Автор Тема: Десет задължителни за посещение дестинации, които скоро могат да изчезнат  (Прочетена 2064 пъти)

Неактивен trivago

 • Пътешественик-изследовател
 • ***
 • Публикации: 34
 • Положителен рейтинг: 0
  • Профил
  • Ел. поща
Светът е изпълнен с удивителни места, чиято прелест не е вечна за съжаление. Неизбежната човешка дейност и рязкото изменение на климата оказват вредно влиянието върху едни от най-забележителните чудеса, сътворени от природата и от човека. Вероятно ние сме едно от последните щастливи поколения, които ще имат шанса да видят зрелищните места, изброени в тази класация, съставена от търсачката за хотели trivago. От Мъртво море до „края на света“ в Патагония, всяко от десетте живописни кътчета си заслужава да бъде посетено преди да е станало твърде късно.

1) Мъртво море (Йордания, Израел и Палестина)
Източник: Tracy Hunter
Със своите 427 метра под морското равнище, бреговата ивица на Мъртво море представлява най-ниската сухоземна точка в света. Известното солено езерото спада с по един метър всяка година, като от 1930 г. насам е потънало с цели 37 метра и водната му повърхност се е свила с 450 кв. км поради отдръпването на вливащата се в него р. Йордан и индустриалната дейност в региона. Въпреки подписаното международно споразумението за спасяването на тази световна забележителност чрез построяването на водопровод, свързващ езерото с Червено море, все още не се знае със сигурност дали и кога Мъртво море ще бъде извън опасност.

2) Килиманджаро, Африка
Източник: cjasik
Със своите 5892 м величественият планински масив Килиманджаро е най-високата планина на Африканския континент. За жалост, емблематичният символ на Африка е на път да загуби завинаги своята забележителна ледникова шапка. Според последните изследвания, глобалното затопляне, намалелите снеговалежи и обезлесяването са главните причинители отговорни за прогресивното изчезване на цели 85% от ледената покривка на планината от 1912 г. насам. Въпреки създадения национален парк, горската покривка около планината продължава да намалява, а с нея и емблематичната ледникова шапка.

3) Бариерен риф, Белиз
Източник: aSIMULAtor
Белизийският бариерен риф е един от най-големите и забележителни коралови рифове в света. Смята се, че едва 10% от морския живот в рифа е изследван и документиран, но дори и само това е достатъчно, за да бъде класифициран като една от най-разнообразните екосистеми на планетата. Белизийският бариерен риф е включен в Списъка със застрашени обекти на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, причина за което са засилената индустриализацията в региона и изсичането на мангровите гори, които са основният източник на храна и подслон на морския живот.

4) Тадж Махал, Индия
Източник: Guilhem Vellut
Повече от 2 млн. туристи годишно се любуват отблизо на една от най-забележителните постройки в света – мавзолеят Тадж Махал в Агра, Индия. За съжаление, това може да се последните щастливи посетители, успели да се докоснат до мраморния храм, тъй като индийският туристически борд обмисля затварянето на комплекса. Замърсяването на въздуха заедно с многобройните туристически посещения оказват вредно влияние върху бялата мраморна фасада и за нейното спасяване се предвижда въвеждането на пълна забрана за всички публични посещения.

5) Венеция, Италия
Източник: gnuckx
Италианският град на любовта може съвсем скоро да се окаже дестинация само за любителите на подводно гмуркане. Отдава е известно, че градът прогресивно и неминуемо потъва, като с всяка изминала година потопите зачестяват и обхващат все по-голяма площ. Скорошно американско проучване твърди, че градът потъва пет пъти по-бързо от предвиденото и ако скоро не се вземат надеждни мерки красивите водни канали, на които градът дължи славата си, могат да доведат до гибелта му.

Следва продължение...
« Последна редакция: Септември 28, 2014, 01:08:37 от trivago »


Неактивен trivago

 • Пътешественик-изследовател
 • ***
 • Публикации: 34
 • Положителен рейтинг: 0
  • Профил
  • Ел. поща
6) Национален парк "Глетчер", САЩ
Източник: Don DeBold
Националният парк "Глетчер" в Монтана, САЩ, е един от най-красивите природни резервати в Северна Америка, обхващащ над четири хиляди кв. км площ с уникална местна флора и фауна. За съжаление, паркът е под опасност да загуби своите красиви глетчери, на които дължи името си. От 150 съществуващи глетчери преди сто години, до 2010 г. са останали само около 25 активни глетчера на цялата територия на парка. Колко голямо влияние ще окаже това върху екосистемата на парка не е напълно ясно, но със сигурност паркът ще изгуби ценна част от своя живописен изглед.

7) Малдивите
Източник: Selda Eigler
Малдивите обхващат 1190 живописни острова, от които близо 80% се намират на по-малко от метър над морското равнище. Екзотичният архипелаг се гордее, че е най-ниско разположената страна в света, което обаче може много скоро да се превърне от повод за хвалба в скръбна вест. Междуправителствената комисия за климатичните промени към ООН прогнозира, че островите ще бъдат необитаеми през 2100 г., поради покачването на нивото на океаните. Островната държава вече се подготвя за евентуално евакуиране и възнамерява да закупи земи в Шри Ланка, Австралия и Индия за своя втори дом.

8. Неапол, Италия
Източник: Luciano
Само на 9 км източно от Неапол е разположен внушителният вулкан Везувий, смятан за най-опасния вулкан на света. Тази мрачна слава той дължи на тенденцията му към експлозивни изригвания към близко разположения тримилионен град. Единственият активен вулкан в континентална Европа заплашва да заличи родината на пицата, като последното напомняне на мощта му се случва през 1944 г. Определеното като слабо изригване опустошава няколко села, поврежда сериозно военните съоръжения в близката военна база и причинява смъртта на над 40 души.

9) Патагония (Аржентина и Чили)
Източник: McKay Savage
Южноамериканската област Патагония се слави като едно от живописните места на планетата. Най-големият световен запас от сладка вода се намира именно тук, дълбоко скрит в необятните ледникови полета. Глобалното затопляне обаче сериозно застрашава тази природна прелест, като всяка година погубва около 38 кубически км лед. Една от най-големите ледникови долини – Упсала, която включва известният глетчер Перито Морено, се е отдръпнала с цели 3 км в последното десетилетие, като продължава да се свива рязко.

10) Мадагаскар
Източник: Luc Legay
Остров Мадагаскар е известен със своята разнообразна екосистема и уникален животински свят, 90% от който не може да бъде намерен никъде другаде по света. Човешката дейност обаче все повече заплашва тази крехка биосфера. В последните 50 години повече от 40% от горската покривка на острова е загубена, а до 2025 г. се прогнозира цялостното заличаване на дъждовните гори, с изключение на малка част намиращи се в резервати и по планинските склонове. Животинският свят на острова също претърпява драстични последствия от човешкото влияние. Около 90% от ендемичните видове лемури са застрашени от изчезване, като 23 вида са регистрирани като критично застрашени.
« Последна редакция: Септември 30, 2014, 00:19:58 от trivago »

 


Untitled Document