Автор Тема: Мендоса  (Прочетена 788 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Мендоса
« -: Декември 15, 2010, 11:46:50 »
Общи факти
     Мендоса (130 000 ж., 2006 г.) е красив град с широки булеварди, по тротоарите на които растат дървета, с привлекателни площади и паркове, и кафенета в европейски стил. Градът е основан през 1561 г. от Педро дел Кастильо, а 300 години пo-късно, след едно унищожително земетресение, е построен отново в днешния му вид от френския архитект Балофе. Наричат Мендоса „Оазиса” заради системата от напоителни канали, които поддържат вечната му зеленина.
     Огромният Парке Генерал Сан Мартин, кръстен на името на известния национален герой, се намира в западната част на града. Там е издигнат паметник на генерала и преминаването му с войска през Андите. В съседство са футболният стадион, зоологическата градина и университетът. Има и голямо езеро с възможност за практикуване на водни спортове, както и трасе за спускане по въже.
     В града има няколко великолепни музея: Мусео Корнелио Мояно (природонаучен), Мусео дел Ареа Функасионал (историята на града и особено на земетресението от 1861 г.) и разположеният наблизо Майпу (на винопроизводството). В парка „Сан Мартин” се намира и Националният музей на науката, а музеят, посветен на героя, е край пешеходната алея „Аламеда”.
     Заради близостта си до Андите, Мендоса е изходен пункт за алпинистите и пешеходните туристи през лятото, а през зимния сезон – за скиорите. Оттук тръгват тези, които искат да изкачат Аконкагуа – най-високият връх в Западното полукълбо.
     Мендоса е един приятен и спокоен град, разположен в красива планинска местност, с гостоприемни жители, където можете чудесно да си починете, било като се разходите из улиците и парковете, било като седнете в някой от баровете по булевард Аристидес Вилянуева.
Забележителности:
     Красивият облицован с плочки фонтан на Пласа Еспаня;
     Музеят Емилиано Гинязу – Каса де Фадер;
     Фестивалът „Вендимия” през март;
     Серните минерални извори в Пуенте дел Инка;
     Гледката от Черо де ла Глория;
     Да опитате сладоледа;
     Да опитате някои от отличните местни вина.
Интересно: Сградите тук са построени така, че да издържат и на силни земетресения.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document