Автор Тема: Куенка  (Прочетена 1049 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Куенка
« -: Декември 11, 2010, 18:20:06 »
Общи факти
     Куенка или Санта Ана де Риос де Куенка (400 000 ж., 2005 г.), както е пълното му име, е третият по големина град на Еквадор. Намира се в южната част от Еквадорската верига на Андите на височина 2500 м. Градът е построен с материал от руините на два града на инките – Гапдонделиг в Канярис и Томебамба.
     В историческия център край калдъръмените улички се издигат църкви и къщи от колониалната епоха с ярко боядисани фасади, балкони от ковано желязо и покрити с червени плочи покриви. В Куенка има 52 църкви (по една за всяка неделя от годината), като много от тях са строени през XVI-XVII век.
     Пласа Абдон Калдерон е центърът, около който се върти животът в града. Катедралата „Инмакулада” (Новата катедрала) доминира над околния пейзаж с масивните си сини куполи. Повечето от културните забележителности на града се намират в старинния район между р. Томебамба и улиците Гран Коломбия на север, Генерал Торес на запад и Ермано Мигел на изток. Този компактен участък с мрежовиден план и множество запомнящи се паметници е сравнително лесен за ориентиране. В други части на града туристите лесно могат да се объркат по десетките криволичещи улички в колониален стил с еднакви сгради, наредени по тях.
     Останки от времето на инките могат да се видят по Кале Ларга, Авенида Тодос лос Сантос и край реката. Макар че испанците разрушават напълно всички древни сгради, когато започват строителството на Куенка, някои от каменните орнаменти са се запазили. Най-значимият археологически обект от времето на инките на територията на Еквадор се намира в Ингапирка, на 70 км северно от Куенка по Панамериканската магистрала. На Терминал Терестре можете да си купите билети за автобусна екскурзия.
     В Куенка има осем университета и това придава оживление и младежки вид на този иначе доста консервативен град.
Забележителности:
     Църквата „Тодос Сантос” – най-старата в града; близо до нея се намира един от четирите кръста, маркиращи оригиналните граници на селището;
     Катедралата „Инмакулада”, издигаща се над Пласа Абдон Калдерон;
     Църквата „Пласолета дел Кармен” (Ел Кармен де ла Асунсион) – рядко е отворена, но туристите идват да я разгледат отвън и да се порадват на красивия пазар за цветя в нейния двор;
     Манастирът и музеят „Ла Консепсион” с гробове от XVII в. и колекция от предмети на религиозното изкуство;
     Мусео де лас Културас Аборигенас – частна колекция от около 5000 експоната на предколумбовото изкуство;
     Фабриката за панамски шапки. Хората тук с гордост ще ви кажат, че този вид шапки са създадени в Куенка през 30-те години на XIX век. Затова, ако държите на автентичността, си купете шапка от магазина на фабриката;
     Еднодневната екскурзия до Сигсиг – отдалечено селце, основен център на производството на панамени шапки.
Интересно: Съседното селище Хима е изходна база за пешеходен туризъм, където се предлагат най-различни по трудност маршрути; включително и тридневен поход от върховете на Андите до зоната на тропическите гори в Амазония.
Най-подходящото време за посещение: Куенка се отличава с мек климат през цялата година. Силните валежи падат през октомври-декември, но дори и тогава сутрините обикновено са слънчеви, а пороите се изливат следобед.
« Последна редакция: Декември 11, 2010, 18:29:24 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document