Автор Тема: Исфахан  (Прочетена 824 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Исфахан
« -: Август 04, 2010, 00:03:07 »
Основни факти
   Исфахан (1 600 000 ж., 2007 г.) е третият по големина град в Иран. Той е разположен в тучната долина на р. Заяндех, а като фон зад него се издигат красивите Загроски планини. Градът израства сред оазис, който дава възможност на жителите му да произвеждат плодове и зърнени храни, както и да отглеждат добитък – нещо, което е невъзможно в заобикалящата безплодна пустиня. Обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство, Исфахан съхранява безценни образци на ислямската архитектура от XI дo XIX век.
   Градът достига своя апогей през XVI в., когато шах Абас Велики, обединителят на Персия, го превръща в столица на Сафавидската династия. По време на неговото управление за града настъпва златен век и той става известен като Несф-е Джахан, или „Половината от света”. Това прозвище Исфахан дължал на големите си богатства като скъпоценности, природни дадености, безценни архитектурни и религиозни паметници. А освен това в него се срещнали и размесили многобройни култури и народности. Навремето той бил един от най-известните градове в света с над половин милион жители и впечатляващи паркове, библиотека, религиозни училища, магазини, обществени бани и джамии. През 1722 г. Исфахан е нападнат от афганците, които превръщат голяма част от него в руини и слагат началото на неговия упадък.
   Днес едно от най-привлекателните за туристите неща е неговата монументална архитектура, представяща персийските традиционни елементи: градини, платформи, портици, врати, куполи, сводове и минарета. Повечето от забележителностите на града са наредени около Площада на Имама, един от най-големите площади в света и шедьовър на ислямската архитектура. Характерни за площада са многото сгради от времето на Сафавидите. Джамията на шаха е построена през 1611 г. и има множество мозаични облицовки и скъпоценни надписи. Великолепният портал е увенчан от две красиви 42-метрови минарета. Джамията на шах Лотфаллах от източната страна на площада е най-известна с пауна в центъра на купола му, който може да се види от входната врата на вътрешното преддверие. Великолепната Джамия на имама е шедьовър на стила „чахар-иван” и е известна с арабеските си, купола и сафавидската си украса. От западната страна на Площада на имама е входът към шахския дворец (Али Капу), богат с натуралистичните си стенни картини с цветя, животни и птици, нарисувани от Реза Абаси – дворцовият художник на шах Абас Велики.
   Исфаханският Голям базар е един от най-старите и най-големи базари в Близкия изток и датира от XVII век. Той предлага възможността да си купите прословутите персийски одеала, едни от най-търсените на Запад.
Забележителности:
     Джамията на шаха;
     Джамията на имама – една от най-великолепните сгради в Иран и известна с облицовките си. Пресметнато е, че за тях са използвани 472 500 плочки;
     Шахският дворец;
     Големият базар:
     Джамията на шах Лотфаллах – архитектурен шедьовър, построен от шах Абас.
Интересно: Исфахан е известен с прекрасните си килими.
 
« Последна редакция: Октомври 12, 2010, 16:41:35 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document