Автор Тема: Гуанджоу (Кантон)  (Прочетена 784 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Гуанджоу (Кантон)
« -: Август 07, 2010, 00:51:51 »
Общи факти
     Гуанджоу (12 600 000 ж., 2000 г.) е разположен край Перлената река. Градът, възникнал през трети век пр. Хр, е столица на провинция Гуандун и е едно от най-гъсто населените места в Китай. В него е роден революционерът Сун Ятсен – първият президент на Китайската република. Старото английско име на града е Кантон. Старият градски център се намира в района Лиуан, където са и повечето туристически обекти, както и във Фанцун, остров Шамиан и жилищния район Сигуан, застроен със стари домове, обитавани някога от представители на висшите класи.
     Едно от любимите места за развлечение на местните жители е храмът „Люжун”, наречен така на името на прочутото стихотворение, написано тук от Су Ши. Храмът е от VI в. сл.Хр., а осмоъгълната Пагода на цветята (Хуа Та) е на 17 етажа и датира от трети век.
     На остров Шамиан могат да се видят множество сгради от колониалната епоха, включително катедралата „Св. Богородица от Лурд” и катедралата „Светото сърце на Иисус”, наричана Шиши („Каменната сграда”).
Забележителности:
     Мемориалът на Сун Ятсен, издигнат на хълма Юесю, посветен на родения тук герой и заобиколен от красив парк;
     Родовият храм на клана Чен от края на XIX в., пълен със статуи и резби от слонова кост в памет на членовете на тази богата фамилия;
     Градският художествен музей за калиграфия, тибетско будистко изкуство, традиционна китайска живопис и скулптура, Паркът на скулптурата, Музеят на кралската гробница в Нанюе, Гуандунският музей на изкуството (съвременно изкуство и специално работи на местни творци), Музеят на революцията, Музеят на революционното движение, Музеят на президента Сун Ятсен и Институтът по история на селското движение;
     Пазарът Хаглин – един от многото в града;
     Кулата Джънхай;
     Фестивалът на сексуалната култура;
     Планината на белите облаци;
     Красотата на градските паркове и разходката по крайбрежието на реката.
Интересно: Гуанджоу в продължение на много години беше единственият град, достъпен за чужденците от Запад.
« Последна редакция: Ноември 07, 2010, 12:14:34 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document