Автор Тема: Девня- "Вълшебният извор"  (Прочетена 2296 пъти)

Неактивен deskita

  • Пътешественик-изследовател
  • ***
  • Публикации: 19
  • Положителен рейтинг: 4
    • Профил
    • Ел. поща
Девня- "Вълшебният извор"
« -: Февруари 09, 2015, 14:52:42 »
       Съчетахме екскурзията си до местността „Побити камъни“ с посещението на Девненските карстови извори. Не са а изускане! Тези извори се считат за най- големите по рода си в България. Табелите ни насочиха към „Вълшебният извор“. По асфалтирана пътека достигнахме до красива воденица. Точно до воденицата са намира и въпросният извор. Ограден е и спокойно можете да съзерцавате спокойните му води. Слънчевата светлина се пречупва по странен начин и камъните и водораслите по дъното са с различни вълшебни цветове. Според легендата този извор е бил любимото място на сетрата на император Траян- Марцияна. Температурата на водата целогодишно варира между 17 и 20 градуса.
   След като се насладите на тази природна красота, можете да се разходите в двора на воденицата. Там е обособена една своеобразна зоологическа градина. В нея можете да видите традиционните за един селски двор животни, да ги нахраните.
   Воденицата в действителност  е заведение, което предлага традиционна българска кухня. В двора са разположени много дървени маси и пейки, а в сградата освен места за сядане, има и страхотна скара на дървени въглища, където се приготвят месата и пърленките.
   Около воденицата има направени канали, по които тече вода от извора. В тази непрекъснато течаща вода стопаните отглеждат екзотични японски шарани. Рибите са в тази вода целогодишно.
   По същото време, когато седнахме да хапнем от вкусните ястия, заведението посрещна и гостите на традиционна българска сватба. Събитието беше невероятно забавно и любопитно. Така съвсем от „извора“ децата ни видяха една истинска българска традиция.


 


Untitled Document