Автор Тема: Пингяо  (Прочетена 891 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Пингяо
« -: Ноември 01, 2010, 11:26:59 »
Общи факти
   Древният Пингяо (490 000 ж., 2002 г.), обявен през 1997 г. от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство, е малко градче с широки улици. То е най-известно със своите постройки от времето на династия Мин и почти напълно запазените градски стени. В града са запазени повече от 4000 старинни сгради, в това число храмове, магазини с открити витрини и семейни имения. При разходка из стария град ще можете да видите различни видове жилища, които показват различната класова принадлежност на своите собственици – от импозантни имения до жилища за бедните. Типичните градски домове включват вътрешен двор, заобиколен от четирите си страни от жилищни постройки. Някои от тези сгради са съвсем скромни единични помещения, докато други включват паралелни вътрешни дворове или цяла верига от свързани помежду си обитаеми пространства. Сградите са от дърво, боядисани в сиво и покрити с керемиди, а по-богатите притежават богато украсени с дърворезби балкони и капаци на прозорците, а по покривите си издигат символични статуи. Градските занаятчии са се специализирали в изработването на покривните керемиди и плочите за подова настилка с формата на животни, купувани от по-богатите граждани.
   Величествените градски стени наподобяват по форма костенурка, като главата и опашката и представляват северната и южната градска порта, а двойките врати на източната и на западната стена са нейните предни и задни крака. Точно пред южната порта на града се намират два кладенеца, които са оприличавани на очите на костенурката. Укреплението разполага с четири ъглови кули и 72 наблюдателници и е заобиколено с дълбок защитен ров.
   Кулата, която се издига в центъра на града, е известна като Пазарната кула, защото някога край нея се намирал градският пазар. Други красиви постройки са Конфуциевият храм, храмът на бога на войната, храмът на бога на богатството и храмът на щастливата съдба.
   Пингяо е наистина красиво място и си заслужава да го посетите, за да добиете представа как са изглеждали в миналото голяма част от китайските градове.
Забележителности:
     Именията Уан и Чиао. Уан е най-голямата резиденция в Китай със 123 свързани помежду си вътрешни двора и 1118 стаи;
     Храмът „Дженгуо” и неговата Зала с десетте хиляди Буди;
     Храмът Шуанлин, с над 1500 скулптури от времето на династия Юан; често го наричат „Ориенталската съкровищница на оцветените фигури”.
Интересно: Пингяо е известен с вкусно приготвеното телешко месо.


Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document