Автор Тема: Орешак  (Прочетена 3556 пъти)

Неактивен Обиколи Света

 • Глобален модератор
 • Почетен пътешественик
 • *****
 • Публикации: 881
 • Положителен рейтинг: 19
  • Профил
Орешак
« -: Ноември 15, 2010, 00:09:08 »
Общи факти

   Село Орешак се намира на 8 км източно от град Троян, разположено е на двата бряга на река Черни Осъм. Сгушено в долината, селото е обгърнато от склоновете на Стара планина. Климатът тук е умерен, зимата е мека, а лятото прохладно. Кристално чистият планински въздух, бистрата вода на реката, минаваща през него, и красотата на Троянския Балкан го правят примамливо място за еко и селки туризъм.

Забележителности:
 • Троянският манастир, разположен съвсем близко до селото. Построен през 1782 г., той е един от най-големите в България. Троянският манастир пази спомени за Васил Левски и всеки, който иска да се докосне до живота на Апостола, може да посети уредения музей в манастира. В Троянския манастир се съхранява чудодейната икона „Света Богородица Троеручица”, която се изнася на храмовия празник на светата обител /15.08/ и се извършва литийно шествие;
 • Празник на Сливата и Сливовата ракия - организира се всяка година в последната събота на месец септември. Има дегустации и се провеждат състезания за най-добра сливова ракия, а победителите получават специални грамоти и медали с формата на слива;
 • Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата - тук майстори от цялата страна показват свои произведения. Изложението е създадено през 1971 г. на площ 50 декара. В осем палати са изложени уникални произведения на изкуството, сред които дърворезби, керамични съдове, плетива, ръчно плетени фини дантели, кожени изделия и оръжия;

Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.
снимка 1: Изглед към Орешак; снимка 2: Национална галерия на занаятите в България; снимка 3: Троянският манастир; снимка 4: Църквата в манастира; снимка 5: р.Черни Осъм;

Забележка (натисни, за да разгърнеш)
« Последна редакция: Декември 10, 2010, 23:00:42 от Администратор »

Резервирайте хотел в Орешак чрез платформата на Booking.com

Неактивен Администратор

 • Администратор
 • Пътешественик-изследовател
 • *****
 • Публикации: 40
 • Положителен рейтинг: 3
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Орешак
« Отговор #1 -: Декември 13, 2014, 23:00:24 »
Имам чудесни впечатления от посещението си в с. Орешак и Троянския манастир. Пътувахме дотам около Гергьовден. Пътят дотам не е много добре поддържан, но пък времето беше слънчево и топло.
В центъра на село Орешак има голям паркинг, непосредствено до Комплекса със сгради на Националното изложение на художествените занаяти и изкуства.  Купихме си билетчета и влязохме. Заедно с билетите, служителката ни даде и брошура, указваща в каква последователност трябва да се разглеждат отделните зали. Експозициите бяха подредени тематично- оръжия, дърворезба, тъкани, керамика и т.н. Имаше забележителни експонати. Последната зала беше базар, където всеки можеше да си купи ръчно изработен експонат, домашна сливова ракия, мурсалски чай или розово масло. Сякаш бяхме попаднали в дюкян от 18 век. Радвахме се като малки деца на красиви каренца и носии, на малки канички и шарени гювечета, на меки китеници и шарени черги.
Разходката в Изложението ни отне два часа. Изморихме се и огладняхме. Намерихме малко заведение за бързо хранене, от което се носеше съблазнителен аромат на прясна скара. Поръчахме си и супа, и скара. За наше голямо учудване поръчката беше изпълнена много бързо. Всичко беше много вкусно и в голямо количество. Обслужването беше отлично. Най-голямата ни изненада беше накрая, когато дойде сметката. Цялата сума беше токова, колкото би платил един човек в заведение за бързо хранене от големите вериги.
След чудесния обяд, отпочинали и заредени с нови сили, се отправихме към Троянския манастир. Точно до манастира има голям паркинг. Оставихме колата и минахме през входната врата.  Посрещна ни прекрасна градина с цветя и малки дървета. През голяма дървена порта влязохме в манастира. В дясно от нас се намираше сградата, в която се помещават килиите на монасите и килията-музей на Васил Левски.   
До вратата на църквата продаваха различни икони и свещи. Взехме за нас и за близките ни семейства и влязохме в църквата, да я разгледаме и да осветим купените икони. Попът веднага се зае с ритуалите по освещаването на иконите. Изрече молитва, поръси иконите със светена вода, описвайки кръст.
Изненада ни наличието на много хора в църквата. Смирено чакаха на опашка. Разбрахме, че всички чакат ред, за да се помолят пред светата икона „Пресветая Богородица  Троеручица“. Тя е пренесена от Атонските манастири. Тук е от основаването на манастира. Помолихме се и ние- за здраве и щастие на всички близки.
Удовлетворени и уморени се качихме в колата и потеглихме към дома.
« Последна редакция: Декември 13, 2014, 23:02:15 от Администратор »

 


Untitled Document