ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Южна Европа => Турция => Темата е започната от: Обиколи Света в Юли 27, 2010, 22:42:54

Титла: Истанбул
Публикувано от: Обиколи Света в Юли 27, 2010, 22:42:54
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Turkey/Istanbul/Istanbul_map.png)

     Истанбул (12.783 млн. ж., 2009 г.) е разположен на Босфорския пролив, който разделя Европа от Азия. Ключовото местоположение му определя ролята на столица на няколко империи през вековете. Понастоящем Истанбул е най-големият град не само в Турция, но и в Европа. Той е единственият метрополис в света, разположен на два континента. Европейската част на града също е разделена на две части - северно и южно от залива "Златния рог". На юг се намират обявените от ЮНЕСКО за паметници на Световното културно наследство Синя джамия, внушителният дворец от XV в. "Топкапъ" и "Св. София" (Аясофия) - "майката на всички църкви" и шедьовър на византийската архитектура. Северно от моста на Галата се намира една от генуезките емблеми на града - Галата Кулеси (от XIV в.). Оттук нататък Истанбул придобива съвсем европейски вид.
     Градът е основан от древните гърци през 660 г.пр.Хр. с името Византион. През вековете той е бил столица на Римската, Византийската, Латинската (за кратко) и Османската империя, и на три пъти е променял своето име - Византион, Константинопол и Истанбул. Славяните са го наричали още Цариград. След създаването на Република Турция (1923 г.) е изместен от Анкара като столица на новата държава, но поради внушителното си наследство остава културен и икономически център на страната. Подобно на другите големи градове, Истанбул привлича множество пришълци, които търсят работа, и много от тях живеят в "гачекондус" - незаконно построени бараки в предградията.

Забележителности:

Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.
снимка 1 Изглед към Истанбул и джамията "Сюлеймание"; снимка 2: Преустроената в джамия църква "Св. София"; снимка 3: Дворецът "Топкапъ"; снимка 4: Портата на двореца "Долмабахче"; снимка 5: Търговската зона "Капалъ Чаршъ";

Забележка (натисни, за да разгърнеш)
Титла: Re:Истанбул
Публикувано от: ixikot в Май 01, 2011, 23:48:53
   В Истанбул съм бил на екскурзия точно преди 30 години. Тогава беше военно положение. На всеки ъгъл имаше войник с автомат. Голяма разлика от Гърция, откъдето идвахме с туристически кораб - по-мизерен и ориенталски град. На пристанището видях бедни хора, сложили самари на гърбовете си, а върху тях - по десетина щайги. Може би бяха докери?! Вървяха почти превити на две, без да се оглеждат. По улиците не можеше да се види местна жена, само туристки - най-вече рускини! За всяко нещо се пазариш в магазините! А най-странното беше, че на Капалъ чарши продаваха вода за пиене в чаши от бъчонки на колела. Ръководителят изрично предупреди жените да не влизат в задните стаички на магазините, защото може да им се случи нещо. Един турчин от Айтоско от нашата група остана в Истанбул и остави в България жена и три деца. Такива работи! Сега, надявам се, Истанбул е станал по-европейски град! Но не искам да съдя само от турските сериали!  ???
Титла: Re:Истанбул
Публикувано от: dimi в Май 24, 2011, 19:24:45
След като посетих вече Истанбул мога да споделя моите впечетления от него.  Интересен град -града на два континента.  Има добре развита икономика, шофирането им е под всякаква критика, красиви и пищни дворци за посещение за туристите. На мен лично много ми хареса двореца Долмбахче- истинко произведение на изкусвото-пищност и лукс.  Тавана е  с орнаменти покрити със златно фолио, по стените са окачени картини на някой от най-изветсните творци от 19 в.  Самия дворец се състои от три части и огромна и много красива градина.  При обзавеждането не е използвано стъкло, а кристал, едно от стълбища е от кристал също така. Между Света София и Синята Джамия има също така много красива градина.
Титла: Re:Истанбул
Публикувано от: valentina в Май 25, 2011, 10:44:10
Скоро ще пътувам до Истанбул чувала съм, че хората са много учтиви и трябва да се правят големи пазарлъци, но искам да попитам извън забележителностите в програмата ни, какво друго може да се види в свободното време и вечер също.  Чух за вкусни традиционни храни и  ресторантчета, които приготвяли различни рибни изненади.
Титла: Re:Истанбул
Публикувано от: Петър в Май 26, 2011, 10:18:54
     Определено турците (и по точно търговците) са много приветливи и учтиви, но и много обичат да се пазарят. В Турция не е срамно да кажеш, че си българин (за разлика от някои други страни), дори напротив - хората се радват, че си "комшу" и ти правят още по-големи отстъпки. Със сигурност обаче трябва много да се пазариш, особено на Капалъ Чарши - ако не обичате да правите пазарлък, то трябва да влизате в магазините с фиксирани цени (такива също има много, тук цените са крайни).
     Екскурзоводните програми обикновено ти запълват цялото време през деня, тъй като в този метрополис има много забележителности за разглеждане. Добре че повечето от тях са концентрирани на едно място, а именно в Залива на Златния рог (Света София, Синята Джамия, българската църква Св. Стефан - единствената желязна църква в света! и мн. др.).
     Обикновено на туристите им остава свободно време през вечерта - тогава препоръчвам посещение на съвременната част на Истанбул, която започва от площад Таксим. Тук все едно сте попаднали на друго място (все едно в европейски град) - жените са облечени модерно, булевардите са пълни с хора, има заведения и много магазенчета за сувенири и лакомства. Най-известните рибни ресторанти в Истанбул се намират под моста Галата (дотам може да стигнете пеша от площад Таксим). Предлагат се средиземноморски риби, цените са като в България, само алкохолът е значително по-скъп. Но дори и да не опитате риба ще останате възхитени от вкусната храна и лакомства - определено това е една от причините да искам пак да отида до Истанбул  ::)
Титла: Re:Истанбул
Публикувано от: valentina в Май 28, 2011, 13:06:43
Благодаря за информацията ще ми бъде полезна със сигурност :P
Титла: Re:Истанбул
Публикувано от: keti в Септември 25, 2011, 00:37:34
Тук ще опиша моята двудневна обиколка из забележителностите на Истанбул, перлата на Ориента.

Първи ден:
Рано сутринта разходката ни започна с тръгване от хотела „Аспен”, находящ се на главна улица в централната част на Истанбул. Първата спирка бе в кв. „Султан Ахмед” и посещението ни на джамията Султан Ахмед. Тя е по-различна, по-пищна и по-красива от построените за времето си джамии от османския период. Има голяма предистория и пленяващо въздействие с архитектура и дизайн. Наричат я още "Синята джамия", поради специалния фаянс, който е навсякъде около нея. В летен период не е приятно усещането на миризмите вътре в самата джамия, но пък всичката пищност, огромните пространства и особено възможността да присъстваш на някоя от тамошните церемонии е незабравимо изживяване.
Следващата ни спирка бе Хиподрумът, където можехме да се изправим пред колоната на Хиподрума. Този паметник от монолитен камък е издигнат през 1500 г. пр. н. е. в чест на фараона Тутмос III пред храма на Хиерополис в Египет. Прекаран е в Александрия и едва след години достига до Истанбул, където и остава. Крие многовековна история и е изминал дълъг път, за да бъде монтиран там, където се намира в момента.
Друг запомнящ се паметник на историята в тази част е Змиевидната колона. Тази осемметрова колона, символизираща увита змия с три глави държащи златен котел е започнала историята си в светилището на Аполон в Делхи. Поради куп реставрации, които претърпява Змиевидната колона достига до наши дни без част от величието си, което включва триглавата змия и същевременно скъсява размерите й. Сега е обградена в зидана стена, за да бъдат предотвратени всякакви неприятелски посегателства над нея.
В тази дестинация се намира още и Колоната на Порфирий (Плетената колона). Изработена е от камък и датира от IV-V век пр. н. е. Реставриран е от император Константин, а след това е наследен от неговия син Романиос II.  
В близост до джамията "Султан Ахмет" и по-конкретно срещу нея може да посетите музеят „Ая София”. Дълги години тази постройка е била храм, след това изпълнява ролята на джамия, а от 1935 г. до наши дни е превърната в исторически музей, съхранил култура и традиции.

Следва продължение...
Титла: Re:Истанбул
Публикувано от: keti в Октомври 16, 2011, 17:17:05
Втори ден:
Вторият ден от престоя ни в Истанбул включваше разходка по висящия мост, водещ до Азиатската част. Там видяхме много по-пищни имения и имахме време да се полюбуваме на панорамата към самия Босфор и дори да засилим този момент с гледката му през професионален телескоп.
Следваше плаване по Босфора с кораб, където можехме от вода да се полюбуваме на богаташките къщи и квартали, като резиденцията на фамилия „Шадоолу” от „Перла”, други телевизионни сериали като къщата на Онур и офиса на Шехеризада от сериала „1001 нощи”. Разходката по вода продължи до втория мост над Босфора, покрай азиатския бряг и обратно. Имахме възможността да видим султанския дворец Долмабахче, простиращ се на 250.000 кв.м. площ. Той съдържа 285 стаи, 46 зали, 6 бани, 68 тоалетни. С думи не може да се опише гледката на този приказен палат, трябва да се види от всеки, който има възможност.
Следваща спирка бе дворецът - музей „Топкапъ”. Намира се в район „Султан Ахмет” в община Еминьоню в Истанбул. Има две врати (два портала) през които се преминава преди да се стигне до истинската същност и да се зърнат покоите на султана, женското отделение, покоите на султанките и така нататък, за всички придворни.
В края на дългата ни разходка и завършваща деня бе обиколката в Капълъ чаршъ. Това е най-огромният пазар, в който някога съм ходила и е отрупан с всевъзможни сергии, а хората работещи по тях отвсякъде те подвикват и подканят да спреш при тях. Когато попиташ за цената на дадена стока никога няма да ти кажат нещо конкретно, а ти дават възможност да се пазариш. Може би това е и тайната на техния успех и добре развитата им икономика и инфраструктура, а именно защото са изпечени търговци и винаги успяват да те омаят с предложенията и офертите си. Там в Капалъ чаршъ просто е невъзможно да си тръгнеш с празни ръце.
Най-вълнуващи бяха вечерните ни разходки из града. Когато настъпи мрака улиците сякаш не заспиват, дори тогава започва „нощният живот”. Разпъват се чаршаф до чаршаф на асфалта и се изнасят всевъзможни стоки. Интересното е, че в тези късни часове на денонощието навсякъде виждаш само мъже и за миг се питаш къде са жените на този град?!
Като цяло изживяването в Истанбул бе незабравимо. Хапнахме от традиционните локуми, халви, пихме турски чай и кафе. Напълнихме очите си с красоти, умовете и душите си обогатихме, а багажа преливаше с подаръци за близките.
Зная, че това е само една частица от всичко, което крие този 17-милионен град, но съм щастлива, че и него успях да зърна.
Титла: Re:Истанбул
Публикувано от: Ивайло Цанков в Януари 12, 2012, 15:13:44
Истанбул има уникални места, където туристите са рядкост :) Гюлхан Парк - намира се под стените на Топ Капи, туристите са рядкост основно се разхождат туркини с деца.Целия парк е с едни огромни странни дървета а в короните живеят папагали.Друго много красиво и интересно място е Египетския пазар, намира се точно до Жълтата джамия при моста Галата.Разходка час и половина по Босфора струва 10лв=10лири 1 към 1 е курса докато повечето туристически фирми искат по 35лв за същото.За 1,50 се прави уникална разходка до Азия с корабчетата от моста Галата те са си местния градски транспорт само трябва да се четат табелките кой за къде е, до Кадъкьой отсреща в Азия е лира и петдесет билетчето и са на 15-20 мин корабчетата.