Автор Тема: Момбаса  (Прочетена 747 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Момбаса
« -: Ноември 23, 2010, 17:54:11 »
Общи факти
     Момбаса (700 000 ж., 2004 г.) е вторият по големина кенийски град и най-голямото пристанище на Източна Африка. Отделен от континента от два тесни пролива, градът е свързан с него на север чрез мост, а на запад – посредством магистрала и жп линия. Островното му местоположение се забелязва само когато човек се качи на ферибота и плава в южна посока с него.
     Момбаса е основан от арабски търговци през VIII в. и когато през 1498 г. Вашку да Гама го посещава, градът вече е проспериращо пристанище. След две години тук пристигат португалските колонизатори и започва една продължила векове борба между тях и ширазките араби. През 1840 г. султанът на Занзибар, който по-късно отстъпва своите правомощия на англичаните, превзема града. През 1963 г. Момбаса става част от новоосвободена Кения.
     Местното население на града е от племената суахили, макар че толкова дълго е било подложено на културни и расови влияния, че постепенно е асимилирало множество чужди елементи. Горещият влажен климат предопределя и характерния бавен и спокоен ритъм на живот. Градът е основен център на кенийския морски туризъм – круизните кораби и контейнеровозите акостират в модерното дълбоководно пристанище Килиндини, но туристите, които пристигат тук предимно с влакове или самолети, предпочитат плажовете, разположени по-далеч на север и юг от града.
     Старият град представлява плетеница от тесни лъкатушещи улички и живописни рушащи се къщи в арабски стил с инкрустирани порти и дълги, украсени с арабески балкони. Над всички с поглед към морето се издига Форт Хесус, построен от португалците през 90-те години на XVI в., а днес превърнат в интересен музей. Атмосферата в града е гостоприемна, а ресторантите и баровете са оживени и са отворени до късно през нощта.
     Разходката из стария град е истинска наслада за сетивата. Всичко тук изглежда екзотично и колоритно – хората се обличат в яркооцветени памучни щампирани одежди – „канга” и „пикой”; традиционните лодки „дхоу” и други малки плавателни съдове доставят на брега току-що уловена риба и други хранителни стоки. Лицата, които ще видите тук, цветовете, шумът и смехът правят Момбаса един наистина разнообразен и приятен за туризъм град.
Забележителности:
     Форт Хесус, построен от португалците през 1593 г., днес национален паметник;
     Прочутите слонски бивни на булевард Мой – арки, направени от бивни, изписват буквата „М” – Момбаса; издигнати са за посещението на кралица Елизабет II през 1952 г.;
     Една разходка с лодка „дхоу” из пристанището – нищо не може да се сравни с плаването на този традиционен за Момбаса съд;
     Нощният влак до Найроби;
     Разходете се из лабиринта от тесни улички и чудати магазинчета в стария град;
     Екскурзия до един от многото плажове на север или на юг от града.
Интересно: На север от центъра на града, по пътя за Ниали Бийч, се намира най-голямата ферма за крокодили в Източна Африка – Мамба Вилидж, където можете да направите интересна обиколка с екскурзовод.
Най-подходящото време за посещение: От юни до март, за да избегнете дъждовния сезон.

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document