ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Южна Европа => Турция => Темата е започната от: Обиколи Света в Юли 27, 2010, 22:43:53

Титла: Одрин
Публикувано от: Обиколи Света в Юли 27, 2010, 22:43:53
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Turkey/Edirne/Edirne_map.png)

     Одрин (139 хил. ж., 2010 г.) е разположен в Северозападната част на Турция, в близост до границата с България и Гърция. Той се простира върху равнинната територия на Източна Тракия, източно от водосбора на реките Марица, Тунджа и Арда. Одрин е първата основна спирка на повечето екскурзии на влизане в страната от Европа. Туристите обаче рядко остават да пренощуват, тъй като те или само преминават оттук на път за Истанбул, или идват от съседните страни на пазар за евтини стоки. Одрин има своята славна история, като за периода 1365-1453 г. е бил столица на Османската империя преди Константинопол (дн. Истанбул) да заеме това място. Градът е интересен за туристите най-вече с наследството си от Османската империя - от огромните имперски комплекси до неокласическата архитектура на магазинчетата в центъра.
     Земите около Одрин са обитавани от дълбока древност, благодарение на кръстопътното им географско разположение до основните пътища, водещи към Истанбул, Босфора и Мала Азия. Първоначално селището се нарича Адрианопул ("Градът на Адриан") в чест на римския император, който го основава върху земите на тракийското селище Ускудама. През XIV в. селището е завладяно от османците, които го превръщат в своя столица до превземането на Константинопол. Но дори и след преместването на управляващата династия в новата столица, Одрин остава най-важния център на европейската част на Османската империя, чиито граници през XVI в. достигат чак до Унгария. Градът дори е смятан за втора столица на империята, като част от султаните са го предпочитали пред Истанбул и са правили постъпки да върнат трона обратно там. Между 1700-1750 г. Одрин е четвъртият по големина град в Европа с население от ок. 350 хил. ж. Нещата обаче драматично се променят през XIX в., когато градът е подложен на масово изселване в резултат на двете Руско-турски войни (от 1829 г. и 1878 г.), когато руснаците окупират всички територии чак до западните квартали на Истанбул, и Балканските войни (края на XIX и нач. на XX в.). Попадането на града в близост до гранична зона, както и евакуацията по време на Втората световна война, са довели до това днес тук да живеят едва 140 хил. ж. Въпреки че е доста оживено градче, особено сравнено с други турски градове със същата големина, Одрин днес е запазил само частица от предишния си блясък.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/8094221.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/8094221)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/12364665.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/12364665) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/5261990.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/5261990)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/10405093.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/10405093) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/2280192.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/2280192) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед от Одрин;
снимка 2: Джамията "Селимийе";
снимка 3: Българската църква "Св. Георги";
снимка 4: Палатът на султан Баязид II;
снимка 5: Покритият базар;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)
Титла: Re: Одрин
Публикувано от: veleclaptor в Януари 04, 2019, 14:10:24
Тази страница ще включва атракции и кампании за Одрин.абсолютно полезно. (https://bit.ly/2scPR7v)