Автор Тема: Сямън  (Прочетена 788 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Сямън
« -: Ноември 02, 2010, 15:20:13 »
Общи факти
   Сямън (1 370 000 ж., 2002 г.) е едно от петте пристанища, отворени за английски търговски кораби след Опиумните войни през 40-те години на XIX век. Днес той е гостоприемен туристически град, посещаван от любителите на старините и на модерната архитектура.
   Остров Гулангуй е мястото, където се настаняват повечето от чужденците, оставащи да живеят тук. Той представлява забранен за коли рай на пешеходното движение, интересни сгради и любимо място за разходки през уикенда.
   Развитието на града е ускорено заради неговия статут на специална икономическа зона, но той запазва множеството си открити пространства и паркове, включително и езерото Юандан. То е известно с ятата от диви чапли и красивите гледки след залез, когато статуите наоколо са окъпани в светлина. Местните жители обичат вечер да се забавляват в парка Бай Лу Джоу. Ботаническата градина с много екзотични видове също е любимо място за разходки.
   Сред старинните постройки е храмът Нанпутуо от времето на династия Тан, който е един от най-ценните паметници в Китай. Неговите павилиони със зелени покриви представляват чудно красива гледка. В рамките на комплекса се намира и Залата на великата милост, Безценната зала на Великия герой и Залата на божествените царе, както и няколко пагоди.
   Крепостта Хулишан, датираща от края на XIX в., има чудесна колекция от оръдия от епохата на късната династия Мин. От крепостните стени се откриват гледки към съседните острови, които се намират под тайванска власт.
Забележителности:
     Малкото градче Дзимей, на 17 км от Сямън, родно място на известния просветител Тан Ка Кий (Чен Дзягън);
     Уаншиян, където се намира великолепниятна храм „Скала на Тигровия поток” и Пещерата на Белия елен;
     Разходете се с корабче до остров Гулангуй, известен с природната си красота, древни паметници и разнообразна архитектура. Той е смятан за едно от най-красивите места в Китай.
Интересно: В града е забранено движението с мотоциклети и мотопеди.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document