Автор Тема: Мадан  (Прочетена 4419 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Мадан
« -: Ноември 03, 2010, 15:11:32 »
Общи факти

   Град Мадан е планинско селище с население около 6500-7500 души, разположено в Родопите, на 30 км от град Смолян и 120 км южно от град Пловдив.

   Мадан е създаден през 1953 г. с идеята да се превърне в център на рудодобива в Южна България. Като селище е познат още през древността. Старото му име е Крушово, а сегашното название идва от персийската дума „маден”, което означава руда. Преданието разказва, че още преди 200-300 години тук е имало силно развита примитивна промишленост. Край бреговете на Арда и притоците й в региона е имало около 150 работилници и ковачници, в които се произвеждали различни изделия – от ковашки клинци до мелнички за кафе и оръжия. Те се продавали из цялата турска империя.

   В този край оловно-цинкова руда се е добивала още през 5-4 век преди новата ера. По време на римското владичество в мините са работили роби от Египет. След Балканската война, когато селището излиза от пределите на Турция, рудодобивната дейност се разширява. Тук работят немци и руснаци, които по-късно поставят началото на ГОРУБСО. От 7 рудника в момента се експлоатират само два – „Петровица” и „Крушов дол”. Те са взети на концесия от руско-турския консорциум „Родопи инвестмънт”. Основната част от населението на Мадан са българомохамедани.

Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.
снимка 1: Изглед от Мадан; снимка 2: Центърът; снимка 3: Централната джамия; снимка 4: Читалището; снимка 5: р.Горна Арда;

Забележка (натисни, за да разгърнеш)
« Последна редакция: Декември 10, 2010, 23:05:06 от Администратор »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document