Автор Тема: Луанг Прабанг  (Прочетена 5793 пъти)

Неактивен Обиколи Света

 • Глобален модератор
 • Почетен пътешественик
 • *****
 • Публикации: 881
 • Положителен рейтинг: 19
  • Профил
Луанг Прабанг
« -: Ноември 09, 2010, 16:47:30 »
Общи факти

     Луанг Прабанг (48 хил. ж., 2005 г.) е град в Лаос, разположен на мястото, където р. Нам Кхан се влива в пълноводната р. Меконг. Това е един забележителен град, заобиколен от покрити с водни изпарения зелени планини, който някога е бил седалище на кралска власт. Луанг Прабанг е един от най-красивите градове на света, който през 1995 г. е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство и за най-добре запазения древен град в Югоизточна Азия. Старинният град е известен с историческите си храмове и манастири, над които се издигат ослепителни позлатени покриви. Бризът развява молитвени знаменца, а ехото на храмовите гонгове се носи из въздуха. Разходката из този град със своя неповторима атмосфера е истинска наслада. Красивите улици са обточени с палми и цъфнали дървета. Ако на туристите им омръзне да гледат храмове и дворци, те могат да се качат на хълма Пу Си, за да съзерцават залеза на слънцето или да се насладят на разхладителна напитка край речния бряг. Интерес представляват оживените градски пазари и манастирите. Най-старият манастир и един от най-красивите е "Ват Сианг Тонг" – идеално място, където може да се почувства спокойствието на духовната атмосфера, която все още цари тук. Сред най-големите забележителности в Луанг Прабанг е Кралският дворец (Хау Кхам).
     Луанг Прабанг добива известност след 1353 г., когато става столица на първото лаоско кралство - Лан Ксанг ("земята на милионите слонове"). Градът дължи своето име на почитаната будистка статуя "Пха Банг", която понастоящем се намира в Кралския дворцов музей. Тя е била донесена тук от крал Висун по време на златната епоха на Лан Ксанг в началото на XVI в. В края на века обаче кралството се разцепва и Луанг Прабанг остава независим, но слаб във военно отношение град, който е принуден да плаща васален данък на съседните кралства. В края на краищата през 1887 г. поредното плячкосване на града от китайците принуждава монархът на Луанг Прабанг да приеме предлаганата от французите защита. Тяхното нарастващо влияние в региона довежда до построяването на редица прекрасни колониални вили, които хармонично съжителстват с традиционната лаоска архитектура. Градът поема към упадък през втората половина на XX в., като резултат на неохотното изтегляне на французите и последващата революция от 1975 г., която слага край на монархията в Луанг Прабанг. Владетелската фамилия е изпратена в трудововъзпитателен лагер. Последващата бедност в нововъзникналата държава Лаос помага на Луанг Прабанг да се опази от строителния бум. През 1989 г. Лаос отново се отваря за туристи, което води до забележителен ръст в благосъстоянието на града. Рушещите се дървени къщи и колониални вили са възстановени и превърнати във впечатляващи къщи за гости и бутикови хотели.  

Забележителности:
 • Кралският дворец (Хау Кхам) - построен е край брега на реката през 1904 г. от крал Сисаванг Вонг. Така неговите гости можели, слизайки от лодките, да влязат направо в двореца. Последните домакини на двореца били престолонаследникът Саванг Ватхана и неговото семейство. Днес дворецът е музей, който заслужава да бъде разгледан;
 • Главната улица на града „Ксианг Тхонг” - от двете й страни са наредени традиционни лаоски дървени къщи редом с постройки в европейски архитектурен стил, напомнящи за времето на френското колониално владичество. Храмове с позлатени покриви и изображения на Буда се издигат в съседство със сгради с дървени капаци по прозорците и красиви балкони, строени през XIX в.;
 • Манастирът "Ват Сианг Тонг" - това е най-старият манастир в града и един от най-красивите;
 • Церемонията по даване на милостиня - на разсъмване монасите се събират в града, за да вземат подаяния от коленичещите селяни или от по-ранобудните туристи. Храната, която се дава, включва ориз, плодове или други домашно направени ястия. Церемонията е живописна за наблюдение, но монасите нямат голямо желание да продължават тази традиция. Въпреки това правителството е твърдо решено да я запази, поради нейния голям туристически ефект;
 • Наблюдение на изгрева или залеза на слънцето от хълма Пу Си - това е основният хълм в града, от който се разкрива прекрасна панорамна гледка към целия район;
 • Наблюдение на залеза над реката - сред най-препоръчваните неща за туристите е вечеря в един от многобройните ресторанти по р. Меконг, от които се открива чудесна гледка на залязващото слънце над водния хоризонт;
 • Будистките пещери "Пак Оу" - разположени са до р. Меконг, северно от града. Пещерите могат да бъдат достигнати и разгледани с кану, което предоставя незабравимо изживяване. Едната е разположена на нивото на водата, а другата се намира на върха на хълм;
 • Водопадите "Куанг Си" - голям водопад с няколко каскади, разположен на 29 км южно от Луанг Прабанг. Пред водопада са разположени сергии за храна и сувенири. Въпреки че посещението му отнема близо ден, то си заслужава, заради красивите гледки. Има много образували се водни басейни на различни нива, които се използват от туристите за къпане;
 • Водопадите "Тад Сае" - каскадни водопади, които са по-малки от водопадите "Куанг Си", но са много красиви;
 • Центърът за опазване на мечките - разположен е близко до водопадите "Куанг Си". Центърът представлява ограден район, в който живеят спасени от бракониери екземпляри на застрашената Азиатска черна мечка;

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки

Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към Луанг Прабанг (ул. Ксианг Тхонг);;
снимка 2: Будистки храм в комплекса Хау Кхам;
снимка 3: Церемонията по даване на милостиня;
снимка 4: Водопадите "Куанг Си";
снимка 5: Залез над р. Меконг;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)
« Последна редакция: Януари 15, 2012, 02:00:00 от Администратор »

Резервирайте хотел в Луанг Прабанг чрез платформата на Booking.com

Неактивен Kris

 • Младши изследовател
 • **
 • Публикации: 10
 • Положителен рейтинг: 10
  • Профил
Re:Луанг Прабанг
« Отговор #1 -: Февруари 06, 2012, 10:49:46 »
     Лаос не е сред популярните туристически дестинации по света. Тя е посещавана предимно от туристи, бягащи от шума, тълпите и лукса на хотелите и търговските центрове. Тук могат да се видят ненакърненото културно наследство, девствената природа и всичко диво, което в нашият свят липсва.
     Луанг Прабанг е едно градче на река Меконг, където все още може да се усети духът на старото кралство, както и да се видят 33 пагоди и действащи манастири в автентичния им вид. Това древно селище е под закрилата на ЮНЕСКО. То се намира на 400 км от столицата Виентян, в планинския район в северната част на страната.
     Легенда разказва как почивайки си на едно възвишение по време на своите пътувания, Буда показал мястото на бъдещия могъщ и проспериращ град. През 1353 г. кралят Фа Нагум основава Лан Санг - Империята на милионите слонове. Тогава градът се превръща в значим център, за което спомага разположението му на Пътя на коприната. Той има важно значение и за будизма. По-късно френските колонизатори оставят своя отпечатък по вилите и обществените сгради от 19 век. Утвърждават ред и чистота, които не са прочути в азиатските страни. Луанг Прабанг става главен град на Лаоското кралство до установяване на народно демократичната власт през 1975 г., а в днешни дни е най-предпочитаното място от туристите и по-скъп от столицата Виентян.

Будистки храмове
     Мястото, където река Нам Кхан се влива в Меконг, образува полуостров, на който се намират най-красивите храмове (ват) на Луанг Прабанг. Най-големият сред тях е Ват Сиенг Тонг (1560 г.). Височината на златния му портал е 12 метра. По вратите от външната страна са изографисани небесни танцьорки, а от вътрешната: Дървото на просветлението, водещо към нирваната. В този храм са погребвали лаоските крале. В източната част може да се види погребалната златна колесница. За да стигнете до храма, пътувайки по вода през Меконг ще минете през стълбище с лъвски статуи.
     Изключително запомнящ е „столетникът” Ва Май. Той има пет-степенен покрив и златна фасада. Най-старият храм е Ват Висунарт (1515 г.). Запомнящ се е цветът – оранжево, който преобладава почти навсякъде – дрехите на монасите (над 4000 души).

Дворецът и околностите
     В центъра на града се издига свещеният хълм Пу Си, известен с красивия си парк и култови сгради. Панорамата от него е невероятна. За да стигнете до върха му и да зърнете залеза или изгрева трябва да изкачите 328 стъпала, охранявани от драконови глави и украсени с разцъфнали магнолии.
     Кралският дворец е превърнат в Национален музей, съхранил живота, традиционните одежди и вещи на поколения крале. Уникални са хилядите статуетки на Буда, символизиращи покой, проповед и медитация. Размерите им започват от 10 см и достигат 3 м.
     До тези местности се стига само по вода със специални лодки, които са и жилища за семействата на лодкарите. Забавно е да се повозите с тук-тук - моторикаши, които ще ви отведат до водопадите Куанг Си.

Центърът на Луанг Прабанг
     В следобедните часове центърът се задръства от пикапи и кипяща търговия. Тук ще зърнете живота на провинцията – рибари, златотърсачи… По пазарчетата може да купите домашна ракия, приготвена от червен ориз, ръчно тъкан текстил, както и хиляди уникални за местните неща - от предмети на занаятите до евтини фалшификати (печат от нефрит, майсторски изработена чанта, сребърни ръчно ковани украшения, пакетче сушена биволска кожа и др.).
     Прясно приготвената местна храна е с уникален вкус. Цените на нощувките варират от 7 до 150 долара. Тази далечна дестинация е земно кътче, преобразило рая и съхранило не само природните забележителности, но и традициите, вярата и миналото на народа си.

 


Untitled Document