Автор Тема: Залцбург  (Прочетена 6245 пъти)

Неактивен Обиколи Света

 • Глобален модератор
 • Почетен пътешественик
 • *****
 • Публикации: 881
 • Положителен рейтинг: 19
  • Профил
Залцбург
« -: Юли 04, 2010, 17:10:40 »
Общи факти

     Залцбург (150 хил. ж., 2007 г.) е град в централна Австрия, разположен близо до немската граница с Бавария. Той се намира между р. Залцах и планинската област Мьонхсберг, която се издига северно от Алпите. Залцбург е четвъртият по големина град в Австрия. Бароковата архитектура на стария му град е една от най-добре запазените в немско-езичните страни. Градът обаче е най-известен с това, че е родно място на гениалния композитор Волфганг Амадеус Моцарт, който живее тук през XVIII в. Залцбург има три университета, като големият поток от студенти прави града още по-оживен. Всяка година през ноември тук се провежда Залцбургският музикален фестивал. Известните в цял свят бонбони с лика на Моцарт - "Моцарткугелн" са създадени тук от Паул Фьорстер през 1890 г.
     Първите селища в района на Залцбург са изградени от келтите през V в.пр.Хр. Около 15 г.пр.Хр. отделните поселения са обединени от римляните в един град. Оттогава започва и историята на Залцбург, който прераства във важен град за римската провинция Норикум, но с падането на границата през VII в. градът запада до руини. Възраждането на Залцбург започва през VIII в., когато монах на име Рупорт избира мястото на някогашното римско селище, за да основе манастира "Свети Петър". Той кръщава селището с името Залцбург. През 798 г. градът получава статут на архиепископство и става един от десетте главни градове на Европа. През 1077 г. са построени крепостните стени. През периода 1772-1803 г., по времето на архиепископ Йероним Граф фон Колоредо, Залцбург се превръща в център на късното Просвещение, чиито идеи отхвърлят абсолютизма на европейските монарси. През XIX в. градът преминава ту във владения на Бавария, ту на Австрийската империя.

Забележителности:
 • Бароковата катедрала от XVII в. Залцбургер Дом;
 • Крепостта "Горен Залцбург", която е най-голямото запазено историческо укрепление в Централна Европа. Тя се намира на хълма над града;
 • Замъците "Мирабел" и "Хелбрун";
 • Два музея на Моцарт;
 • Алмканал, представляващ най-стария средновековен напоителен канал в Централна Европа. Той е изкуствено разклонен водоизточник, служил за снабдяване на града с необходимата питейна вода. Част от водата е използвана и за работата на мелниците;
 • Зигмундстор, считан за най-стария тунел в Австрия. Той свързва Стария град с градската част Риденбург и има дължина от 131 м.;
 • Зъбчатата железница Райсцуг - това е най-старата подобна в света;

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.
снимка 1: Изглед към стария град през нощта; снимка 2: Крепостта; снимка 3: Общ изглед към Залцбург;  снимка 4: "Хелбрун";

Забележка (натисни, за да разгърнеш)
« Последна редакция: Март 04, 2011, 01:06:28 от Администратор »

Резервирайте хотел в Залцбург чрез платформата на Booking.com

Неактивен Dilqna

 • Новобранец в пътешествията
 • *
 • Публикации: 4
 • Положителен рейтинг: 6
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Залцбург
« Отговор #1 -: Септември 05, 2011, 18:08:41 »
Залцбург е един прекрасен град, който всеки трябва да посети. Намира се в просторните обятия на приказните Алпи,  в западната част на Австрия, между провинциите Тирол и Бавария (в Германия). Това е един от най-старите градове на територията на страната, с аристократична изтънченост и барокова красота, което беше и основната причина да бъда примамена от него.
Пътуването ми до Залцбург не беше планирано, дори напротив – беше решено съвсем в последния момент. С приятели се намирахме вече във Виена, а със сигурност щяхме да съжаляваме, ако пропуснем този уникален шанс да видим великолепния Залцбург.
Имахме няколко преимущества, които ни правиха доста независими – собствена кола, GPS, лаптоп, кредитни карти  и жажда за нови приключения.
 Използвахме онлайн резервационна система booking.com , за да си намерим подходящ хотел и дори попаднахме на доста изгодна оферта в цената. Хотелът се оказа наистина много приятен и платихме  100 евро за двойна стая за две нощувки ( храна не беше включена към цената).
Още с пристигането си, оставихме багажа, взехме от рецепцията туристическа карта на града ( те са безплатни), купихме си пак от там билетчета за автобуса (хотелът беше на няколко спирки от центъра) и тръгнахме на обиколка.
Едно от нещата, с които Залцбург успя да ме плени, е спокойствието и тишината, които царяха навсякъде. Това не е голям град, където улиците гъмжат от хора и туристи и не можеш да се разминаваш с тълпата, а точно обратното – малко и уютно градче, където те посрещат с топла усмивка и истинско гостоприемство.
Забележителностите на града успяхме да ги обиколим за ден и половина. Всички главни атракции са събрани в централната (стара) част на Залцбург и можете да вървите пеш, тъй като разстоянията не са толкова големи. Незабравимо изживяване беше обиколката на крепостта Хоензалцбург, до която се изкачихме и слязохме с лифт. Гледката към града беше просто вдъхновяваща, а вечер, когато целият бароков Залцбург е окъпан в светлини, изглежда безкрайно романтичен и ослепителен! Разбира се, не пропуснахме да се отбием и до родната къща на Моцарт и да опитаме едноименните бонбони, които  се продават из целия Залцбург.
В старата част на града има достатъчно местенца, където можете да хапнете вкусно и евтино.
« Последна редакция: Септември 05, 2011, 18:10:57 от dibk »

Неактивен Ивайло Цанков

 • Пътешественик-изследовател
 • ***
 • Публикации: 44
 • Положителен рейтинг: 8
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Залцбург
« Отговор #2 -: Януари 12, 2012, 14:22:03 »
Прекрасен град, бил съм там 10ина пъти.Най-красивото нещо в Залцбург всъщност се намира в едно от предградията му - Аниф.Уникален замък точно в центъра на това предградия казва се водния замък в Аниф.За съжаление е частен и може само да се наднича от към езерцето.Друго интересно нещо в Залцбург е възможноста да пресичаш границата с Германия с градския транспорт, тролей номер 4ри достига до самата граница а автобус мисля че, беше номер 26 ходи до близките германски градчета.

 


Untitled Document