ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => България => На планина => Темата е започната от: Обиколи Света в Юли 16, 2010, 20:30:21

Титла: Калофер
Публикувано от: Обиколи Света в Юли 16, 2010, 20:30:21
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Bulgaria/Kalofer/Kalofer_map.png)

     Калофер (3 113 ж., 2010 г.) е разположен в подножието на южните склонове на Стара планина, в близост до гр. Карлово. Бистрите води на Тунджа преминават през това малко китно градче, сгушено в полите на Балкана. Калофер е важен пункт за много маршрути в областта на национален парк "Централен Балкан" - към хижа "Рай", връх Ботев, водоскока Райско пръскало, както и към резервата "Джендема". Освен природните си дадености, Калофер е съхранил през годините много български занаяти и православни традиции - тук са изградени шест църкви, два манастира и три метоха. Посещение на ателие за плетене на прочулата се и зад граница калоферска дантела или за тъкане на традиционните селски черги и китеници са част от атракциите в района. Най-голяма популярност обаче Калофер дължи на факта, че е родното място на поета-революционер Христо Ботев, чиито мемориал гордо се извисява над града.
     Калофер възниква като нов град към средата на XVI в. Оттогава датират преписките в ръкописи и старопечатни книги, в които се споменава името на селището. Специалните привилегии, които Калофер придобива още със самото си създаване, играят значителна роля в неговото развитие и дават възможност на жителите му да запазят българския характер на селището. От него излизат 15 хайдушки дружини, които защитават имота, труда и честта на местното население. Въпреки тази закрила, богатството на града привлича многобройни кърджалийски банди, които успяват да го разграбят и опустошат два пъти - през 1799 и 1804 г. Калофер преживява истински стопански разцвет през XIX в., когато предприемчивите му жители го превръщат в гайтанджийско и абаджийско средище, и в един от центровете на розопроизводството в Карловския край. Едни от най-видните търговци и занаятчии в Цариград, Одеса, Букурещ и Виена са калоферци. Повишеното материалното благосъстояние на една част от населението и щедрите дарения на калоферските търговци и занаятчии позволяват отделянето на значителни средства за развитието на образованието. Килийни училища в Калофер се отварят още от 1820 г. В навечерието на Освобождението Калофер е процъфтяващ град с 5-6 хил. жители. На 26 юли 1877 г. перлата на Стремската долина - Калофер, е напълно опожарен и сринат до основи. Непримиримият български дух обаче помага на завърналите се да съградят от пепелищата нов град.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/29522874.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/29522874)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/59592467.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/59592467) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/65635217.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/65635217)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/4086551.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/4086551) Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към Калофер;
снимка 2: Музеят на просветното дело;
снимка 3: Мемориалният комплекс с паметник на Христо Ботев;
снимка 4: Къщата-музей на Христо Ботев;
снимка 5: Дървен мост над Бяла река (част от екопътеката);


Забележка (натисни, за да разгърнеш)

Спонсорирани връзки на места за настаняване в Калофер
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Bulgaria/Kalofer/Chorbadzhiykata.jpg) (http://www.kalofer-ekotur.com/)
Къща за гости
"При чорбаджийката"
(http://www.kalofer-ekotur.com/)
Титла: Re:Калофер
Публикувано от: nadya в Април 18, 2011, 22:33:07
Калофер е едно невероятно място за почивка,където всеки би се завърнал отново и отново.Местата,които задължително трябва да се посетят в близост са: Райското пръскало, връх Ботев,както и еко пътеките,които водят до красиви водопади и местности.Любителите на конната езда ще останат приятно изненадани и от възможността да по яздят. Къщата за гости ''При Чорбаджийката" допълва това великолепно място, препоръчвам я на всеки като отличен вариант за почивка.

Ако обичате селския туризъм,походите в планината,екологично чистите и домашно приготвени продукти,ездата,възрожденската история и уюта, не пропускайте да посетите Калофер!
Титла: Re:Калофер
Публикувано от: Rossen в Април 19, 2011, 09:40:50
Кога е най-доброто време от годината за поход до Райското пръскало? Колко трудно се стига до него?
Титла: Re:Калофер
Публикувано от: Вероника в Април 19, 2011, 13:25:36
От май до ноември е подходящо да се изкачите до Райското пръскало. Всеки сезон е красив сам по себе си. Пролетта с цъвналите дръвчета, лятото със зеленината, поточетата, прохладата, билките които се събират и т.н., есента с красотата си и различните цветове на дърветата. Пътеката до вр. Ботев е маркирана и не е тудна за изкачване.Тръгва се от местността Паниците в гр. Калофер. Най много туристи се изкачват през юни, юли, август и септември. През тези месеци по пътеката към Райското пръскало е оживено като в центъра на града. До Райското пръскало може да се отиди по желание и с коне с водач. Може да се отиди и с джип сафари до вр. Ботев и оттам да се спуснете пеша през Джендема до Райското пръскало и после до Калофер пеша или с джипа да ви чака и върне.
Титла: Re:Калофер
Публикувано от: Michael в Април 19, 2011, 17:11:09
Здравейте,

Искам да поздравя първо екипа за добре свършената работа и за това, че са допренесли развитието на мрежата с информация, каквато има тук във "форума на пътешественика".

Моето първо мнение във форума е за гр. Калофер / последно посетеното място в България от мен/. Спомените от годините когато бяхме малки и ни водеха на екскурзии в Калофер ме накараха да се го посетя отново. Всичките изброени забележителности в първия пост от темата бяха включени в моята визита. Задължително никой, не трябва да ги пропуска, особено - екопътеката и най - високия водопад на Балканите.
След продължителна разхода за релакс мога да дам още едно положително мнение за къщата "При Чорбаджийката" - тя ще допълни перфектния ден с уют и традиционни български ястия, а и може да научите още нещо интересно за гр. Калофер.


Поздрави.
Титла: Re:Калофер
Публикувано от: turistka в Август 17, 2011, 07:54:51
Калофер ме впечатли най-вече с прекрасната си природа. Величествения Балкан, малките къщички, буйната зеленина, пенливата река Тунджа- атмосферата е чудесна.

Интересна е историята за възникването на селището. В пределите на днешния Калофер някога е бил стана на Калифер войвода. Той контролирал голяма част от Карловското поле. Един ден хайдутите решили да си вземат невести. Запътили се към Сопот, който се славел с красивите си девойки. Дружината нахлула в селището и всеки хайдутин откраднал по една мома от традиционното неделно хоро. Избягали в Балкана, оженили се и така възникнал Калофер. Днес можете да видите високия паметник на прочутия Калифер войвода.

Всеки свързва Калофер с името на великия Христо Ботев. Посетите ли града, няма как да пропуснете националния музей "Христо Ботев". Той се намира на централния площад и включва къщата в която е живял революционера, изложбена зала, неговият паметник и този на майка му Иванка Ботева.  Жилището е скромно, но впечатлява със стила си. Малката къщичка е украсена с чимшири и дървена асма. Интериора е типично възрожденски със шарени черги на райета, бели завеси, автентичното огнище с менци и съдове за хранене. В изложбената зала имате възможност да разгледате вещи и публикации на даровития поет.  Музеят е отворен за посетители всеки ден от 08.00 до 12.00 ч. и от 13.00 до 17.30 ч.

В близост до къщата на Ботев се намира друга любопитна забележителност-  Даскал Ботевото училище. Това е едно от първите български учебни заведения. Архитектурата е изключително красива. В него бихте могли да разгледате автентични чинове и учебни приспособления от Възраждането.

В самия Калофер и около града има много духовни забележителности. Църквите са няколко- "Св. Богородица", "Св. Архангел Михаил", "Св. Атанас", "Св. Троица". Всяка от тях е интересна и има с какво да ви впечатли, но по-любопитни са девическият манастир "Св. Въведение Богородично" и мъжкият манастир "Рождество Богородично". В тях цари пълно спокойствие и можете да релаксирате в градините им с часове. Женският е отворен всеки ден от 08.00 до 17.00 ч., а мъжкият от 08.00 до 18.00 ч.

Красотата на екопътеката "Бяла река" и водопадът "Райско пръскало" са неописуеми. Ако сте се запътили към Калофер, задължително се разходете по тези приказни места. Пътеката минава по тесни дървени мостчета през бивак "Бяла река" и стига до хижа "Рай", върви се около 1 час. Най-красиво е през пролетта и лятото, заради буйната растителност. Плюс това и температурите са приятни. Водопадът "Райско пръскало" пък е като картинка, гледката е неописуема, изобщо няма да съжалявате за разходката.

В Калофер има много места където бихте могли да отседнете. Ако обичате прохладата на планината, чистия въздух и красивата природа, задължително посетете това китно градче.