Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Kris

Страници: [1]
1
Китай / На обиколка из Китай
« -: Ноември 29, 2011, 13:46:36 »
Част 1
Моята дълга обиколка на Китай започна от Шанхай - седемнадесет милионен град и невероятен мегаполис. Китайският „Уолстрийт”, известен още през 30-те години, днес блести с величествени и грандиозни банки и луксозни грандхотели. Известен сред тях е “Peace Hotel”, а панорамата му предлага изглед към модерния и развлекателен Пудонг. Тук се намира третата по големина телевизионна кула в света след CN.

В търговския център на града, който е пешеходна зона, можете да откриете множество мега молове, кафенета, ресторанти. В магазините се предлагат както дизайнерски модели, така и страхотни китайски марки. За край на търговската улица ще се ориентирате, когато стигнете крайбрежна уличка на река Хуангпу. Идва ред на „Градината на щастието”. Тук може да преминете по извито мостче, чието поверие е да избави всеки минувач от демоните, летящи над главите им. Следва дървото на щастието, където ще имате възможността да си изтеглите късметче.

Вторият град, който посетих, беше Путуошан - остров с пясъчни плажове в Източно китайското море. Разположен е на 150 км от Шанхай. Размерите му достигат едва 12 кв. км, а обкръжението му са пясъчни плажове. Тук се намира 291-метровата свещена планина Путуошан. Изкачването на стълбите й предвещава повече късмет в следващия живот. От върха на планината ще може да зърнете целия остров и да поетите манастира Хуийджи, където може да запалите ароматна пръчица и да си намислите едно желание.

По пътя към Ханджоу ще се любувате на зелени хълмове, олеандри и цъфнали плодови дръвчета. Град Ханджоу се намира на голямото Западно езеро, което позволява обиколка с лодка. Из самия град обиколката ви може да е с рикша или с колело под наем.

Идва ред на град Ксиан. Той е бил някога столица на Китай. Пътят към него ще е дълъг по суша, затова препоръчвам варианта със самолет (2 часа от Ханджоу). Това място не е никак за изпускане. Ксиан е родината на коприната. Тук туристите могат да зърнат прочутата глинена армия, състояща се от шест хиляди фигури на воини и коне. Историята говори за някогашен град, потънал през вековете под земята и останал там и до наши дни. Гробницата с глинените фигури е създадена от първия китайски император Кин Шихуанди и е открита едва през 1974 г. Днес е известна като „Осмото чудо на света”.

Следва продължение…

2
Африка / На сафари в Южна Африка
« -: Октомври 12, 2011, 11:29:04 »
Искам да опиша едно мое приключение до Южна Африка, което ме впечатли с безброй многото и разнообразни възможности за почивка и забавления, които предлагаше на туристите. Такова сафари би задоволили и най-капризните авантюристи.

Обиколката ни започна с джип през джунглата, където имахме възможност да налюбуваме слонове, зебри, жирафи, лъвове, носорози, все животни, които на живо виждаме само по зоопарковете. Нощувката ни беше в хотел „Garden Route Lodge”, разположен на магистрала Гардън Рут, на 350 км от Кейптаун. Там имахме възможността да вземем кола под наем, а вечерта да прекараме в компанията на група местни пред огъня. Тук ще се наслушате на невероятни африкански истории, а през нощта тайнствените шумове от саваната ще ви приспиват.

В тази местност може да се видят малки спретнати къщурки, построени предимно от дървен материал и други природни средства. Хотелските стай са в привидно местен битов стил, но достатъчно луксозни, че да задоволят и най-придирчивите вкусове.

Следващия ден препоръчвам пътешествие до нос Добра Надежда. По пътя натам ще минете през златни полета, евкалиптови горички, стръмни скали от белите плажове на Индийския океан, малки езера, лагуни и прочути плажове, като Виктория Бей или Книсна ( на160 км от Сафари Лодж). Тук хотел „The Graywood”, наистина си заслужава.

Южна Африка е истински рай за любителите на отдиха сред природата. Разходки с велосипед, сърфинг, алпинизъм, лодки, скокове с парашут, трекинг, дайвинг...изобщо всякакви забавления. Приключенията и къпането в близкия залив Плетенберг (цели 28 метра плажна ивица), бънджи на моста Блукранс (с височина 216 метра), осигуряват за привържениците на високия адреналин незабравимо изживяване за скок от най-високия мост в света срещу не голяма сума пари. Южния бряг, вътрешните плажове на Клифтън, Ландудно, заливите Кампас Бей, обсипани с невероятни заливи и палми, също се едни от запомнящите се неща в тази страна.

Следващата спирка е в рибарското селце Хут Бей. С лодка може да се полюбувате на остров Дукър, който е обитаван от 5000 дебелокожи морски лъва, а около него във водата може да видите прескачащите се делфини.
Плажът Булдер е разположен до градчето Симънстаун. Там може да се насладите на гледка от безброй пингвини. За обяд може да хапнете омари в ресторант „Блек Марлин” в Милърс Пойнт.

Идва ред на столицата Кейптаун. Града може да се обходи по два начина с разходка от автобус на два етажа или като се изкачите на планината Тафелберг, откъдето се разкрива невероятно красива панорама към целия град.
Цените тук са сравнително ниски, в сравнение със Западна Европа, а изобилието от ресторанти, кафенета, магазини, кръчми е огромно.

Нощувка в столицата си заслужава, защото сутрешната гледка към красивата планина с височина 1086 м., Тафелберг е приказна. Разходка из нея може да си направите дори с лифт.

Това екзотично пътешествие наистина не би могло с думи да се опише, препоръчвам на всеки любител на високия адреналин, такова диво удоволствие. Аз останах истински очарована и това е едно от незабравимите ми приключения. Препоръчвам ви го.

Страници: [1]

Untitled Document