Автор Тема: Хирошима  (Прочетена 736 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Хирошима
« -: Ноември 02, 2010, 16:12:57 »
Общи факти
     През 16 в. в делтата на река Ота феодалът Терумото избрал място за построяването на крепост, която нарекъл Хирошима („Замъкът на Големия остров” или съкратено Големият остров).
     Съдбата е отредила този град винаги да бъде свързван с първата атомна бомбардировка. Днес Хирошима (1 160 000 ж., 2004 г.) се е възродил от разрушенията и представлява модерен и оживен град с население, което само десет години след края на Втората световна война достига предвоенната си численост.
     Хирошима има важно значение като градски център през периодите на Шогуната, Eдo и Мейджи. Във възстановения градски замък има музей за живота на населението по време на периода Eдo. В Музея на изящните изкуства се пази една от най-добрите колекции с френско ренесансово изкуство в Азия.
     Красивите градини в Шукей-ен се намират недалеч от „Точката 0” (хипоцентър на атомния взрив на 6 август 1945 г.). Сред другите забележителности на града са Мостът на дъгата и спокойното езеро под него. Митаки-дера представлява красиво светилище сред парк с три водопада, чиито води се използват по време на ежегодната церемония в памет на жертвите от атомната бомбардировка. Пагодата Тахото е построена през 1951 г. също за тях.
     Експозицията на Мемориалния музей на мира предизвиква тягостни размисли. Същото се отнася и за Мемориала на мира, известен и като Купола на атомната бомба, представляващ останките от Индустриална изложбена палата, оказала се точно под взривилата се във въздуха бомба. В съседния парк има паметник и на децата, станали жертва на бомбата и Музей на съвременното изкуство.
     Макар че трагедията от лятото на 1945 г. никога няма да бъде забравена, жителите на Хирошима са възстановили града си и продължават да живеят в този гостоприемен, модерен и уникален японски град, известен и с качеството на своите ресторанти.
Забележителности:
     Пагодата Тахото и Пететажната пагода на красивия остров Мияджима;
     Мемориалният парк на мира и Мемориалният музей на мира, посветен на жертвите на атомната бомба;
     Повозете се на някой от градските трамваи.
Интересно: Не трябва да започвате разговор за атомната бомбардировка с местните жители, освен ако те не подхванат тази тема.
« Последна редакция: Ноември 07, 2010, 18:27:21 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document