Автор Тема: Карлуково  (Прочетена 1544 пъти)

Неактивен deskita

  • Пътешественик-изследовател
  • ***
  • Публикации: 19
  • Положителен рейтинг: 4
    • Профил
    • Ел. поща
Карлуково
« -: Януари 29, 2015, 15:23:23 »
   Името на село Карлуково винаги се свързва в мислите ми с намиращото се там психиатрично заведение. Не бях предполагала, че околностите му са богати на исторически и природни забележителности. Бероятно това щеше да е впечатлението ми и до днес, ако не бяхме потеглили с приятели един летен ден да разгледаме нещо ново и инетресно.
   По пътя един от групата ни разказа откъде произлиза името на селото. Предполага се, че то се свързва с наличието на много орли по скалите на района. Тъй като на турски орел е „карлю“, вероятно затова и името е Карлуково.
Основната ни цел бе пещера „Проходна“ или феномена Очите на Господ, но като пристигнахме се оказа, че това далеч не е единствената забележителност в района. Тук са проучени над 200 пещери като най- известни са „Задъненка“, „Контрабаса“ и „Проходна“. 
   Нямах търпение да видя Божиите очи. Бях слушала много за тях. Предупредиха ни, че пещерата има 2 входа, откъдето идва и името й. Лесно достъпна е, но да внимаваме да не я подминем.
Влязохме в пещерата от малкия вход. Интересното беше, че колкото и навътре да влизахме, светлината не се променяше. След още няколко крачки разбрахме каква е причината. От тавана се процеждаха 2 огромни светлинни лъча- гледаха ни Очите на Господ.
   Всички бяхме приковани на местата си от величествената гледка. Влажната вътрешна повърхност на пещерата и огромните Очи, пропускащи светлина действаха като магия. Сякаш не бяхме на земята. Никой не проронваше и дума. Чувствахме се толкова малки пред лицето на природата.
   Същото чувство ни споходи и пред феномена „Струпанец“. Това е старо срутище- отвесна скала, в подножието на която се намират огромни скални блокове, откъснати от ръба й и намиращи се в безпорядък.
Видяхме и т.н. „Провъртеник“- поредният скален феномен в района. Приличаше на скална кула с голяма дупка на върха. Според преданията тази кула е използвана в древността като своеобразна обсерватория, защото по време на слънцестоенето- лятно и зимно- слънчетите лъчи минават през дупката.
   Не пропускайте да си набележите Карлуково като следваща дестинация. Още повече, че там има удобни места за отсядане- хижа „Провуртеник“ и Националния Пещерен дом предоставят чудесни условия за това.


 


Untitled Document