Автор Тема: Сеул  (Прочетена 787 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Сеул
« -: Август 07, 2010, 00:54:08 »
Общи факти
     Сеул (10 400 000 ж., 2006 г.) е столица на Корейския полуостров от 1394 г., след което историята му е низ от бурни и кръвопролитни събития. Завладян от японците в началото на XX в., градът отново е свободен през 1945 г. Корейската война (1950-1953 г.), водена между силите на Севера и на Юга, подкрепяни съответно от комунистически Китай и западните съюзници, оставя Сеул в развалини. Оттогава градът изцяло се е променил благодарение на икономическата политика.
     Разположен между осем планини и разделен на две от р. Хан, градът днес е един от най-многолюдните и преуспяващи на планетата. Темпото, с което беше обновен през последните години, го превърна в уникално място, съчетаващо ултрамодерна и традиционна архитектура. В Сеул се издигат най-много небостъргачи в сравнение с останалите азиатски градове.
     Ако предпочитате традиционната архитектура, в стария център на града – някогашната столица на династия Джосьон, има много исторически сгради. Там можете да разгледате петте най-големи двореца, включително и забележителния Чангдеокгунг, напълно възстановен и обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Можете да посетите някой от будистките манастири и да участвате заедно с монасите в чаена церемония. Не пропускайте и Намдемун – Голямата южна порта, корейски национален символ. За интересуващите се от съвременна история се предлагат туристически обиколки на затвора Сьодемун, играл важна роля по време на японската окупация на страната.
     Сеул е сигурно място за туризъм и се обикаля лесно, а жителите му са гостоприемни и услужливи. Те са засадили милиони дървета, за да подобрят екологичната обстановка, така че градът е изпълнен с приятни градини и паркове. Корейците обичат да общуват по време на хранене, а Сеул разполага с безброй ресторанти, барове и клубове. Градът е икономическото сърце на страната, както и неин културен и политически център.
Забележителности:
     Дворецът Гьонбокгунг и неговите музеи;
     Дворецът Чангдеокгунг и неговата Тайна градина;
     Паркът в планината Намсан;
     Паркът Йоидо;
     Храмът и прочутото шаманско светилище на планината Инуанг;
     Кулата на Сеул, откъдето се откриват най-хубавите панорамни гледки към града.
Интересно: В Голям Сеул живее около една четвърт от населението на Южна Корея; тук има 40 университета.
« Последна редакция: Ноември 09, 2010, 16:07:26 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document