Автор Тема: Сана  (Прочетена 769 пъти)

Неактивен Обиколи Света

  • Глобален модератор
  • Почетен пътешественик
  • *****
  • Публикации: 881
  • Положителен рейтинг: 19
    • Профил
Сана
« -: Август 03, 2010, 23:05:43 »
Основни факти
   Разположена в равнина, заобиколена от тъмни базалтови планини, йеменската столица Сана (1 747 000 ж., 2004 г.) е една от най-добре запазените и най-големи „медини” в арабския свят, гордееща се с уникалната си архитектура. Според преданията градът е основан от Сим, един от тримата синове на библейския Ной, и през цялата си история е сред най-важните градове в Йемен.
   Старите глинени стени на Сана се издигат на 6-9 м височина и обграждат над 100 джамии, 12 хамама (бани), и около 6500 къщи, доста от които са на 400 години. Тук са построени първите многоетажни къщи в света: шест-седем етажни домове, изградени от тъмен базалтов камък и сушени на слънцето кирпичени тухли. Прозорците им са оградени с цветна рамка и са пищно украсени със сложните плетеници на изящни фризове. Заедно със стъклата, които доскоро са се правели от парченца алабастър, те представляват уникално архитектурно наследство.
Забележителности:     
     Старият, опасан със стена град, обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство;
     Голямата джамия от VII в., която е построена по времето на пророка Мохамед и е една от най-старите в мюсюлманския свят;
     1000-годишната Баб ал Йемен (Портата на Йемен) – богато украсена, тя е емблематичен входен пункт в градските стени;
     „Сук ал Милх” (Солни пазар) – обширен лабиринт от тесни пасажи и криволичещи улички, един от най-старите сукове в арабския свят. Освен сол, той предлага удивително разнообразие от стоки – от подправки и всякакви видове храни, до грънчарски изделия, сребърни предмети, антики, медни и дървени изделия и дрехи;
     Националният музей – разположен в Къщата на щастието (Дар ас Саад) – бивш царски дворец, датиращ от 30-те години на XX век. В музея има редица обаятелни артефакти от старите царства Сава, Мариб и Маин.
Интересно: Макар Йемен да е великолепна страна, запазила голяма част от стара Арабия, там има непрестанни вълнения; пътуващите трябва да бъдат предпазливи, да са в течение на новините и да се вслушват в предупрежденията на място.
« Последна редакция: Октомври 13, 2010, 15:46:33 от Обиколи Света »

Грешка!

Call to undefined function mysql_connect()

Untitled Document