ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Централна и Източна Европа => Босна и Херцеговина => Темата е започната от: Обиколи Света в Септември 14, 2010, 12:21:49

Титла: Сараево
Публикувано от: Обиколи Света в Септември 14, 2010, 12:21:49
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Bosnia/Sarajevo/Sarajevo_map.png)

   Сараево (400 000 ж., 2007 г.) е пълен с енергия космополитен град. Главната улица на Сараево се нарича „Ферхадия”. В единия си край тя прилича на улица от османската епоха с малки магазинчета, балкони, навеси и арки – богата на ароматни и екзотични продукти и стоки. Постепенно улицата се разширява и се превръща в озеленен търговски булевард с грандиозни сгради от австрийско време.
   Булевардът (и близките му странични улички) проследява цялата религиозна история на Балканите: джамията „Гази Хусрев Бей”, римокатолическата катедрала, старата и новата сръбска православна църква и старата еврейска синагога. Те всички са действащи храмове, а не просто туристически атракции и напомнят не само, че Сараево си е възвърнало традицията на толерантността, но и че то е градът, където са се срещали източната и западната половина на някогашната Римска империя и където жителите на православния Изток, османския Юг и римокатолическия Запад са се срещали и сблъсквали.

Забележителности:
Интересно: Понятието „сараевска роза” означава специфичен кратер, който се образува на земята от взривяването на мина. Множество такива белези от неотдавнашната война личат и до днес.

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)


Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.
снимка 1: Изглед към Сараево и р.Миляцка; снимка 2: Библиотеката; снимка 3: Катедралата; снимка 4: Централен площад; снимка 5: Бивша евангелистка църква;