Автор Тема: Историко-археологически комплекс "Сборяново"  (Прочетена 1438 пъти)

Неактивен deskita

  • Пътешественик-изследовател
  • ***
  • Публикации: 19
  • Положителен рейтинг: 4
    • Профил
    • Ел. поща
        Могократно съм пътувала в района на Разград и Исперих без да съм се сещала да отбия към местността „Сборяново“. Бях чела за нея доста отдавна. А когато за пореден път излезе сензационна новина в печата за поредната археологическа находка, просто не се сдържах.   Планирахме семейното си пътуване така, че да имаме достатъчно време да разгледаме основните забележителности на комплекса. Детето не беше много ентусиазирано, но нямаше избор.
       Смело се отклонихме от главния път и се отправихме към Тракийска гробница, открита през 1982г. Табелките ни насочиха по тясна асфалтирана пътека до сграда, в която се помещаваше магазинче за сувенири, кафе и екскурзоводите, които предлагаха съпътстваща беседа. Определено бяхме малко разочаровани. За да можем да разгледаме голямата гробница и съседните й две, по- малки- близнаците, трябваше да платим по 14лв. на човек. Ние бяхме трима. Трябваше да изчакаме да се събере група от поне 10 души, за да ни допуснат до гробниците. Нямаше много желаещи. За момента бяхме само ние. Идваха много хора, но като чуеха за таксата за посещение, качваха се на колите и продължаваха към следващите обекти. Нямаше как да не влезем. Не бяхме пропътували толкова километри, за да не видим нищо.
      След около 40 минути групата се събра и ние потеглихме по пътечката към гробницата със затаен дъх.  Оказа се , че обекта е изключително добре запазен. Още пред самата гробница се уверихме, че грижите, които се полагат за нея са големи: вратата е хидравлична, влиза се с найлонови терлици, има климатична система за поддръжка на температурата вътре. От беседата стана ясно ,че според историците, това е царска гробница. Погребаният владетел вероятно е гетският цар Дромихет, съпругата и коня му. Украсата на гробницата е уникална. Таванът на погребалната камера се държи от статуи на жени с вдигнати ръце. За съжаление снимането беше забранено. Беседата беше доста изчерпателна и интересна. За моя голяма радост, получената информация беше предизвикала любопитството на детето и то не спираше да пита къде са и как можем да стигнем до разкопките на град Хелис- резиденцията на гетския владетел Дромихет.
     Продължихме отново по тясна асфалтирана пътека. Минахме покрай хижа „Ахинора“. Бяха ни обяснили, че можем да отседнем без никакви притеснения там. Хижата е реновирана, има добър ресторант и уютни стаи и апартаменти. Хижата предлага отопление, сателитна телевизия и интернет.
     Имах чувството, че навлизаме в район, скрит от цивилизацията. Обграждаше ни девствена природа. Планински склонове, покрити с величествени дървета. Спряхме до табелата, даваща информация за разкопките. Според нея вече бяхме на територията на гетската столица Хелис. Качихме се на хълмчето, по което все още се издигаха останки от стени на каменни жилища. Бяхме ние, слънцето, вятъра и …. духът на древния народ. И тримата мълчахме и се взирахме в далечината, сякаш неволно искахме да „видим“ жителите на града и да „чуем“ завета им. Дали беше внушение, не знам, но тези вълшебни няколко минути в „столицата“ ни заредиха с невероятна енергия. Качихме се в колата и продължихме към следващите ценни обекти в района.
     Не подминавайте тази местност. Емоцията е невероятна.   
« Последна редакция: Декември 10, 2014, 00:58:46 от Администратор »


 


Untitled Document