Автор Тема: Машхад  (Прочетена 1043 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Машхад
« -: Октомври 12, 2010, 15:50:50 »
Основни факти
   През IX в. светият мюсюлмански духовник на име Имам Реза бил убит в неизвестен пустинен вир в Санабад, на керванния път за Туркменистан. Градът незабавно станал известен като „мястото на мъченическата гибел” – Машхад (2 388 000 ж., 2006 г.), като издигат гробница, която израства като второто по значимост мюсюлманско шиитско свещено място в света след Мека. Всяка година градът привлича над 20 милиона поклонници и туристи и е известен като „Меката на бедняците”.
   Машхад се намира на 800 км източно от Техеран, в плодородна долина на пустинната планинска област Хорасан, известна с качествения си тюркоаз и мрамор. Градът е културен център с огромно значение както за светското, така и за религиозното образование. Притежава една от най-големите библиотеки в Близкия изток – „Астан-е Кудс Разави”, която, наред с многото редки и ценни ръкописи, съдържа най-стария известен ръкопис от Кумран. Свещената гробница и музеят побират огромна колекция от културни ценности, картини и ръкописи.
   Свещеният квартал представлява обширна, опасана със стени зона в центъра на Машхад. В последните 1000 години гробницата и околните сгради са били разрушени, обрани, отново построени и разширени така, че да се превърнат в удивителното гениално творение, каквото е днес. Великолепният златен купол над гробницата, плетеницата от инкрустации по стените, джамията „Гаухаршад” от XV в. със своя 50-метров син купол и асиметрични минарета, просто са поразителни. По своята красота те нямат равни на себе си в целия свят.
   Машхад е приятен град с красиви паркове и градини. Той е напълно пригоден да посреща туристи с изобилието от хотели и отлични ресторанти. Издига се като втори по големина търговски център в страната, което се проявява в оживената и целенасочена стопанска инициативност на неговите граждани.
Забележителности:
     Музеят „Астан-е Кудс”;
     Гробът на Надир Шах Афшар – основател на династията на Афшаридите през XVIII в. и бандитски главатар, по време на който Персийската империя се разпростира чак до Северна Индия;
     „Гомбад-е Сабз” – красива сграда със синьо кубе;
     „Сарайе Базаар е-Реза” – базар за тъкани и текстил;
     Торгабех – красив малък град край Машхад с много добър пазар;
      Гробът на Фирдуоси – най-известният и много почитан ирански поет – в Тус, на разстояние от 24 км.
Интересно: Машхад е известен с висококачествената си вълна; тук се произвеждат едни от най-добрите везани килими и одеяла. Разпознават се лесно по сложните растителни плетеници в тъмносиньо и в червено около централен медальон.
« Последна редакция: Октомври 12, 2010, 16:07:41 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document