Автор Тема: Тхимпху  (Прочетена 727 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Тхимпху
« -: Август 07, 2010, 00:18:16 »
Общи факти
   Когато стигнете в столицата на Бутан – Тхимпху (50 000 ж., 2003 г.), ви посрещат развяваните от вятъра молитвени знаменца. Това е една много своеобразна страна, чиято столица, наричана понякога Шангри-ла, се намира на 2320 м надморска височина. Разположена е в тясна, обрасла с дървета долина в сърцето на Хималаите, а постройките й пълзят по планинския склон над долината на р. Уанг Чху.
   През 1616 г. един тибетски монах направил тази страна светилище на будизма, докато долината, в която тя се намира, била обитавана от векове от местното население. Но столичният град започнал да добива собствена физиономия едва през 1961 г. До края на 50-те години на XX в. в държавата няма пътища, електричество, книжни пари и училища. До 1974 г. Бутан на практика е напълно изолиран от останалия свят.
   В Тхимпху постройките са ниски с големи плоски покриви, с умело украсени дървени капаци на прозорците и балкони, с изписани будистки мотиви отвън по белите стени. Всички нови сгради се изграждат в този традиционен бутански стил. Улиците на столицата криволичат нагоре по хълма и всички водят до централния площад с часовниковата кула, шадравани, молитвени колела, ресторанти и малки магазинчета. Над града се издига голямо възпоменателно светилище с религиозна стенопис и тантрически статуи. Около него винаги има хора в пърстри одежди, които обикалят наоколо и скандират мантри. Най-впечатляващото здание в Тхимпху е Трашикчое Дзонг, издигащо се на хълм над града, в което се намират тронната зала и кралската канцелария. Сградата служи и за лятна резиденция на главния игумен и монасите.
   Никак не е евтино да се стигне до Бутан, а още по-скъп излиза престоят в тази страна. Това се дължи на специално провежданата тук политика за ограничаване на броя на чуждестранните туристи. Бутан е много бедна на природни ресурси страна, но е богата на други неща – чувство на задоволеност, вътрешен мир и лично достойнство. Децата са обучавани на английски и много от тях продължават образованието си в чужди университети, след което се връщат с натрупаните знания у дома.
Забележителности:
     Националната библиотека, в която се съхраняват великолепни исторически текстове;
     Музеят на народното творчество;
     Храмът „Чангангха” – най-старият в страната, и красивият манастир „Тангу Чери”;
     Музеят на платовете, в който са изложени образци от началото на XVII в. до днес;
     Пазарът в Тхимпху през уикенда, където ще намерите голямо изобилие от невероятно красиви предмети;
     Някой от многото колоритни будистки празници.
Интересно: В столицата няма светофари. През 2007 г. се навършиха сто години от обявяването на Бутан за монархия, но тъй като според бутанския календар годината беше неблагоприятна, тържествата се състояха през 2008 г.
« Последна редакция: Октомври 28, 2010, 15:58:15 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document