ObikoliSveta.Net - форум за пътешествия по целия свят!

Отзиви за градове и курорти => Африка => Египет => Темата е започната от: Обиколи Света в Август 08, 2010, 01:06:08

Титла: Александрия
Публикувано от: Обиколи Света в Август 08, 2010, 01:06:08
Общи факти
(http://obikolisveta.net/World_Photos/Egypt/Alexandria/Alexandria_map.png)

      Александрия (3.917 млн. ж., 2007 г.) е най-голямото морско пристанище и втори по големина град в Египет. Той е разположен в делтата на р. Нил, на северния египетски бряг, край една от извивките на залива, на фона на искрящите води на Средиземно море. Градът е свързан посредством широка дига (нар. "Хептастадион") с близко разположения остров Фарос. Александрия е оживен пристанищен град, който се отличава с типично средиземноморска атмосфера. Той е и курортен център, в който през летните месеци идват туристи от целия свят.
     Александрия е основана от Александър Македонски около 331 г. пр.Хр. като център на културния живот и познанието, свързващ Древна Гърция с цивилизацията на Нилската долина. Само за едно столетие градът толкова се издига, че започва да съперничи на Рим. Създадена е Голямата александрийска библиотека – най-богатата сбирка на ръкописи в света; построен е и Александрийският фар – едно от седемте чудеса на древния свят. Тук живеят заедно гърци, най-многобройната еврейска общност и египтяни. През следващите 1700 години градът изживява периоди на подем и на упадък, редуващи се след поредицата от опустошителни чужди нашествия. През 1810 г. османският владетел на Египет – Мехмед Али, решава да възстанови града, който по това време е изпаднал до положението на незначително рибарско селище, заобиколено от величествените руини на миналото си.

Забележителности:

Още информация: (натисни, за да разгърнеш)

Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер. Натисни за цял размер.
снимка 1: Изглед към Александрия; снимка 2: Цитаделата "Кайтбей"; снимка 3: Дворецът на принцеса Азиза Фами; снимка 4: Александрийската библиотека; снимка 5: Крайбрежната ивица;

Забележка (натисни, за да разгърнеш)