Автор Тема: Пещера Ухловица  (Прочетена 5296 пъти)

Неактивен Администратор

 • Администратор
 • Пътешественик-изследовател
 • *****
 • Публикации: 40
 • Положителен рейтинг: 3
  • Профил
  • Ел. поща
Пещера Ухловица
« -: Април 16, 2011, 18:49:54 »
Общи факти

     Ухловица е една от най-красивите пещери в България. Тя е разположена в местността Сините вирове, Родопите, на 3 км североизточно от село Могилица. На около 30 км в североизточна посока се намира Смолян. Около с. Могилица има общо 20 пещери, като Ухловица е най-интересната от тях и една от най-старите в региона. Ухловица се намира на 1040 м надморска височина, а температурата в нея през цялата година е 10°–11° С. Пътят до входа й е едно малко предизвикателство, поради стръмния склон, но определено усилието си заслужава.
     Ухловица притежава много красиви дендритни обазувания, приличащи на морски корали. Нейната дължина е 460 м, като само 330 м от тях са пригодени за посещения. В горния етаж на пещерата се намира Залата на пропастите. Гърлата на четири дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния eтaж. По стръмна метална стълба туристите могат да се спуснат в галерията долу. Тази галерия е най-красивата част на пещерата. Ухловица завършва със седем невероятно красиви езера, като към голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен летен водопад.

Други селища и забележителности в близост:
 • Село Смилян - едно от най-старите селища в Родопите, известно с вкусния местен сорт фасул;
 • гр. Смолян - сред най-интересните забележителности тук са архитектурният комплекс Стари къщи в Чешитската махала и планетариумът с астрономическа обсерватория;
 • Смолянските езера - в миналото езерата са били около 20 на брой, но днес добре оформени са 7 езера, другите са се превърнали в блата;
 • Екопътека „Невястата” - намира се в околностите на Смолян, има дължина около 750 м. Пътеката преминава през живописни кътчета - странни изсечени скали, потънали в здравец, мъх и папрати;
 • Резерват „Сосковчето” и екопътека „Каньонът на водопадите” - пътеката върви срещу течението на реката и изкачвайки се нагоре преминава през редица водни каскади, които образуват система от малки и средни водопади, преливащи един в друг;
 • гр. Златоград - тук се намира етнографският ареален комплекс „Златоград” – един музей на открито, който включва етнографски музей, занаятчийски работилници и експозиция с водни съоръжения;

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)
Пейзажи от Родопите

Избрани снимки

Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Склонът към входа на Ухловица;
снимка 2: Ухловица отвътре;
снимка 3: "Водопадът" в пещерата;
снимка 4: Ухловица отвътре;
снимка 5: Сталактити;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)
« Последна редакция: Октомври 12, 2011, 21:46:45 от Администратор »


Неактивен ixikot

 • Младши изследовател
 • **
 • Публикации: 7
 • Положителен рейтинг: 5
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Пещера Ухловица
« Отговор #1 -: Май 25, 2011, 15:50:44 »
   Ухловица е една много красива пещера, която наистина ме впечатли. Пътят от Смолян до нея не е кратък, има завои, но определено пътуването си заслужава. Трябва да се има предвид, че входът на пещерата е разположен нависоко и човек трябва да отдели 20-30 мин., за да изкачи хълма до него.
   Вътре пещерата е поразителна, скалните образувания могат да засенчат всяка една друга пещера. В края на Ухловица се намира леденият Бял водопад, тук се срещат още и коралити. Пещерата е много добре осветена, направени са перила и стълбички. Въобще ако обичате пещерите, то непременно трябва да посетите Ухловица.
« Последна редакция: Септември 30, 2011, 00:24:10 от Администратор »

Неактивен zlatna

 • Новобранец в пътешествията
 • *
 • Публикации: 1
 • Положителен рейтинг: 1
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Пещера Ухловица
« Отговор #2 -: Май 27, 2011, 15:45:06 »
Аз искам да споделя за българските пещери. През последните майски празнични дни бяхме в чудната Родопа планина с една голяяяма компания от ентусиасти и ценители на красоти /включително 100-те национални туристически обекти/.
Маркирам пещерата Ухловица - най-старата пещера в България, която впечатлява с образуванията си и разположението си и това я отличава от всички останали пещери, които съм посещавала.
Местоположение - след Смолян, до село Могилица. Пътя е добре поддържан, пътуването е изключително приятно с гледките, които се откриват - тучни зелени извити поляни, завършващи с гъста борова гора, а в далечината по меките заоблени склонове на планината се виждат всички нюанси за зеленото / все пак е месец май/, и ти си в рая.
Самата пещера е в отвесна скала и до нея се достига със стръмен екстремен преход с денивелация от 200 метра /от паркинга до входа/. Аз не бях подготвена за това изкачване и в началото си мислех къде ли изобщо съм тръгнала... Препоръчвам бутилка вода, защото и една глътчица е много важна да не се откажеш без време от изкачването :'(. Маршрута е кратък, около половин час, обезопасен и подготвен с пейки за отмора и стръмни стълби за изкачване по скалата  ;)
Самата пещера е в голяма вертикална цепнатина с варовик и е на възраст 3.5 млн.години. Тук няма да видите характерните сталакмити и сталактити, те са много малко, галериите са високи и стръмни, а не широки и хоризонтални зали. Най-характерни образувания са дендритите - като водорасли, все едно си на дъното на океана. Водата се стича от върха и на места има варовикови скали с образувания като водопад, фигури на стопанката на пещерата / ухловица е птица от рода на совите/. Но отново остава стръмния преход по добре укрепени метални стълби нагоре и надолу...
След това приключение, след като излязах под палещото слънце надолу обратно по пътя бях много щастлива и горда със себе си, че преодолях катеренето до пещерата. Дадох си сметка, че си е заслужавало усилието на 100 процента :D
За финал продължихме пътешествието с колите да село Горна Арда. Бях изненадана от новия път - тесен, но гладък като стъкло. Гледките бяха  неповторими, и след 1 км. черен път след селото стигнахме до комплекс "Гераница". Това е вълшебно място за отдих и почивка, с вкусна родопска храна, прясна пъстърва от собствен рибарник, рекичка с множество мостчета, люлки и беседки, дървени вилички със стаи за нощувка... А бе не може да се опише, трябва да се види и преживее там, под вековната родопска гора на открито. За тези, които не се плашат от завоите и са експериментатори, ето и мейла на комплекса www.geranica.hit.bg Собствениците са духовити, забавляват гостите и държат непременно да си тръгнете доволни, за да се върнете отново :)
С това не свършва пътешествието из Родопите, но оставям и за другия път да се включа и да разкажа 8)« Последна редакция: Септември 29, 2011, 22:45:35 от Администратор »

 


Untitled Document