Автор Тема: Мазар-и-Шариф  (Прочетена 946 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Мазар-и-Шариф
« -: Октомври 18, 2010, 12:25:54 »
Общи факти
   Мазар-и-Шариф („Гробницата на Възвишения” – 301 000 ж., 2006 г.) е построена през XII в., когато един влиятелен местен молла заявява, че е получил божествено откровение, според което четвъртият ислямски халиф, Али, е погребан на това място, на 18 км от известния древен град Балх. Султанът наредил незабавно да започне строителство на светилище, достойно за починалия, независимо че Али вече почивал в своята гробница от другата страна на Персия, в иракския град Наджаф.
   През 1866 г. Балх бил сполетян от маларийна епидемия и населението масово потърсило убежище в съседния Мазар. Така около храма възникнал нов град. Днес той е четвъртият по големина афганистански град и се слави със своите исторически и археологически ценности. Мазар-и-Шариф е един типичен, централноазиатски град, многолюден, с широки прави улици и оживени пазари, където модерното съжителства с традиционното. Градът е център на афганистанската килимарска промишленост и търговски център, специализиран в бизнеса с овчи кожи, памук и коприна. Районът е известен с висококачествения си чарас (хашиш).
   Светилището на Хазрат Али – монументалната Голяма синя джамия, се извисява над центъра на града. Тя е най-святото място в Афганистан и представлява добре запазена сграда с изключително красиви мозайки предимно със синия лапис лазули и златото на хератските плочки. Според поверието всеки седми от хилядите бели гълъби, които живеят в двора на джамията е дух, и всеки сив гълъб, престоял тук 40 дни, ще се превърне в бял заради святостта на мястото.
   Мазар-и-Шариф беше една от последните крепости на съпротива срещу талибанския режим. За превземането му се водиха жестоки битки с невиждани жестокости и от двете страни. Накрая градът беше превзет през 1998 г. от силите на талибаните, а през 2001 г. беше освободен.
Забележителности:
     Гробницата на Амир Шер Али;
     Археологическите и историческите обекти в Балх, на 18 км северозападно от града, и най-вече богато украсената джамия с деветте купола („Масджид Нов Гумбат”) – най-древният мюсюлмански паметник в Афганистан;
     Пъстрите копринени наметала чапан, с които Мазар-и-Шариф е много известен;
     Магазинчетата с ювелирните изделия, които се намират в страничните улички около главния пазарен площад.
Интересно: Всяка пролет, в продължение на няколко седмици след 21 март, в Мазар-и-Шариф се провежда празникът Навроз Гули Сурх с традиционна музика, хвърчила и различни състезания. Хиляди хора от цялата страна се събират тук, за да се любуват на полята с червени лалета, които цъфтят по това време. Неизвестно защо по време на талибанския режим цветята не цъфтели и възстановили традиционния си цъфтеж едва след прогонването на талибаните.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document