Автор Тема: Монтевидео  (Прочетена 738 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Монтевидео
« -: Декември 17, 2010, 16:44:22 »
Общи факти
     Разположеният в южната част на страната Монтевидео (1 300 000 ж., 2004 г.) е столица, най-голям град и главно пристанище на Уругвай. Селището е открито от европейците за първи път през 1516 г., когато испанецът Хуан Диас и неговите спътници са убити тук от местното население. През XVII в. португалците построяват недалеч оттук Колония дел Сакраменто независимо от претенциите на испанците за това място, основаващи се на Договора от Тордесиляс. Напрежението между двете страни се запазва за дълго и през 1726 г. Бруно Маурисио де Забала, губернатор на Буенос Айрес, основава Монтевидео, за да сложи край на португалските попълзновения. През 1828 г. градът става столица на Уругвай.
     Тук живее почти половината от цялото население на страната, а Монтевидео се е превърнал в съвременна метрополия, запазвайки и облика си на старинен град. В културно отношение животът в града е многопластов и разнообразен. Това намира отражение в неговата разностилна архитектура – колониална, испанска, италианска, ар деко. Монтевидео е заобиколен от една непрекъсната плажна ивица със златисто бял пясък, която привлича много туристи от Бразилия и Аржентина по време на летните отпуски.
     Европейските и северноамериканските туристи обаче често подминават града заради по-известните му съседи. Монтевидео обаче не само е най-големият уругвайски град, но и интересно и оживено място. Ако не ви притесняват човешките тълпи, значи трябва непременно да посетите местния карнавал през февруари-март: най-голямото празненство в цял Уругвай. Или пък елате да се насладите на приятния климат тук през цялата година и да разгледате забележителностите на града при по-спокойни обстоятелства. Посетете Сюдад Веха (стария град), известен с архитектурата си от XVIII в.; колоритния Меркадо дел Пуерта; и оживения търговски център на Авенида 18 де Хулио, където има и места за културни прояви: театри, музеи, художествени галерии. По средата на този булевард се намира Паласио Салво – прекрасна сграда по проект на италианския архитект Марио Паланти. Завършеният през 1925 г. дворец е висок 100 м и по онова време е най-високата сграда в Южна Америка.
Забележителности:
     Площадът на независимостта;
     Паласио Легислативо, построен между 1904 и 1925 г. в неокласически стил; в него работи Националното събрание на Уругвай;
     Tope де лас Телекомуникасионес;
     Театро Солис – най-красивият театър в града;
     Мусео дел Гаучо и де ла Монеда;
     Гледките към града от покрива на „Паласио Мунисипал”.
Интересно: Смята се, че Монтевидео е градът с най-високо качество на живота в Латинска Америка (следван от Буенос Айрес и Сантяго в Чили).
« Последна редакция: Декември 17, 2010, 16:49:49 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document