Автор Тема: Дубровник  (Прочетена 5093 пъти)

Неактивен Обиколи Света

 • Глобален модератор
 • Почетен пътешественик
 • *****
 • Публикации: 881
 • Положителен рейтинг: 19
  • Профил
Дубровник
« -: Юли 04, 2010, 17:34:31 »
Общи факти

     Дубровник (44 хил. ж., 2001 г.) е разположен на малък полуостров на Адриатическо море, част от далматинското крайбрежие на Хърватия и една от най-южните точки на страната. Красота на това място се подсилва от варовиковите върхове, на чийто фон се издига градът, близо до границата с Босна и Херцеговина. Старинните градски стени ограждат добре запазения исторически център на Дубровник, който през 1979 г. е обявен от ЮНЕСКО за паметник на Световното културно наследство. Дубровник често е наричан "Перлата на Адриатика". Днес той е елитна туристическа дестинация, която очарова със своята средновековна архитектура, крепостни стени, прекрасни църкви, манастири, музеи и фонтани.
     Още от своето основане през VII в. градът попада под властта на Византийската империя. След Кръстоносните походи той става част от Венецианската република (1205-1358 г.), а след сключване на Задарския мирен договор през 1358 г. влиза в състава на Унгарското кралство. От края на XIV в. до 1808 г. градът се самоуправлява като независима Дубровнишка република. Успехите й се дължат на морската търговия, движена от огромен търговски флот, снабдяващ Западна Европа с най-различни стоки. През Средновековието Дубровник е единственият град-държава в района, който е съперник на Венеция и успява да достигне значителна степен на развитие. Дубровник става и важен център за развитието на хърватския език и литература. Той е родно място на множество известни поети, драматурзи, художници, математици, физици и други учени.

Забележителности:
 • Обиколка по внушителните външни стени на Дубровник, строени между XII в. и XVII век. Високи на места до 25 м и дебели 6 м, те са подсилени от 16 кули и предлагат прекрасни гледки към морето и към керемидените покриви на къщите;
 • Разходка по главната улица „Плака” с нейния варовиков плочник, датиращ от 60-те години на XV в., където може да се види и двореца „Спонца”, едно от малкото здания, оцелели след катастрофалното земетресение от 1667 г.;
 • Ректорският дворец;
 • Катедралата и православната църква;
 • Францисканският манастир и Доминиканският манастир с прекрасната си покрита колонада, построена през XV в. в готическо-ренесансов стил;
 • Летният дубровнишки фестивал – едно от най-значимите културни събития в Хърватия, включващо в програмата си театър, класическа музика и фолклорни изпълнения;
 • Елафитските острови;
 • Дубровник е известен и с чудесните си пясъчни плажове;

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.
снимка 1 и 2: Изглед към Дубровник; снимка 3: Крепостните стени; снимка 4: Катедралата; снимка 5: Главна улица в стария град;

Забележка (натисни, за да разгърнеш)
« Последна редакция: Февруари 05, 2011, 00:14:41 от Администратор »

Резервирайте хотел в Дубровник чрез платформата на Booking.com

Неактивен Antonia

 • Пътешественик-изследовател
 • ***
 • Публикации: 15
 • Положителен рейтинг: 4
  • Профил
Re:Дубровник
« Отговор #1 -: Април 19, 2011, 19:20:07 »
     Дубровник е място с древна история, световно известна туристическа дестинация, включен е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Природата е удивителна, кристално чиста вода и идеално място за плаж и почвка. Много добро съчетание на старинното и модерното. Крепоста Минчета в стария град се е превърнала в символ на града и е интересно място за разходка, павирани улички, заведения, ресторанти, катедрали, занаятчийски ателиета. Стандартът на живот в града е висок, така че се подгответе. Много е чисто и глобяват за хвърлен фас на пътя. Богат на екзотични растения, палми, евкалипти, смокини Дубровник е наречен - перлата на Адриатическо море.
    Дубровникчани са били добри търговци и са имали покровителството на цар Иван Асен II за свободан търговия, като у нас са внасяли коприна, накити от сребро и злато и др. Далматинският полуостров е изключително красиво и изпълнено с изненади за всеки обичащ да пътува. Идеално място за разтоварване и почивка.
« Последна редакция: Април 19, 2011, 22:59:51 от Antonia »

Неактивен Kris

 • Младши изследовател
 • **
 • Публикации: 10
 • Положителен рейтинг: 10
  • Профил
Re:Дубровник - „Перлата на Адриатика”
« Отговор #2 -: Октомври 03, 2011, 11:50:18 »
     Дубровник е древен град с голяма предистория, намиращ се в най-южната част на Хърватия. Често е наричан „Перлата на Адриатика”, поради живописното му разположение на полуостров, врязващ се в топлите южни адриатически води.
     Дубровник е един от най-привлекателните за туристи градове в Европа. Моята разходка тук започна с влизането през градските порти, където трябваше да се прекоси стар дървен мост, разположен между две кули. След като минахме през крепостните вековни стени с огромни размери, ние се озовахме пред много пътеки и улици, всичките от които водеха до една – Страдун, улицата с павета, която прекосява целия град от край до край.
     Кварталите, къщите са така красиви и запазили средновековния дух, сякаш цивилизацията никога не е настъпвала тук. Това, което е реставрирано се отличава с ярки цветове по керемидите и зеленясалите средновековни покриви. Обстановката навсякъде напомня средиземноморска романтика – старинни къщи, балкони отрупани с цветя, древен манастир с портокалова градина, рибари и така нататък.
     Пропуснах да спомена за големия фонтан на Онофрио, намиращ се на самите порти. Той е построен през далечната 1444 г., за да може всеки минаващ през Добринище да се измие, да наточи вода преди отново да потегли по пътя си.  Тук може да се види Францинсканския манастир с най-старата в Европа, действаща и до момента аптека.
     Стигнахме до площада, където е дворецът Споница. Някога той е бил и митница и монетен дворец. Фасадата му напомня за венецианска готика и ренесансов стил. Срещу двореца се намира църквата „Св. Блазий”, а срещу нея се вижда каменна статуя на рицар в пълно бойно снаряжение, наречена „Колоната на Орландо”. Ако стигнете до малкото закътано пристанище, може да видите най-голямата църква „Св. Игнасий”, построена през XVII в.
     Не са за изпускане стъпалата към катедралния площад, имитиращи известните стълби „Пиаца ди Спаня”. В близост до тях е градското пазарче, предлагащо риба, плодове и зеленчуци. Градският плаж е шумен и каменист, но пък има още един плаж с борови гори на остров Локрум, който е за усамотение и нудисти.

Хотелите, които си заслужават да бъдат посетени са:
 • „Екселсиор”-5 звезди, в центъра на стария град, посещаван от много известни личности и с най-добрия спа център за хърватското крайбрежие;
 • „Вила Дубровник” – предлага най-великолепната гледка, защото стаите са разположени над скалист нос над морето;
 • „Пучич Палас” – ще ви предложи атмосфера от луксозни старинни мебели, ръчно тъкани килими, сателитна телевизия, DVD – плейър, аудиосистема и прочие.
Почивката в този живописен град ще остане едно от най-незабравимите ви изживявания.
« Последна редакция: Октомври 03, 2011, 11:57:19 от Kris »

 


Untitled Document