Автор Тема: Кум  (Прочетена 880 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Кум
« -: Октомври 11, 2010, 16:05:37 »
Основни факти
   Кум (1 042 000 ж., 2005 г.) е световен център на мюсюлманското богословие и обучение в шиитската ислямска вяра – еквивалент на Ватикана за християните католици. Той е мястото, където през миналия век се заражда Ислямската революция в Иран, ръководена от аятолах Хомейни, както и най-важното място за поклонение след Мека и Машхад – тук е гробницата на Хазрат-е Масумех, сестра на светеца Имам Реза от IX в., чиято гробница пък се намира в Машхад.
   Кум е пустинен град на 156 км южно от Техеран. Някои предварителни представи за това как би трябвало да изглежда един свещен град незабавно се разсейват от дългия, прашен път към града. Не особено вдъхновяващите бараки покрай пътя и нефтените сонди се редуват с вяли, безизразни къщи. С изключение на проблясващия в далечината купол, мястото изглежда напълно безлично. Но самата гробница в центъра на града е наистина изумителна сграда – масивен златен купол, невероятни мозайки, покрити с керемиди усукани минарета, извисяващи се в небето. Така първоначалното разочарование отстъпва място на удивлението.
   Самият град обаче е отблъскващо грозен – безкрайни голи улици с високи стени, напомнящи по-скоро за арабския аскетизъм, отколкото за персийската градина на удоволствията. Както и да е, но зад тези еднообразни стени се крие разсадник на знания, идеи и политически интриги. Хората от Кум са гостоприемни и заинтересовани да покажат на чужденците своя град; те са толкова смаяни от вас, колкото и вие от тях.
   За туриста от Запада този град на молли и медресета е наистина твърде странно място, но и съвсем не е лишен от очарование. Сред поклонниците цари дух на ревностно религиозно усърдие – независимо дали са уважавани духовни лица, преуспяващи търговци или жени, забулени в черно от главата до петите – те предизвикват благоговение. Посещението на Кум със сигурност ще ви накара да се замислите.
Забележителности:
     Музеят на Светилището;
     Интериорът на светилищата от XIV в. с кубета в злато и синьо – красиво оцветена релефна изработка;
     Гробницата на Фатима;
     Кум Базар – сред купищата джунджурии тук има и някои страхотни килими, изделия от текстил и керамика;
     Библиотеката на Мараши Наджафи – над 500 000 написани на ръка текстове (и копия); Медресето „Файзие”;
     Джамията „Джамкаран” – красива джамия на 6 км от града, където поклонниците ходят, за да пускат послания в свещения кладенец.
Интересно: Не се опитвайте да влезете в свещените места, ако не сте придружени от мюсюлманин. Посещенията могат да бъдат уредени много по-лесно чрез туристическите бюра.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document