Автор Тема: Садовски крепости  (Прочетена 1739 пъти)

Неактивен deskita

  • Пътешественик-изследовател
  • ***
  • Публикации: 19
  • Положителен рейтинг: 4
    • Профил
    • Ел. поща
Садовски крепости
« -: Март 09, 2015, 12:53:11 »
   Трудно е да споменем някое селище или местност в Плевенския край без да се натъкнем на връзка с Русия и Руско–турската освободителна война.
   Както и в предишните си впечатления за Плевен, ще подчертая, че всичко тук е пропито с благодарността и признателността на поколения българи.
   Село Садовец, което е с изключително богата история, също не прави изключение. Решихме да го посетим след като един познат, с роднини в селото, ни разказа историята на името му. Според легенда руски генерал от Руско- Турската война се възхитил  от природата му и го нарекъл „градина“ на руски „сад“. Оттам и Садовец. Известният пътешественик Феликс Каниц също споменава селото с настоящото му име.
   Бяхме упътени как да стигнем до живописната местност „Студенец“. Вървяхме пеша по черен път около 4-5 км. В местността има останки от старобългарска крепост, манастир, кула. Според запознати тук се намират общо 4 крепости и един вал. Три от крепостите са били охранителни, а в едната е имало и жилища. Намиращият се римски път е вероятно част от Марцианопол- Никополис ад Иструм.
   Освен исторически забележителна, местността е и със забележителна природа- карстовият пролом на р.Вит.
Ако имате свободен ден и хубаво време не се двоумете за посоката, с. Садовец няма да ви разочарова.
« Последна редакция: Март 10, 2015, 00:30:26 от Администратор »


 


Untitled Document