Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - keti

Страници: [1]
1
Белгия / Замъкът Сьонеф
« -: Февруари 20, 2012, 11:33:32 »
Замъкът Сьонеф (Chateau de Seneffe) се намира на час път от Брюксел (Белгия). Малцина са щастливците имали възможност да го посетят, да се докоснат до едно приказно вълшебство, разкриващо толкова много прелест, сътворена от човека.

Замъкът е построен през XVIII в. при френския граф Жюлиен Депестър и неговата съпруга Изабел. В основите му преобладава местният син камък, а цялостната му архитектура навява за италианския ренесанс. След смъртта на графа доизграждането на замъка и обликът, който има днес, се дължат изцяло на решенията на графинята и нейният 16-годишен син. Под тяхно ръководство са сътворени театър в дворски стил, оранжерия, ледница, клетка за отглеждане на екзотични птици, две езера с лебеди и френска градина, която прилича на килим, изрисуван от умел художник. Едно от необикновените неща, направени по онова време в имението, било изграждането на парник за отглеждане на около 460 ананасови дръвчета.

След четири десетилетия наследство и управление от различни фамилии графството преминава в ръцете на държавата и не след дълго под опеката на френска организация, намираща се в Белгия. Тя завършва реставрацията му. В днешни дни посетителите могат да видят един от най-големите музеи на ювелирното изкуство във френскоезична Белгия. Тук ценителите на изтънчените вкусове могат да опитат традиционното кафе, чай, шоколад, както и освежаващи напитки от мимоза, лавандула и роза. Театърът и оранжерията са запазили своята автентичност чрез пресъздаването на спектакли, концерти, изложби, семинари.

Паркът е необятна местност, състояща се от цели 22 хектара земя. Едно от най-странните и причудливо приказни места е говорещо гинко билоба дърво на Вершуен. От неговите клони се спускат големи фунии, издаващи приятни мелодии и поезия, задействани от вятъра, а понякога дори от нищото. Друга неописуемо красива картина е гледката на зеленчуковата градина, съдържаща 100 000 цвята на бегонии, примесени с картофи, моркови, тикви и праз, чиито плодове се предоставят на благотворителни организации.

В помещенията на замъка може да се видят традиционните за онази епоха облекла на придворната дама и типичната кокетка, както и безброй картини, съдове и всичко ползвано от хората през XVIII в. Всичката тази красота, пространствена и необятна шир, всичките тези творения събрани на едно място не могат просто с думи да се опишат. Всичко видяно тук дълго ще навява носталгия по този райски кът и затваряйки огромните метални порти, пазени от два мраморни лъва, напускам имението заредена от всичко видяно, но и малко тъжна, че хубавите неща са за кратко.

2
Тук ще опиша моята двудневна обиколка из забележителностите на Истанбул, перлата на Ориента.

Първи ден:
Рано сутринта разходката ни започна с тръгване от хотела „Аспен”, находящ се на главна улица в централната част на Истанбул. Първата спирка бе в кв. „Султан Ахмед” и посещението ни на джамията Султан Ахмед. Тя е по-различна, по-пищна и по-красива от построените за времето си джамии от османския период. Има голяма предистория и пленяващо въздействие с архитектура и дизайн. Наричат я още "Синята джамия", поради специалния фаянс, който е навсякъде около нея. В летен период не е приятно усещането на миризмите вътре в самата джамия, но пък всичката пищност, огромните пространства и особено възможността да присъстваш на някоя от тамошните церемонии е незабравимо изживяване.
Следващата ни спирка бе Хиподрумът, където можехме да се изправим пред колоната на Хиподрума. Този паметник от монолитен камък е издигнат през 1500 г. пр. н. е. в чест на фараона Тутмос III пред храма на Хиерополис в Египет. Прекаран е в Александрия и едва след години достига до Истанбул, където и остава. Крие многовековна история и е изминал дълъг път, за да бъде монтиран там, където се намира в момента.
Друг запомнящ се паметник на историята в тази част е Змиевидната колона. Тази осемметрова колона, символизираща увита змия с три глави държащи златен котел е започнала историята си в светилището на Аполон в Делхи. Поради куп реставрации, които претърпява Змиевидната колона достига до наши дни без част от величието си, което включва триглавата змия и същевременно скъсява размерите й. Сега е обградена в зидана стена, за да бъдат предотвратени всякакви неприятелски посегателства над нея.
В тази дестинация се намира още и Колоната на Порфирий (Плетената колона). Изработена е от камък и датира от IV-V век пр. н. е. Реставриран е от император Константин, а след това е наследен от неговия син Романиос II.  
В близост до джамията "Султан Ахмет" и по-конкретно срещу нея може да посетите музеят „Ая София”. Дълги години тази постройка е била храм, след това изпълнява ролята на джамия, а от 1935 г. до наши дни е превърната в исторически музей, съхранил култура и традиции.

Следва продължение...

Страници: [1]

Untitled Document