ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Централна и Източна Европа => Македония => Темата е започната от: Обиколи Света в Октомври 01, 2011, 16:08:27

Титла: Струмица
Публикувано от: Обиколи Света в Октомври 01, 2011, 16:08:27
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Macedonia/Strumica/Strumica_map.png)

     Струмица (35 хил. ж., 2002 г.) е най-големият град в източната част на Македония, разположен до границата с България и недалеч от Петрич. Градът е наречен на р. Струмица (или още Струмешница), която преминава през него. Районът около Струмица е пълен с интересни обекти за посещение - живописната планина Беласица, водопадите край Смоларе и Колесино, усамотените действащи манастири във Водоча и Велюса, съхранили се от византийско време и известни със своите фрески, мозайки и спокойствие.
     За първи път селището е споменато през II в.пр.Хр. с гръцкото име Астрайон (озн. "звезден"), а по-късно вече приема своето латинско наименование Тивериополис. Сегашното си име Струмица получава от славянските заселници през Средновековието. През IX в., по времето на цар Самуил, градът е част от българското царство. През 1014 г. той преминава под властта на Византийската империя след битката при село Ключ. По време на Втората българска държава Струмица е отново под българско управление за период от два века, когато през 1395 г. пада под османско владичество. По време на Националното възраждане през втората половина на XIX в. в града се отварят българско училище и църква. През 1895 г. д-р Христо Татарчев основава тук комитет на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). През 1897 г. Струмица преминава към Българската екзархия. По време на Първата балканска война българите освобождават града от османска власт и за период от шест години той е в границите на българската държава. След поражението си по време на Първата световна война, България е принудена по силата на Ньойския мирен договор да предаде Струмица на Кралството на сърби, хървати и словенци, по-късно превърнало се в Югославия.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/683978.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/683978)
Натисни за цял размер. (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/5544028.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/5544028)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/34026723.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/34026723) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/6127350.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/6127350) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към Струмица;
снимка 2: Централният площад с паметника на Гоце Делчев;
снимка 3: Манастирът "Св. Богородица" във Велюса;
снимка 4: Църковният комплекс "Св. Леонтий" във Водоча;
снимка 5: Цареви кули;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)