Автор Тема: Паралия Катерини  (Прочетена 11814 пъти)

Неактивен Обиколи Света

 • Глобален модератор
 • Почетен пътешественик
 • *****
 • Публикации: 881
 • Положителен рейтинг: 19
  • Профил
Паралия Катерини
« -: Юли 21, 2010, 22:47:43 »
Общи факти

     Паралия (6 449 ж., 2001 г.) е курортно селище, разположено в Солунския залив на Егейско море. Често селището е наричано Паралия Катерини (на името на община Катерини, в която то се намира), за да се различава от другото селище с име Паралия в Гърция, намиращо се в община Патра. Паралия Катерини е известно на туристите със своите хотели, таверни, ресторанти, барове и нощни клубове. Целият бряг тук е покрит с пясък, който е един от най-фините в региона и не съдържа камъчета. Чудесно съчетание на прекрасните плажове са топлите и чисти води на Егейско море. В допълнение, атрактивността на курорта се допълва от разположената на югозапад планина Олимп, която е посещавана туристическа дестинация. В Паралия Катерини има множество магазинчета за сувенири. Предлагат се и морски круизи, като един от най-известните е този до о. Скиатос.
     Само на 4 км на запад от Паралия се намира общинският център Катерини (53 хил. ж., 2001 г.). Градът също набляга на развитието на туризма. Главната му улица - "пизодромо", е павирана и превърната в пешеходна зона. Тя е изпълнена с магазини и кафенета, а потокът от хора по нея е постоянен. В исторически план Катерини е едно от най-старите македонски селища в древна Елада. Много от малките селца, разположени наоколо, заслужават да бъдат посетени. 

Други курортни селища в района:
 • Литохоро - красиво селце, което се счита за "вратата" към планината Олимп, известна от древногръцката митология като дом на богове и богини. Лептокария е друго популярно селце, използвано като изходен пункт за изкачване на планината;
 • Елатохори - разположено е по-нависоко в планината, далече от крайбрежието. Селцето е посещавано от все повече туристи, благодарение на построените наблизо ски писти;
 • Катериноскала - прилича много на Паралия по отношение на близостта си до плажа и изобилието от хотелски стаи, но се отличава със своята по-спокойна обстановка и не толкова бурен нощен живот. Дълга крайбрежна алея свързва двете селища, която е идеална за вечерни разходки през лятото;
 • Олимпиаки Акти (Олимпийското крайбрежие) - курортно градче на юг от Паралия, посещавано заради своите пясъчни плажове;

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки

Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към Паралия Катерини;
снимка 2: Оживеният крайбрежен булевард;
снимка 3: Църква "Св. Парашкева";
снимка 4: Малко параклисче на плажа;
снимка 5: Плажът на курорта;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)
« Последна редакция: Ноември 15, 2013, 23:25:58 от Администратор »

Резервирайте хотел в Паралия Катерини чрез платформата на Booking.com

Неактивен Kris

 • Младши изследовател
 • **
 • Публикации: 10
 • Положителен рейтинг: 10
  • Профил
Re:Катерини Паралия
« Отговор #1 -: Ноември 24, 2011, 12:53:47 »
Екскурзията ми в Гърция започна с настаняване в Паралия Катерини. Малко и много красиво градче, разположено в подножието на планината Олимп и на брега на Егейско море.

Историята на градчето датира от древногръцкия период. В миналото е бил известен като град Дион. В самия Паралия Катерини няма много забележителности, които да се видят, а красотата му се дължи на типичната еднотипна архитектура на всички къщи и три звездни хотелчета (които преобладават), както и на многото цветя навред. Хубавото на този град е стратегическото му разположение, в близост до много други места, които могат да се обиколят.

От тридневното посещение в Гърция научих и някои техни поздрави – Калимера, Калиспера и Каленихта, съответно значенията им са добро утро, добър ден и добър вечер. Обслужването в хотела, който бях се настанила не бе на ниво (казват, че гърците са си студена нация. Моите впечатления бяха същите). Храната им също не ми допадна особено, но пък се порадвах на вечерята, в която група младежи облечени в традиционните им носии, изнесоха програмата си. Както и всички гости имаха възможността да поиграят с групата сиртаки (традиционно гръцко хоро).
Като цяло пътуването до тези градове си заслужава, особено ако си с подходяща компания.

 


Untitled Document