Автор Тема: Парк и дворец "Врана"  (Прочетена 1465 пъти)

Неактивен deskita

  • Пътешественик-изследовател
  • ***
  • Публикации: 19
  • Положителен рейтинг: 4
    • Профил
    • Ел. поща
Парк и дворец "Врана"
« -: Декември 24, 2014, 10:00:59 »
Ако искате да се отърсите от стреса и забързаното ежедневие, наслаждавайки се на величествената природа, отделете време за посещението на парка и двореца „Врана“ в околностите на София.
   В топъл и слънчев есенен ден и ние решихме да се насладим на красотата на парка. Намира се на 11 км. от столицата. Входът се заплаща. Таксата е символична на фона на гледката, която те обгръща. Хубавото е, че е предвиден и семеен билет, който доста облекчава таксата при по- големи семейства.
   Включихме се в една от безплатните обиколки в парка. Интересно беше да научим нещо повече за този парк. Оказа се, че той включва повече от 800 вида дървета, 100 вида храсти и стотици растителни рода. Изграждането на парка е започнало през 1900г, а през 1906 се изгражда и царския дворец- двуетажна вила, предназначена за лятна резиденция на царското семейство.
   Основните обекти, на които беше акцентирано, бяха езерото на лилиите, бунгалото на Георги Димитров, паметната плоча, където е бил погребан цар Борис III. През 1993г. наблизо е била открита и стъкленицата със сърцето на царя.
   Още от далечна древност районът е представлявал интерес за богатите люде. Тук са открити римски вили. Болярите през Средновековието са предпочитали да строят летните си къщи тук. През турското робство софийският паша имал чифлик там. През 1879г. го купува хаджи Боне Петров, а след него имота става владение на княз Фердинанд.
   Прекарахме чудесен ден сред красива природа и история. Мястото си заслужава и е хубаво да отделите от времето си, за да видите и да покажете на децата си красотите на родината.
« Последна редакция: Декември 26, 2014, 21:03:56 от Администратор »


 


Untitled Document