ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Южна Европа => Португалия => Темата е започната от: Обиколи Света в Октомври 17, 2012, 19:37:51

Титла: Фару
Публикувано от: Обиколи Света в Октомври 17, 2012, 19:37:51
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Portugal/Faro/Faro_map.png)

     Фару (65 хил. ж., 2011 г.) е най-южният град в континентална Португалия, както и столица на провинция Алгарв. Той е крайбрежен курорт, известен на туристите от Северна Европа и Великобритания със своите плажове и нощни клубове. Извън туристическия сезон градът се връща към традиционния си ритъм на живот, който е типичен за селищата от южната част на Португалия. Фару е удобен изходен пункт за разглеждане на останалата част от провинция Алгарв. Благодарение на богата си история, по време на която е управляван от римляни, маври и араби, градът има редица забележителности и смесица от архитектурни стилове. Климатът тук е субтропичен средиземноморски и много топъл. Дъждовният сезон е през зимата, като през лятото рядко вали.
     На територията на Фару са съществували човешки поселения още от времето на палеолита. Първото известно селище, което е изградено на това място, е Осоноба - важен град по време на римския период. От III в. нататък и по време на управлението на вестготите той е седалище на епископ. Дори и след нашествието на маврите през VIII в., Осоноба успява да запази статута си на най-важния град в югозападната част на Иберийския полуостров. През IX в. той е столица на кратко просъществувало княжество, като тогава е изграден пръстен от отбранителни съоръжения. През следващите векове селището е наричано Санта Мария, Харун и Фару. По време на мавърското управление, продължило 500 години, в града живеят еврейски заселници, които правят няколко преписа на Стария завет. През 1249 г. маврите са разбити от силите на португалския крал Афонсу III. Графът на Есекс завзема града през 1596 г. и присвоява библиотеката на епископа на Фару, като книгите са по-късно дарени на Университета на Оксфорд. В продължение на близо два века столица на историческата провинция Алгарв е Лагос, но той претърпява значителни разрушения по време на Лисабонското земетресение от 1755 г. Последвалата вълна цунами залива някои от крайбрежните крепости и къщи, разположени на по-ниско ниво. Фару се отървава от земетресението почти без поражения, благодарение на пясъчните брегове на лагуната Рио Формоза, и оттогава е административна столица на региона.    

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Избрани снимки
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/834181.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/834181)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/2244270.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/2244270) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/2244521.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/2244521)
(http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/5862111.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/5862111) (http://www.panoramio.com/photos/thumbnail/2587782.jpg) (http://www.panoramio.com/photo/2587782) Натисни за цял размер.
*Заб. Първите пет снимки са избрани от Panoramio.com или от Wikipedia, а останалите са от читатели на форума. Всички автори са изброени в забележката по-долу. Авторите на снимките определят правата им на ползване, с които можете да се запознаете като отворите линковете с техните имена.

снимка 1: Изглед към Фару;
снимка 2: Из улиците на Фару;
снимка 3: Катедрала;
снимка 4: Крепостните стени на града;
снимка 5: Лагуната "Рио Формоза" покрай Фару;


Забележка (натисни, за да разгърнеш)
Титла: Re: Фару
Публикувано от: Kemileva в Януари 06, 2015, 13:00:00
Посетихме Фаро през юни. Престоят ни беше 8 дни и само един ден времето не беше подходящо за плаж- беше облачно и дъждовно. През останалите дни просто не мога да опиша задоволството си от всичко - чисти безкрайни плажове, кристална вода, хиляди малки ресторантчета по крайбрежната ивица, предлагащи голямо разнообразие от рибни деликатеси, много туристи, нощни барове и дълги нощни разходки. Задължително всеки трябва да опита местните сардини - печени на скара със салата и варени картофи. Порцията беше 7 евро и наистина си заслужаваше. Освен това всеки е чувал за традиционната сангрия - опитахме и нея в един от горещите юнски дни. За два литра освежаваща напитка платихме 7 евро, което отново е на поносима цена.
За Фаро мога за кажа едно - има за всеки по нещо. Ако обичате плажа, то курорта ви предлага дълги плажни чисти ивици, и страхотна морска вода. Ако обичате нощния живот, има десетки нощни клубове, в които се слуша всякаква музика, но предимно португалска, която те кара да затанцуваш на мига. Ако обичате екстремните преживявания, то определено и в това отношение Фаро няма да ви разочарова. 8)