Автор Тема: Метеорa  (Прочетена 3889 пъти)

Неактивен Администратор

 • Администратор
 • Пътешественик-изследовател
 • *****
 • Публикации: 40
 • Положителен рейтинг: 3
  • Профил
  • Ел. поща
Метеорa
« -: Октомври 09, 2011, 17:28:12 »
Общи факти

     Метеора е един от най-големите и важни комплекси с източноправославни манастири в Гърция, отстъпвайки първенството само на п-в Атон. Наименованието Метеор от гръцки се превежда като "висящи скали", "висящи във въздуха" или "в небесата", които значения са етимологично свързани с думата "метеорит". Комплексът е съставен от шест манастира, които са построени върху изваяни от природата скални игли от пясъчник. Местността се намира в североизточния край на Тесалийската долина, близко до р.Пинеиос и планината Пиндус, в Централна Гърция. Най-близкият град е Каламбака (наричан още Калампака). Метеора е включен в Списъка на ЮНЕСКО за културно и природно наследство.
     Първите хора, които се заселват в района на Метеора, са монаси отшелници през IX в. Те живеят в цепнатини и пукнатини на каменните кули, някои от които се издигат на 550 м. над равнината. Голямата височина в комбинация с отвесните стени на скалите отказва почти всички потенциални посетители, освен най-решимите. Отшелниците живеели изолиран живот, срещайки се помежду си само в неделя или на специални празници, за да се помолят заедно в параклиса, построен в подножието на скала. През 1344 г. на Метеора пристигат група монаси от полуостров Атон. В периода 1356-1372 г. е построен манастирът Голям Метеор. Разположението му върху широка скала било перфектно за монасите, тъй като те имали пълен контрол върху достъпа до манастира. Единственият начин да бъде достигнат е бил чрез изкачване на дълга стълба, която бил изтегляна нагоре, когато се появявала заплаха. В края на XIV в. властта на Византийската империя върху Северна Гърция, продължила 800 години, била заплашена от настъпващите османски войски. Именно във високите и непристъпни каменни игли на Метеора монасите отшелници намерили закрила от османското влияние. От началото на XIV в. били построени повече от 20 манастири, като днес са се запазили шест - четири мъжки и два женски, във всеки един от тях живеят не повече от 10 души. До XVII в. основният начин за доставка на храна и пренос на хора между тези "орлови гнезда" било чрез използването на въжета и кошове.

Списък на манастирите
 • Свещеният манастир на Големия Метеор - това е най-големият манастир в комплекса. Построен е в средата на XIV в., като на два пъти е бил обект на възстановителни и украсителни проекти - през 1483 г. и 1552 г. Сградата служи като основен музей за туристите. Основната църква (Католикон), осветена в чест на Преображение Господне, е издигната в средата на XIV в.;
 • Варлаам - вторият по големина манастир в комплекса. Построен е през 1541 г. Църквата, посветена на Вси Светии, има атонска форма (вътрешност под формата на кръст с купол и място за църковен хор). Помещението, където са се хранили монасите, днес е превърнато в музей;
 • Русану / Св. Барбара - основан е в средата на XVI в. и е декориран през 1560 г.;
 • Св. Николай Анапавса - построен през XVI в., той представлява малка църква;
 • Св. Стефан - построен през XVI в., основите на този манастир почиват предимно върху равнинна част, отколкото върху скала. По време на Втората световна война той е разрушен от нацистите, които са смятали, че в него са се криели бунтовници. След време монахини се преместват да живеят в него и се заемат да го реконструират;
 • Св. Троица - разположен е на върха на скали. Построен е през 1475 г., а през XVII и XVIII в. на четири пъти е премодолиран;

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
Натисни за цял размер.
Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.
Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Манастирът Голям Метеор;
снимка 2: Манастирът Варлаам;
снимка 3: Манастирът Русану;
снимка 4: Манастирът Св. Стефан;
снимка 5: Манастирът Св. Николай Анапавса;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)
« Последна редакция: Ноември 15, 2013, 23:43:25 от Администратор »

Резервирайте хотел в Метеорa чрез платформата на Booking.com

Неактивен keti

 • Младши изследовател
 • **
 • Публикации: 11
 • Положителен рейтинг: 4
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Метеорa, Гърция
« Отговор #1 -: Октомври 10, 2011, 00:31:18 »
     Това не е град, нито селце в съседката ни Гърция. Това е аскетична скална общност, съчетаваща история, природа, манастири. Тук майката Вселена, по необясним за хората начин, е сътворила неописуеми скални форми, а с помощта на човешката ръка те за завършени с манастир върху всяка от тях. Метеорите са многочислени високи черни скали, чиито циклопски размери ни пренасят в сферата на свръх осезаемото и на неземното. В продължение на векове монаси отшелници издигат величествени манастири по върховете на скалните образувания. Под влиянието на геоложки изменения са се оформяли с години така известните и привличащи туристи от цял свят Метеори, а божията вяра и човешкото смирение са превърнали това величие на природата в още по-приказно.

     Когато автобусът ни, пълен с група от 60 души, бавно изкачваше стръмните баири и вземаше завоите ту наляво, ту на дясно, за да ни отведе до върховете, си мислех дали това е сън или реалност. Истина ли е това, че съществува живот там на върха на скалите великани и как би могло човешко същество да построи толкова много манастири на такава надморска височина и то преди повече от 500 години, когато не е имало технологии?! Всички тези въпроси преливаха в главата ми, когато спря автобусът. Слязохме на площадка, където имаше малки сергийки със сувенири, картички и книги, съхранили тайните на Метеорите. Можехме отблизо да се полюбуваме на всичко заобикалящо ни.
Някой от най-известните манастири, които успяхме да посетим в разрешените за посещения часове, бяха: „Св. Преображенски”, „Св. Манастир Варлаам”, „Св. Манастир Русану”, „Св. Манастир св. Николай Анапавса”, „Св. Манастир св. Троица”, „Св манастир св. Стефан”. Всички те са запазили строгия ред и дисциплина. Духа, вярата и предаността в божието отшелничество се тачи и днес от млади монаси, отдали живота си да служат на Господ.

     В подножието на Метеорите е сгушено малко селце, носещо същото име, там може да се подслоните и да прекарате още един незабравим ден сред величието на пейзажа. Недалеч от тази местност, се намира работилницата, в която се правят иконите. Постихме и нея. Това бе също приказно място, защото можеш да видиш отблизо как се изработва всеки вид икона и какво послание носи тя.

Препоръчвам екскурзията до това място на света, удоволствието е невероятно.

 


Untitled Document