Автор Тема: Гьонгджу  (Прочетена 994 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Гьонгджу
« -: Август 07, 2010, 00:57:09 »
Общи факти
     Гьонгджу (280 000 ж., 2004 г.) е една от любимите дестинации на туристите в Южна Корея. Градът се намира в югоизточния ъгъл на полуострова, разпрострян върху няколко малки хълма. През последните шестдесет години той непрекъснато се модернизира. Днес промишлеността тук е по-важен икономически сектор от туризма.
     В продължение на повече от 1000 години Корейският полуостров се намира под властта на династията Сила, която достига върха на своята мощ между VII и X в., когато Гьонгджу е столица на страната.
     Историческият център на града се намира край бреговете на р. Хьонгсан – район, който често се наводнява заради тайфуните. Гьонгджу често е наричан градът с най-големите музеи на открито и четири такива исторически зони са обявени от ЮНЕСКО през 2000 г. за паметници на световното културно наследство. Важният център на будизма в Корея – планината Намсан, пази развалините на 122 храма, 64 каменни пагоди, 53 каменни статуи и 16 каменни фенера. Там се издигат също една крепост и павилион, а голямо количество будистки фигури са изсечени в отвесните скали. В планината са прокарани няколко туристически пешеходни маршрута и това е чудесен начин да разгледате някои от нейните забележителности.
     Районът Хуангньонгса е известен с останките от два забележителни храма; едноименният храм е бил някога най-големият, строен на полуострова. В района има и руини от крепости и кралски гробници, в които са открити хиляди скъпоценни предмети. Много от тях са изложени в Националния музей.
     Разходката из града с толкова много старинни къщи е истинско удоволствие. Ако се изморите да разглеждате исторически забележителности, можете да се позабавлявате с представление по традиционна корейска борба (сиреум) или да погледате състезание по ютнори – забавна, но непонятна за нас игра на дъска с дървени пръчки. В центъра на града има много места, където можете да поседнете и да се полюбувате на красивите курорти край намиращото се наблизо езеро Бомун.
Забележителности:
     Храмът Пулгукса;
     Обсерваторията Чьомсьонгде – една от най-добре запазените древни обсерватории в Азия;
     Гробницата на Небесния кон;
     Крепостите Уолсьонг и Мьонгхуал;
     Храмът на Булгукса и пещерата на Сьокгурам;
     Ежегодният културен фестивал на Сила, провеждан през октомври;
     Цъфтежът на черешовите дървета през април.
Интересно: Висшето образование тук има по-дълги традиции от която и да било друга част на Корея. Първата национална академия е създадена през VII век. От трите съществуващи сега университети два са будистки, а третият е специализиран в областта на туризма и свързаните с него науки.
« Последна редакция: Ноември 09, 2010, 16:32:57 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document