Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - ixikot

Страници: [1]
1
Украйна / Re:Одеса
« -: Юни 04, 2012, 11:48:58 »
   Бих добавил един интересен факт: Градът получил погрешно днешното си име, защото се предполагало, че някъде тук се е намирал древният Одесос (предшественик на нашата Варна).

2
Възрожденски / Re:Арбанаси
« -: Август 12, 2011, 01:57:48 »
   Всеки, който минава покрай Арбанаси, задължително трябва да отскочи поне до два от множеството манастири. Най-големият – „Св. Богородица”, разположен в северната част на селцето, пази чудотворната икона на Божията майка. Само след няколко дни, на 15 август, когато е църковният празник Голяма Богородица, в двора на манастира, а и на поляната извън него се събират стотици вярващи, които нощуват на открито. Иконата помага на вярващите да се сдобият с дългоочакваната рожба или да се излекуват от тежка болест. В „Св. Богородица” не се предлагат места за нощувки, но съседните къщи в селцето могат да дадат легло на прилична цена по договорка. В другия край на Арбанаси е манастирът „Св. Никола”, където има стаи за нощувка и монахините могат да предложат дори закуска и обяд. Вярващите могат да се помолят пред иконата на св. Николай Чудотворец, за която също се вярва, че е чудотворна. На няколко километра от Арбанаси пък е Петропавловският манастир, където се пазят дузина ценни икони, а гледката от върха на хълма е уникална. Оттам спокойно може да се види целият хребет на Средна Стара планина при ясно време.

3
България / Re:Пещера Ухловица
« -: Май 25, 2011, 15:50:44 »
   Ухловица е една много красива пещера, която наистина ме впечатли. Пътят от Смолян до нея не е кратък, има завои, но определено пътуването си заслужава. Трябва да се има предвид, че входът на пещерата е разположен нависоко и човек трябва да отдели 20-30 мин., за да изкачи хълма до него.
   Вътре пещерата е поразителна, скалните образувания могат да засенчат всяка една друга пещера. В края на Ухловица се намира леденият Бял водопад, тук се срещат още и коралити. Пещерата е много добре осветена, направени са перила и стълбички. Въобще ако обичате пещерите, то непременно трябва да посетите Ухловица.

4
Румъния / Re:Синая
« -: Май 23, 2011, 15:24:18 »
   Caracol, можеш ли нещо да кажеш (напишеш) за румънските катаджии? Чувал съм, че са много алчни и корумпирани, особено към чужденци (българи). И още нещо: как изглеждат румънските села в сравнение с българските, има ли много цигани? Благодаря предварително!

5
Тунис / Re:гр. Тунис
« -: Май 16, 2011, 20:51:00 »
   Какво е останало от древния Картаген?  ::)

6
Холандия / Re:Амстердам
« -: Май 12, 2011, 22:22:03 »
   А опита ли си от кексчетата? Вкусни ли са?

7
Турция / Re:Истанбул
« -: Май 01, 2011, 23:48:53 »
   В Истанбул съм бил на екскурзия точно преди 30 години. Тогава беше военно положение. На всеки ъгъл имаше войник с автомат. Голяма разлика от Гърция, откъдето идвахме с туристически кораб - по-мизерен и ориенталски град. На пристанището видях бедни хора, сложили самари на гърбовете си, а върху тях - по десетина щайги. Може би бяха докери?! Вървяха почти превити на две, без да се оглеждат. По улиците не можеше да се види местна жена, само туристки - най-вече рускини! За всяко нещо се пазариш в магазините! А най-странното беше, че на Капалъ чарши продаваха вода за пиене в чаши от бъчонки на колела. Ръководителят изрично предупреди жените да не влизат в задните стаички на магазините, защото може да им се случи нещо. Един турчин от Айтоско от нашата група остана в Истанбул и остави в България жена и три деца. Такива работи! Сега, надявам се, Истанбул е станал по-европейски град! Но не искам да съдя само от турските сериали!  ???

Страници: [1]

Untitled Document