налични хотели в trivago в периода между 2012 и 2013 г. Хотелският рейтинг представя средната оценка на всички хотели в дадена дестинация и обхваща над 82 млн. потребителски мнения и оценки.
« Последна редакция: Март 09, 2014, 22:09:15 от trivago »


 


Untitled Document